Винна географія: вина Поділля, про які варто знати

 “Українське вино, як борщ: назавтра смакує найкраще,” – так жартують винороби з приводу типової проблеми, з якою стикаються під час виробництва. Але справжнім українським “винним шаманам” вдається подолати ті перешкоди, що іноді підкидає природа. І сьогодні ми з радістю констатуємо: українське виноробство відбулось! До речі, географія винних регіонів України напрочуд широка, і залучає вона не тільки Крим, Закарпаття, Одещину та Бесарабію. Нещодавно відомі винні авантюристи – професійні енологи Аліна Тенетка та Маша Скорченко, винний експерт Анна-Євгенія Янченко та фотограф і винороб-початківець Арсен Федосенко повернулись із захопливої подорожі до Тернопільщини, Хмельниччини та Подільських Товтр, де відвідали декілька сімейних виноробень, а за результатами влаштували цікаву дегустацію.

Родинна виноробня Анатолія Зелениці

Пан Анатолій – український фермер із села Боришківці Хмельницької області. Він вже багато років вирощує горіхи та зернові культури, але справжньою пристрастю для нього став виноград. Виноградники та виноробня Анатолія Зелениці біля 6 років знаходяться у Подільских Товтрах. Вирощує пан Анатолій багато дивних сортів, назви яких були сюрпризом навіть для експертів: Мускат Блау, Монарх Технічний, Адельміна, Шабреву – це лише декілька назв. Має також декілька відомих гібридів, таких, наприклад, як Дублянський та Цитронний Магарача. Саме про нього і піде мова далі.

Цитронний Магарача, 2018 р

Вино врожаю 2018 року, напрочуд повнотіле та насичене. Аромат Цитронного Магарача дуже легко переплутати із Гевюрцтрамінером – у ньому й білі медові квіти, і стиглі білі персики та абрикоси, і ліщина. На смак дещо несподіване – відчувається легкий присмак гібрида, якому трохи бракує елегантності, але загалом – дуже інтенсивне, збалансоване та комплексне вино, з високим відсотком алкоголю, як для білого сухого – 14,5%.

Пан Анатолій має за мету виробляти якісні українські вина за ціною, що не перевищує 3 євро, то ж вино це – гарне і доступне, радимо до вживання.

Перш ніж розповісти про наступне вино, вважаємо за необхідне додати, що Анатолій Зелениця вдало експериментує не лише із сортами, а також із технологіями. На виноробні він має пристрій для контроля температури бродіння та мікрооксидації, а також – чудовий льох для витримки вин, з ідеальною температурою та рівнем вологості. Для витримки використовують діжки з українського, французського, угорського та навіть американського дуба, іноді купують “секонд-хенд” – чистять, опалюють.

До речі, і льох, і прилеглі виноградники є частиною майбутнього “шато” – Зелениця будує невеличкий готель при виноробні і мріє про розвиток винного туризму у регіоні. Амінь!

Але ж про вина.

Мерло, 2018 р.

Духмяне і на диво зріле, незважаючи на відносно молодий вік і недовгу витримку у дубі (декілька місяців). В ароматі – слива та ожина, відчутні ноти сливового джема та карамелі. М’які таніни та приємний, довгий післясмак. Якщо натрапите на пляшку Мерло 2018 року від Зелениці, придбайте, але не відкорковуйте одразу: це вино має чудовий потенціал. Нехай полежить років зо 2, впевнені, воно вас здивує.

Сімейна виноробня Fathers Wine

“Татове вино” – родинна виноробня з Гусятина, що на Тернопільщині – нова “зірка” на небосхилі українського виноробства. Головний спеціаліст виноробні, Віктор Антонович Кондрат, чудово працює як з українськими автохтонами, наприклад, Одеським Чорним (Аліберне), так і з європейськими сортами. Father’s Wine має власні виноградники з унікальним теруаром, а також купує виноград на Одещині та дуже делікатно транспортує його до виноробні. Далі йдеться про два вина, що вразили нас найбільше.

Йоханітер, 2018 р.

Йоханітер – гібрид німецького походження, що належить до ароматичних сортів винограду. Так сталося і з Йоханітером від Father’ Wine (його вирощено на невеличкому власному винограднику поблизу Гусятина): вино свіже та насичене, з ароматами зеленого цитруса та грейпфрута, зелених яблук та ніжних білих квітів, з достатнім рівнем кислотності та відчутними мінеральними нотами, притаманними винам цього регіону. Це молоде, яскраве і водночас надзвичайно елегантне вино зачаровує й не відпускає. Чудовий, гармонійний букет ароматів і смаку.

Мерло, 2017 р.

Добрий вінтаж, виноград з Одеської області ретельно відібрано спеціалістами виноробні. Витримують Мерло на Father’ Wine складно: у скляних ємкостях, нержавіючій сталі та дубі. Чудове, оксамитове, збалансоване вино, з ароматами сливи, стиглої чорної черешні та солодкого джема. Пити найкраще вже зараз.

Сімейна виноробня Богдана Павлія

Виноробня Павлія – краса Подільських Товтр. Львів’янин Богдан Павлій розпочав вирощувати виноград на дачі ще у 90-х, і спершу це було щось на кшатлт хобі, що незабаром перетворилось на справу життя. Пан Богдан має власні виноградники у Бакоті та Каветчині (це мальовничі села Хмельниччини,  що розташовані у Каменець-Подільському районі).

У Бакоті вирощують червоні європейські сорти – Каберне Совіньйон, Сіра та інші, і саме Богдан Павлій першим в Україні отримав тут врожаї італійських сортів – Санджовезе, Неро д’Авола та Неббіоло. У Каветчині – білі сорти, що вражають мінеральністю та вишуканістю: совіньйон блан, йоханітер, рислінг та інші.

Богдан Михайлович – справжній перфекціоніст, що вважає: вино має бути не дешевим, а довершеним. Вина Павлія – це багато щоденної праці, експериментів, навчання, до яких додано душу та талант винороба.

Рислінг, 2017

Але ж на цій дегустації ми закохались саме у Рислінг Павлія, вінтаж 2017 року. Чистий, прозорий, ароматний та свіжий, елегантний, тонкий та збалансований, з ароматами зелених яблук та медових білих квітів. Післясмак чудовий – відчуваються мінеральні ноти, що притаманні теруарам Подільських Товтр. Це вино – зразок чудової роботи природи та майстерності винороба. Щиро радіємо з того, що це вино – наше, українське!

Ми в захваті від того, як бурхливо та цікаво розвивається українське виноробство, і впевнені – далі буде! Подорожуйте Україною, куштуйте українські вина, а, щоб продегустувати якомога більше українських вин та сирів та поспілкуватись з майстрами, що їх виробляють, завітайте до 13-го Kyiv Food and Wine Festival, що відбудеться 5-6 жовтня на Київському ВДНГ! Чекаємо, друзі!

Текст: Вікторія Макарова

Фото: Арсен Федосенко

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальними пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі:Просто про вино

10,252 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Brave Wine – в Києві пройде вікенд найкращих українських вин