Виноробство Закарпаття: від прачасів до сьогодення

Паралельно із загальносвітовим екскурсом у виноробство, ми знайомимо вас і з українськими винними регіонами. На цей раз розповідаємо про Закарпаття

Історична довідка

Для того, щоб повністю охопити історію зародження та становлення виноробства на Закарпатті, можна скласти цілу наукову роботу, і на її вивчення витратити не один день. Але для вас зібрали декілька історичних фактів з різних періодів, аби ви мали загальне уявлення про те, як ця галузь взагалі з’явилася. 

Згідно стародавнім берегівськім літописам Закарпаття належить до старих районів виноградарства, які народжувались завдяки близькості північних кордонів Римської імперії, що проходили по Дунаю. В північних провінціях імперії римські легіонери повинні були садити виноград згідно наказу римського імператора Пробста (276-282 рр.).

Враховуючи сприятливі ґрунтово-кліматичні умови низинної зони, а також схили, що захищені з півночі горами, виноградарство в ХІІ-ХІІІ ст. стало активно розвиватися на всій території Середньодунайської низовини. 

Історичним центром закарпатського виноробства можна вважати Чорну гору під Виноградовом, де з давніх-давен вирощують виноград. Саме про Севлюш, що в перекладі Виноградне, йде річ у першому документі, в якому конкретно згадується виноградарство на території Закарпаття.

В 1351 році чеський король Карл ІV завіз з Франції лози відомих під назвою “бургундських”, такі як Піно, Совіньйон, Шардоне, Мерло та Каберне, які незабаром набули широкого поширення. В цей період Берегівські та Мукачівські вина йдуть не тільки на задоволення потреб населення та місцевих феодалів, а й вивозяться в північні слов’янські землі та на королівський стіл.

Починаючи з першої половини XVI і до кінця XVII століття, коли Закарпаття відійшло до Османської імперії, виноградарство розвивалося під впливом старих виноградарських районів північного Причорномор’я. Були освоєні під виноградники майже всі південні схили вулканічних пагорбів від Токаю через Ужгород, Середнє, Мукачево, Берегово, Виноградово, де були побудовані тераси на Чорній горі, і далі до Хуста.

В ІІ-й половині XVIII століття, після Карловецького миру 1699 року, коли закінчилося майже двохсотлітнє турецьке панування, виноградарство Закарпаття досягло значного розвитку. Закарпатські вина (Мужіївські, Берегівські, Середнянські) за якістю не поступаються Токайським і Шопронським і експортуються у Прусію, Росію, Польщу, Англію, Голандію, Швецію.

На початку ХХ століття площа виноградних насаджень на Закарпатті складає близько 3000 га. З часом, в 20-30-ті роки, ця площа збільшилася до 4500 га. У роки другої світової війни сільське господарство краю було сильно зруйновано. На час возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною залишилося близько 3,5 тис. Га На одному гектарі розміщувалося 7,2-7,5 тисяч кущів. Вже в 1953 році площі виноградників зросли до 5400 га, а в 1965 році вже становили 14500 га. 

Після славнозвісної антиалкогольної кампанії другої половини 80-х років ХХ-го століття, площі виноградних насаджень скоротилися більше як на 10 тисяч гектарів і на даний час становлять лише 4809 га. 

Цікаві факти та деякі цифри

  • Із загальної площі виноградних насаджень України на Закарпатську область припадає 4,8 тис. га або 4,1% від загальної території. Це п’яте місце серед шести виноградних областей України.
  • Загальний земельний фонд Закарпаття становить 1275,3 тис.га. З цієї площі 34,7% припадають на сільськогосподарські угіддя. У структурі останніх виноградники становлять 1,1% (4,83 тис. га).
  • За своїми агрокліматичними умовами і сортиментом винограду Закарпаття розбите на 12 мікрозон.
  • В силу своїх агрокліматичних умов і сортименту винограду Закарпатська область характеризується виробництвом сухих столових вин, суттєвою ознакою яких є підвищена кислотність.
  • Європейські технічні сорти винограду займають площу майже 890 га. Всього в насадженнях області (всі категорії господарств) зустрічаються більше 30 технічних європейських сортів. Серед них поширені: Леанка (Фетяска біла), Рислінг італійський, Рислінг рейнський, Каберне Совіньон, Ркацителі, Серемський зелений, Мюллер Тургау, Трамінер рожевий, Мускат Оттонель, Совіньон, Семільйон, Мускат білий, Липовина, Фурмінт, Сапераві, Сильванер, Португізер, група сортів Піно (білий, сірий, чорний). Менш поширені сорти: Аліготе, Алікант Буше, Кейкфранкош, Лакхеді мезеш, Закарпатський чорний, Мерло, Шардоне та інші.

Виноробні господарства Закарпаття 

Промислові

Cotnar. Це сучасний завод повного циклу виробництва, 200 га власних виноградників, завод первинного виноробства (на якому відбувається переробка винограду і виготовлення вин), завод вторинного виноробства (де готову продукцію розливають в пляшки), виносховища. Найбільш поширеними сортами винограду є Аліготе, Трамінер і Ркацетелі.

Шато «Чизай». На виноградниках «Чизай» вирощують Рислінг Рейнський, Трамінер рожевий, Мерло, Каберне Совіньон і інші міжнародні сорти. Нещодавно тут відкрили Музей винороба Чиза-  перший закарпатський музей виноробства та виноградарства. До шато часто пріїжджають у винні тури та на дегустації.

Авторські

Виноробня Олександра Ковача. Пан Ковач –  найвідоміший винороб Західної України, голова “Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття”. Його виноробня розташована в Ужгороді, де також розташований іменний підвал, де завжди можна спробувати авторські вина.

Виноробня Василя Анталовського. Василь винороб у третьому поколінні. Виноград для вина вирощує с. Бобовище, Мукачівському району. Має авторські розробки “Чорний принц”, “Біла принцеса”, “Монолог душі”. Займав призові місця на фестивалі вина “Червоне вино”, який щорічно проходить в м Мукачево. 

Виноробня Карла Шоша. Приватний винний підвал знаходиться в селі Кідьош, в п’яти кілометрах від Берегово, у дворі господаря, де він проживає зі своєю сім’єю. Сім’я обслуговує 6 гектарів виноградників, на яких вирощується близько 60 столових і винних сортів винограду. Виноградники розташовані на південному схилі гори поруч селом.

Виноробня Nota Bene. Винороб Василь Надь виробляє вино з власного виноградника на 2 гектарах землі в с. Мужієво, в 7 км від міста Берегове і зберігає його в 400 літньому підвалі. Серія вин представлена ​​наступними сортами винограду – Мюллер Тургау, Мускат Оттонель, Шардоне, Каберне, Мерло і ексклюзивні Чорний Доктор, Троянда Закарпаття.

Виноробня Елеміра Кейса. Разом з дружиною і двома дітьми мають власний підвал і обслуговують вже кілька ділянок винограду загальною площею близько 1,5 гектарів, розташованих на південному схилі гори поруч з селом Кідьош. Для приготування вина сім’я Кейс вирощує понад 30 сортів винограду в тому числі близько 20 європейських винних сортів. Білі і червоні, сухі і десертні вина сім’ї Кейс готуються по угорськими традиціями і власними рецептами.

Виноробне господарство Івана Урста. Іван Урст з села Великі Береги Берегівського район вирощує виноград на 4 гектарах землі. Сорти: Цвайгельт, Кадарка, Каберне Совіньон, Біанка, Мускат Оттонель, Рислінг Рейнський. Виноградники розташовані і ростуть в екологічно чистій зоні району, в урочищі “Мала гора”, на висоті 200-250 метрів над рівнем моря.

Будинок вина “Гостинна садиба родини Михайла Поличко” розміщена на околиці міста Виноградів, Закарпатської області, на південно-західному схилі Чорної гори, лісовий масив якої є державним заповідником, а на низьких схилах ростуть сади і виноградники. На земельній ділянці садиби Михайла Поличко розташовується і плодоносить колекційний виноградник, в якому зібрано більше, ніж 250 сортів винограду столового і технічного призначення. 

Напевно, це не всі сімейні виноробні, що існують на Закарпатті, адже галузь стрімко розвивається. З кожним днем зявляються нові крафтові виробники, які працюють із вином. Тож, досліджуйте, дегустуйте та преконуйтесь, що українському виноробству – бути!

Photo credit: Chateau Chizay FB, Cotnar FB

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Пити, їсти, навчатись: дізнайтесь більше про сир та вино на Kyiv Food and Wine Festival