Спитай винороба: як пройти стажування на топовій виноробні США?

Мене звати Георгій Молчанов, я співвласник сімейної виноробні Steppe Wines і ця стаття про мій досвід стажування на одній з кращих виноробень США, в штаті Орегон.

Уявіть собі одні з найкращих виноробних шато світу — ті, що належать найбагатшій людині Франції Франсуа Піно та його дружині Сальмі Хайєк. Видатні виноробні у Франції та США, вершина лакшері індустрії, винна аристократія світу.

А тепер додайте до цього одного з найкращих сомельє планети — Жерара Бассе. Після його смерті його син і донька заснували фундацію з його ім’ям, щоб підтримувати виноробів і сомельє у всьому світі. Саме ця фундація разом з групою Artémis Domaines у 2022 році відкрили грантову програму Golden Vines® Victims of Conflict Scholarships.

Я дивився на цю програму й був вражений: першими стажерами стали молоді українські спеціалісти, які потрапили до Château Latour у Бордо та у Clos de Tart у Бургундії. Звісно, я не зміг пройти повз.

Прочитавши статтю про стажування молодої української виноробині в Німеччині на Uwines, я набрав Лесю Маркевич у Бургундії. Вона була оптимістично налаштована, дала кілька гарних порад і наприкінці запитала:

— А ти французьку знаєш? Бо це одна з головних умов конкурсу.
— Ну… не дуже, — кажу.
— Але знаєш що? У них (у групи Artémis) є виноробні в США. Може, туди спробуєш.

І яке ж було моє здивування, коли після подачі заявки мені прийшов лист із запрошенням на співбесіду.

Співбесіда, теруари Миколаївщини та “Oui!”

І ось я — Молчанов Георгій, співвласник сімейної виноробні в Сливино (TM Steppe Wines) — розповідаю міжнародним фахівцям про наші теруари, про військову ситуацію на Миколаївщині, про методи обрізки винограду.

Один із членів журі, англієць, дуже активний, наприкінці питає:
— Ну а як у тебе з французькою?

На це питання француз із журі одразу «навострив вуха». Я чесно кажу:
— Ну можу щось сказати… але дуже мало.
— А вино в барі замовиш французькою?
— Oui!

Усі розреготались.

За кілька днів мені прийшов лист: я виграв грант і можу на сезон відправлятися в США на стажування.

Перед поїздкою — ще одне інтерв’ю і новий поворот

Здавалося, що все вже вирішено, але мене покликали на інтерв’ю керівники виноробні Eisele Vineyard у Каліфорнії — Антоніо та його дружина Хелена. Вони кажуть:

— Джордж, дуже класно, що ти виграв, але в нас, на жаль, немає місця. Але є sister-winery в Орегоні, яку нещодавно купила група Artémis. Це дуже цікаві натуралісти, тобі точно сподобається!

Я навіть не розглядав цю виноробню для стажування — бо назва французька, я був упевнений, що вона у Франції.

А Beaux Frères перекладається як «красивий брат» або «шурин» — виноробня названа на честь свояка Майкла Етзеля, яким був… Роберт Паркер, найвідоміший винний критик світу!

І ось, за сприяння посольства США, я вже лечу в Портленд на стажування.

Поросята, коровник і легендарний Pinot Noir

Майкл продав виноробню групі Artémis із умовою, що його син Майкі залишиться керуючим. А сам на ці гроші збудував поруч ще одну виноробню — на базі старого коровника. Перша була на базі свиноферми.

Тому коли заїжджаєш на Beaux Frères, тебе одразу зустрічають два величезні порося — Пінкі і Едіп.

Жив я просто в тому самому коровнику, де після реновації розмістили бетонні ємності для мацерації та барики для витримки піно нуару. На роботу ходив через пагорби лісу, повз виноградники.

Теруари Beaux Frères

Поділено все на три великі ділянки, кожна вище за попередню:

— Beaux Frères Vineyard — перша, закладена Майклом у 90-х
— The Bridge
— Upper Terrace

Американці дуже люблять виділяти клони Pinot Noir. Хоч усі вони мають діжонське походження, на кожен ряд вони знають свій клон. А оскільки вирощують Pinot Noir з 90-х, то вже вивели і свої власні клони.

Ми робили вина теруарні — виноград із кожної ділянки окремо. А наші сусіди подекуди робили ще цікавіше: виділяли кожен клон окремо і робили з нього своє маленьке «вино-клон».

Орегон — недооцінена Бургундія

Орегон взагалі задумувався як копія Бургундії. Але через клімат і американський підхід вийшов унікальний регіон.

Тихий океан несе вологу до Каскадних гір, і між ними виникає унікальний мікроклімат і біорізноманіття. Це зона Wonderland, і саме тут, на вулканічних схилах, вирощують одні з найкращих Pinot Noir у світі.

Подорожі, джип і винна відкритість Америки

Стажування припало на літо, і, купивши старенький Jeep Liberty, я часто користувався візиткою стажера та об’їздив багато виноробень і кооперативів.

Побував:

— на океані,
— на дюнах Орегону, де Франк Герберт черпав натхнення для «Дюни»,
— у Каскадних горах на відомих маршрутах,
— у пустелі та лісах Орегону.

У Європі й Америці є одна спільна риса: якщо ти з винної індустрії — тобі завжди відкриють двері й налиють продегустувати.

Вересень: сезон почався

На осінь, коли достигає виноград, до нас приїхав ще один стажер — французик. І почався справжній сезон:

— збір — уночі,
— переробка — з 6 ранку,
— закінчення роботи — пізно ввечері з пляшкою вина або пива (хто ще стояв на
ногах).

Команда була американсько-іспанська, усі горіли роботою і виноградом. Pinot Noir тут піднесений до стану святого: усі працювали як прокляті, щоб він не захворів і щоб не було лісових пожеж.

І 2024-й сезон вдався.

Ми вже куштували першу пляшку цього Pinot Noir на дні народження Сергія Клімовa — і це дуже гарне вино.

Підсумок і подяка

Я хочу подякувати всім, хто допомагав мені — і в Україні, і в США, і фундації, яка зробила це можливим.

І хочу звернутися до українських виноробів і сомельє: користуйтеся цією можливістю. Стажування — це важка праця, але воно відкриває величезний, неймовірний світ вина. Він значно більший і цікавіший, ніж я колись думав.

 

Вина Георгія Молчанова Steppe Wines ви можете скуштувати в Києві у винному барі Uwines.

20 total views,

Більше історій
Гра про українське вино Uwines Амбасадори – пий та навчайся