Винна географія: вина Поділля, про які варто знати

 “Українське вино, як борщ: назавтра смакує найкраще,” – так жартують винороби з приводу типової проблеми, з якою стикаються під час виробництва. Але справжнім українським “винним шаманам” вдається подолати ті перешкоди, що іноді підкидає природа. І сьогодні ми з радістю констатуємо: українське виноробство відбулось! До речі, географія винних регіонів України напрочуд широка, і залучає вона не тільки Крим, Закарпаття, Одещину та Бесарабію. Нещодавно відомі винні авантюристи – професійні енологи Аліна Тенетка та Маша Скорченко, винний експерт Анна-Євгенія Янченко та фотограф і винороб-початківець Арсен Федосенко повернулись із захопливої подорожі до Тернопільщини, Хмельниччини та Подільських Товтр, де відвідали декілька сімейних виноробень, а за результатами влаштували цікаву дегустацію.

Родинна виноробня Анатолія Зелениці

Пан Анатолій – український фермер із села Боришківці Хмельницької області. Він вже багато років вирощує горіхи та зернові культури, але справжньою пристрастю для нього став виноград. Виноградники та виноробня Анатолія Зелениці біля 6 років знаходяться у Подільских Товтрах. Вирощує пан Анатолій багато дивних сортів, назви яких були сюрпризом навіть для експертів: Мускат Блау, Монарх Технічний, Адельміна, Шабреву – це лише декілька назв. Має також декілька відомих гібридів, таких, наприклад, як Дублянський та Цитронний Магарача. Саме про нього і піде мова далі.

Цитронний Магарача, 2018 р

Вино врожаю 2018 року, напрочуд повнотіле та насичене. Аромат Цитронного Магарача дуже легко переплутати із Гевюрцтрамінером – у ньому й білі медові квіти, і стиглі білі персики та абрикоси, і ліщина. На смак дещо несподіване – відчувається легкий присмак гібрида, якому трохи бракує елегантності, але загалом – дуже інтенсивне, збалансоване та комплексне вино, з високим відсотком алкоголю, як для білого сухого – 14,5%.

Пан Анатолій має за мету виробляти якісні українські вина за ціною, що не перевищує 3 євро, то ж вино це – гарне і доступне, радимо до вживання.

Перш ніж розповісти про наступне вино, вважаємо за необхідне додати, що Анатолій Зелениця вдало експериментує не лише із сортами, а також із технологіями. На виноробні він має пристрій для контроля температури бродіння та мікрооксидації, а також – чудовий льох для витримки вин, з ідеальною температурою та рівнем вологості. Для витримки використовують діжки з українського, французського, угорського та навіть американського дуба, іноді купують “секонд-хенд” – чистять, опалюють.

До речі, і льох, і прилеглі виноградники є частиною майбутнього “шато” – Зелениця будує невеличкий готель при виноробні і мріє про розвиток винного туризму у регіоні. Амінь!

Але ж про вина.

Мерло, 2018 р.

Духмяне і на диво зріле, незважаючи на відносно молодий вік і недовгу витримку у дубі (декілька місяців). В ароматі – слива та ожина, відчутні ноти сливового джема та карамелі. М’які таніни та приємний, довгий післясмак. Якщо натрапите на пляшку Мерло 2018 року від Зелениці, придбайте, але не відкорковуйте одразу: це вино має чудовий потенціал. Нехай полежить років зо 2, впевнені, воно вас здивує.

Сімейна виноробня Fathers Wine

“Татове вино” – родинна виноробня з Гусятина, що на Тернопільщині – нова “зірка” на небосхилі українського виноробства. Головний спеціаліст виноробні, Віктор Антонович Кондрат, чудово працює як з українськими автохтонами, наприклад, Одеським Чорним (Аліберне), так і з європейськими сортами. Father’s Wine має власні виноградники з унікальним теруаром, а також купує виноград на Одещині та дуже делікатно транспортує його до виноробні. Далі йдеться про два вина, що вразили нас найбільше.

Йоханітер, 2018 р.

Йоханітер – гібрид німецького походження, що належить до ароматичних сортів винограду. Так сталося і з Йоханітером від Father’ Wine (його вирощено на невеличкому власному винограднику поблизу Гусятина): вино свіже та насичене, з ароматами зеленого цитруса та грейпфрута, зелених яблук та ніжних білих квітів, з достатнім рівнем кислотності та відчутними мінеральними нотами, притаманними винам цього регіону. Це молоде, яскраве і водночас надзвичайно елегантне вино зачаровує й не відпускає. Чудовий, гармонійний букет ароматів і смаку.

Мерло, 2017 р.

Добрий вінтаж, виноград з Одеської області ретельно відібрано спеціалістами виноробні. Витримують Мерло на Father’ Wine складно: у скляних ємкостях, нержавіючій сталі та дубі. Чудове, оксамитове, збалансоване вино, з ароматами сливи, стиглої чорної черешні та солодкого джема. Пити найкраще вже зараз.

Сімейна виноробня Богдана Павлія

Виноробня Павлія – краса Подільських Товтр. Львів’янин Богдан Павлій розпочав вирощувати виноград на дачі ще у 90-х, і спершу це було щось на кшатлт хобі, що незабаром перетворилось на справу життя. Пан Богдан має власні виноградники у Бакоті та Каветчині (це мальовничі села Хмельниччини,  що розташовані у Каменець-Подільському районі).

У Бакоті вирощують червоні європейські сорти – Каберне Совіньйон, Сіра та інші, і саме Богдан Павлій першим в Україні отримав тут врожаї італійських сортів – Санджовезе, Неро д’Авола та Неббіоло. У Каветчині – білі сорти, що вражають мінеральністю та вишуканістю: совіньйон блан, йоханітер, рислінг та інші.

Богдан Михайлович – справжній перфекціоніст, що вважає: вино має бути не дешевим, а довершеним. Вина Павлія – це багато щоденної праці, експериментів, навчання, до яких додано душу та талант винороба.

Рислінг, 2017

Але ж на цій дегустації ми закохались саме у Рислінг Павлія, вінтаж 2017 року. Чистий, прозорий, ароматний та свіжий, елегантний, тонкий та збалансований, з ароматами зелених яблук та медових білих квітів. Післясмак чудовий – відчуваються мінеральні ноти, що притаманні теруарам Подільських Товтр. Це вино – зразок чудової роботи природи та майстерності винороба. Щиро радіємо з того, що це вино – наше, українське!

Ми в захваті від того, як бурхливо та цікаво розвивається українське виноробство, і впевнені – далі буде! Подорожуйте Україною, куштуйте українські вина, а, щоб продегустувати якомога більше українських вин та сирів та поспілкуватись з майстрами, що їх виробляють, завітайте до 13-го Kyiv Food and Wine Festival, що відбудеться 5-6 жовтня на Київському ВДНГ! Чекаємо, друзі!

Текст: Вікторія Макарова

Фото: Арсен Федосенко

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальними пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі:Просто про вино

10,262 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Спеціальна пропозиція від Kyiv Food and Wine Festival та мережі Сільпо