Sweet Valentine: святкова добірка солодких і напівсолодких вин з України

Звісно ж, усі ми з вами — винні експерти, знаємося на сухих винах і п’ємо виключно сухе. Але це не точно. Бо іноді, погодьтеся, бувають моменти, коли не завадить солодке. Або напівсолодке. Тихе. Або ігристе. Залишковий цукор створює чудовий, навіть романтичний настрій, і хто ми, щоб це заперечувати, особливо напередодні Дня всіх закоханих. Всім відомо, що у цей день засолодко не буває! 

Спеціально з цієї святкової нагоди, якої ми, до речі, давно чекали, ми підібрали для вас чудові солодкі й напівсолодкі вина, що створені великими винними компаніями і крафтовими винарнями України. І радимо не ігнорувати цей список, а детально його вивчити і продегустувати, бо всі ці вина, без виключення, заслуговують уваги і дегустації. А якщо не занурюватись у серйозні роздуми, то вони просто принесуть вам величезне задоволення. Саме цього ми і потребуємо у лютому, найхолоднішому і водночас — найромантичнішому місяці року.

 

На аперитив – ігристе. 

Рожеве напівсолодке ігристе Apostrophe Rose від 46 Parallel Wine Group. Вироблене воно з міжнародних сортів винограду — білого Шардоне, червоного Мерло (саме воно й надало цьому ігристому вину приємний, яскравий рожевий колір) і грузинського сорту Ркацителі, який є дуже популярним і у нас, в Україні. Метод створення цього ігристого — акратофорний, або метод Шарма-Мартінотті: якщо коротко, вторинне бродіння вина, завдяки якому воно стає ігристим, проводиться у сталевих ємностях — акратофорах. Саме за такою методою вироблють популярні у всьому світі Prosecco.

Аромат має чудовий, не менш яскравий, ніж колір, з відчутними нотами червоних ягід — полуниці, порічки, малини. Нагадує літню прогулянку у садку.

У смаку — приємна солодкість, що збалансована природною кислотністю. Освіжаюче, радісне і приємне вино. Радимо вживати рожеве напівсолодке ігристе Apostrophe Rose добре охолодженим —  за температури 8—10 °C, спостерігаючи за веселою грою бульбашок у келиху і за тим, як градус вашого настрою піднімається вгору. Це “емоційне” вино ідеально підійде для романтичного вечора, котрий ви сплануєте до Дня всіх закоханих. Поєднуйте зі свіжими фруктами, не пошкодуєте. 

Придбати рожеве напівсолодке ігристе Apostrophe Rose можна в інтернет-магазині 46 Parallel Wine Group. 

Фото: 46 Parallel Wine Group

 

Далі за нашим списком — напівсолодкі тихі вина.

Розпочнемо з білого напівсолодкого Passion white від крафтової винарні Beykush — виробник назвав його “цілющим еліксиром на всі пори року”.

Створене воно переважно із сорту Шардоне (його у купажі 90%) і Совіньйон Блан (його — усього 10%). Обидва сорти вирощені на власних виноградниках Beykush, що розташовані на березі Бейкушської затоки. 

Органолептичні властивості Passion white має чарівні: в ароматі — мармелад, цитруси, ароматне манго, справжня “фруктова бомба”. У смаку — чудовий баланс свіжості та солодкості. До речі, цукор тут — повністю натуральний, з самих ягід. Так що цим напівсолодким сміливо можуть ласувати навіть прихильники здорового способу життя. 

Вживати його можна і в якости аперитиву, що приємно лоскоче і збуджує рецептори,  і у поєднанні з їжею, від блакитного сиру до пасти з морепродуктами і вершковим соусом або шарлотки з яблуками.

Подавати радимо за температури 12—14 °C, але влітку, особливо на аперитив, можна й дещо холоднішим. 

Придбати Passion white від Beykush можна в інтернет-магазині Beykush.

Фото: Beykush

Passion Red від Beykush — червоне натуральне напівсолодке. У купажі домінує європейський сорт Піно Нуар  — також з власних виноградників Beykush.

Passion Red — напівсолодке, з яким і на романтичну вечерю, і у гості, і на вечірку. 

В ароматі — соковита темна черешня з малиною, що присипані запашною корицею і залиті карамеллю. Це вино — справжній антидепресант! У смаку помірна солодкість що збалансована приємною кислотністю. 

Якщо ви гадаєте, що до пари цьому напівсолодкому підійде виключно щось так само солоденьке, ви помиляєтесь: радимо спробувати його з червоним м’ясом або дичиною, також пасуватимуть піца, різотто і  пироги с солоним сиром, м’ясні або овочеві. Ну і, звичайно ж, шоколадні десерти — але не занадто солодкі.

Подавати Passion Red краще не дуже охолодженим, ідеально — 14-16 °C.

Придбати Passion Red від Beykush можна в інтернет-магазині Beykush.

Фото: Beykush

 

Увага, шановні винолюби: зараз йтиметься про доволі рідкісне, як для України, вино — так званий Ice wine, чи “крижане вино”.

Раді презентувати вам Ice wine від одного з найбільших і найвідоміших українських виробників — виноробної компанії SHABO.

Для виробництва «крижаного вина» використовується поки що не дуже розповсюджена в Україні, але популярна в країнах Старого і Нового Світу технологія, коли натуральна солодкість вина — це результат делікатного заморожування винограду. Для виробництва всього лише однієї пляшки «крижаного вина» об’ємом 0,375 л використовується більше ніж 15 кг винограду!

SHABO Ice wine — натуральне солодке тихе вино, вироблене з винограду білого сорту Рислінг Рейнський, вирощеного з європейських лоз у терруарі Шабо, на ретельно обраній ділянці у 4 га.

Колір SHABO Ice wine має приємний, золотистий. Аромат потішить вас нотами айви, кураги, апельсинових цукатів, ліщини і стиглої дині. Смак — не менш яскравий, ніж аромат: свіжий, з тонами меду, пряних трав і природної солодкості стиглого  Рислінгу, з довгим і теплим посмаком.

Файне вино під десерти і задушевні розмови. Радимо поєднувати з чорним і молочним шоколадом, м’якими білими сирами, у тому числі — з пліснявою, а також — з фруктовими желе, ніжними муссами та іншими десертами. 

До речі, подавати Ice wine варто охолодженим, оптимальна температура — близько 12°C.

Придбати SHABO Ice wine можна в інтернет-магазині shaboshop.

Фото: SHABO

 

Не менш цікавою є ще одна рідкісна новинка: так зване “путневе” —  солодке вино, вироблене за класичною Токайською технологією.

Це вино від крафтової виноробні із Закарпаття — Čopak Wine. Влад Чопак, власник Čopak Wine — наразі єдиний винороб в Україні, що наважився виготовляти вино у цей спосіб i назвав його Samorodne. 

Samorodne вироблене із ботритизованого (тобто враженого благородною пліснявою — Ботритисом, що перетворює його майже у родзинки) винограду європейського сорту Фурмінт, купажованого з попередньо витриманим у нержавіючій ємності протягом двох років блендом білих сортів — Липовина (угорський сорт Харшлевелю) і Мускат Люнеля. Цей складний купаж настоюють протягом декількох місяців. 

В результаті такого процесу отримують насичене і вишукане десертне вино. Колір Samorodne має бурштиновий, ароматику — інтенсивну і складну: стиглі груші Дюшес, сухофрукти, мед та медові соти, ліщина, пікантні ноти підсушених лікарських трав.

У смаку —  виразне, збалансоване, має чудовий баланс солодкості та освіжаючої кислотності. Посмак тривалий і приємний.

Споживати Samorodne радимо охолодженим до температури 11-12 С. Не кваптеся, смакуйте потроху, невеличкими ковтками. Поєднувати можна з молодими сирами, ніжним паштетом і свіжими фруктами.

Щоб продегустувати Samorodne від Čopak Wine, радимо звернутись на сторінку винниці у Facebook.

Фото: Čopak Wine

 

Ну і наостанок — справжні подарунки для ласунчиків: спеціальні сети з десертних вин.

Закарпатська виноробна компанія Chateau Chizay створила набір, що складається зі знакових десертних вин бренду, до 25-річчя свого заснування. Ці вина – справжні коштовності в палітрі виноробні, створені з винограду, вирощенного на неймовірно гарних і доглянутих виноградниках Chateau Chizay у місті Берегово.

Троянда Карпат 2017 року. Це  — легендарне десертне біле марочне вино, що з давніх часів є візитівкою виноробів Закарпаття. Сорт винограду — Трамінер рожевий. Вино має привабливий бурштиновий колір. Аромат — комплексний, насичений, у ньому переважають ноти пелюсток чайної троянди. Смак вишуканий, з відтінками меду, горіхів та родзинок. 

Кагор Закарпатський урожаю 2018 року. Авторське червоне десертне вино,  витримане у дубових баріках протягом 6 місяців. Виготовлене воно за власним рецептом головного винороба Золтана Удваргельї, з винограду, який він особисто відбирав на кращих ділянках виноградників Chateau Chizay. Сортовий склад — Каберне Совіньйон, Мерло — разом 85%, і  15% — секрет пана Золтана. Аромат це вино має яскравий, з відчутними нотами чорносливу та джему з чорних ягід, смак — насичений, округлий, з домінуючими тонами чорної смородини.

Ice Wine урожаю 2019. Солодке “крижане вино”. Виготовлене воно з винограду сорту Рислінг Рейнський, що замерз на лозі під час перших заморозків. Сік у ягодах на той час був концентрованим, надзвичайно солодким і ароматним. Висока цінність цього вина саме у тому, щоб зібрати і зберегти потрібну кількість замерзлих виноградних ягід, щоб вичавити достатню кількість соку. Аромат має яскравий, з тонами білих квітів, екзотичних фруктів, айви, персика та цитрусових. Смак – гармонійний, з квітково-фруктовими нотками і балансуючою кислотністю. За версією українського дегустаційного конкурсу Wine & Spirits Awards, Ice Wine Chateau Chizay визнане найкращим українським вином 2020 року!

Придбати набір десертних вин від Chateau Chizay можна в інтернет-магазині Chizay.

Фото: Chateau Chizay

 

Колекція натуральних витриманих десертних вин SHABO Reserve  потішить найвибагливіших знавців і поціновувачів. Вина з колекції Reserve виробляють із європейських сортів винограду, лози котрих були придбані у Європі і вирощені на кращих міні-ділянках терруара Шабо. Виноградні грона збирають вручну і вже через 15 хвилин рефрижераторами доставляють для ретельного сортування й делікатної переробки у «Винний Дім SHABO». Контроль якості виробництва цих вин здійснюють експерти SARL Derenoncourt (Франція).

Десертне витримане біле SHABO Reserve Мускат Оттонель — представник лімітованої колекції (не більше ніж 3000 пляшок кожного вінтажа). Створене це вино з винограду сорту Мускат Оттонель. Це десертне вино має елегантний мускатно-медовий аромат з  легкими відтінками мінеральності і пряних квітів. У смаку — повнотіле, гармонійне, маслянисте, з приємним і тривалим посмаком стиглих абрикосів.

Десертне витримане рожеве SHABO Reserve Трамінер — також із лімітованої колекції. Вироблене з ароматного винограду сорту Трамінер. В ароматі домінують трояндові пелюстки, з легкими відтінками червоних ягід і меду. У смаку — чайна троянда і мед, смак це вино має повний, гармонійний і насичений. 

Десертне витримане червоне SHABO Reserve Каберне — вироблене із винограду сорту Каберне Совіньйон. Аромат чарує: у ньому ви відчуєте і чорну смородину, і вишню, і шоколад, і чорнослив. Також відчутні ноти вишневого конфітюру, чорного перцю і навіть чорної кави. Смак це вино має дуже насичений, округлий, з делікатною солодкістю і оксамитовим післясмаком.

Придбати сет з колекції витриманих десертних вин SHABO Reserve можна в інтернет-магазині shaboshop.

Фото: SHABO
Добірка і текст: Віка Макарова.

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино у нашому Telegram каналі: Просто про вино

3,568 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Как декантировать вино и зачем это надо?

Підтвердження віку

Вам повинно бути більше 18 років для перегляду сайту.