Все, що ви хотіли знати про Beykush Winery та трохи більше: Євген Шнейдеріс відповідає на питання підписників

Нещодавно засновник Beykush Winery Євген Шнейдеріс розмістив на фейсбуці допис, де запропонував підписникам задати будь-які питання, щодо виноробні. Допитливих винолюбів виявилося чимало. Дивіться, що з цього вийшло 

Ростислав Цадикович: Які сорти винограду і в яких пропорціях використовуються для приготування ваших вин? Цікавлять більше червоні вина.

Якщо коротко червоні – Піно Нуар, Мерло, Сапераві і Каберне Совіньон, Темпранільо, Мальбек, Пінотаж. В “Артаніі” від року до року пропорції можемо змінювати. У моносортових, звичайно, якщо вказано Піно Нуар – це буде 100% Піно Нуар. 

Ігор Лосєв: Вивчали який грунт і як він впливає на смак вина? Сорти підбирали з урахуванням ґрунту чи ні?

Звичайно. В нас там суглинки, тому всі сорти і підщепи були обрані з урахуванням грунтів (ну і також кліматичних показників). В цілому результатами вибору я задоволений.

Ігор Воронцов: Що означає  Бейкуш?

Стара назва села, назва затоки, мису. В перекладі з турецької – сова.

Ігор Воронцов: Як назва відбивається на самому продукті?

Добре відбивається. Використовуємо топонім в лінійці моносортових вин, на етикетках малюємо пташок (у нас там їх дуже дуже багато).

Оксана Плішкановська: Який на сьогоднішній день обсяг потужності виробництва?

11 га. Тисяч 50-100 пляшок, якщо все буде добре, але поки не все добре – були важкі зими поки обсяг в рази менше.

p.s. Це не проблема. Всьому свій час.

Чи буде вино, в назві якого, буде ім’я коханої жінки?

Не знаю, подивимося.

Сергій Моренець: Вина яких країн/регіонів ви вважаєте ідеалом?

Ідеал – це якось перебір, а фаворити бувають. Це залежить від настрою, погоди, фаз місяця, року врожаю, місця вживання і компанії. Сьогодні це білі – німецький Рислінг, червоні – Рібейра.

Євген Буданцев: Коли буде новий реліз Кара Кермен?

Вінтаж 2015 зараз доступний у ресторанах, де продаються наші вина, у  GoodWine, і в нашому онлайн-магазині в складі сетів. Єдине, його дуже мало. 2016 розлити плануємо в наступному році ближче до осені.

Євген Буданцев: Коли ви будете розвивати винний туризм, в плані інфраструктури і винних екскурсій?

Якщо знайду партнера або співробітників (місцевих або хто захоче працювати в Очакові), з ким це робити – може в 2020 почнемо. А може й ні. Дефіцит кадрів.

Роман Іваненко: Який з сортів, що саджали показує себе найкраще? І окремо по Алваріньо і Піно Нуар: наскільки справджуються очікування?

Альвариньо мені дуже подобається, але климатично йому не так комфортно, як скажемо Ркацителі чи Сапераві. Піно Нуар – це не простий сорт, але й виноробство не швидкий процес. З нашими зимами я б і в майбутньому не робив би вибір на користь якихось кращих сортів, а саджав би завжди якусь кількість (мабуть не стільки, скільки ми посадили, а трохі меньше). 

Юрій Щупак: Які вина, крім ваших, любите пити?

 Німецький Рислінг, Vouvray – регіон у франції, іспанські Вердехо і Альваріньо, португальські – Віньо Верде. Іспанія – Рібейра, Італія – багато різної, але більше Тоскана, Аргентина, ПАР. Не багато всього різного, а скоріш залежить від настрою, і що взагалі буде в ресторані з цікавого.

Наталі Іщенко: Як ви ставитеся до гвинтової пробки? Чи будете використовувати в своєму виробництві?

Судячи з відгуків вона цілком має право на життя. Найближчим часом ми не будемо її використовувати, але далі для базових вин я її не виключаю.

Наталі Іщенко: Завжди в лінійці вин є свої фаворити. Який ваш фаворит в лінійці Бейкуш? (Тільки не кажіть що все 😀)

Арбін.
Наталі Іщенко: Як поводиться Темпрамільо в наших умовах?

З трьох врожаїв рано робити остаточні висновки, але моє враження – він звичайно хоч і не відчуває себе, чк вдома, але  дозволяє робити з нього амароністі вина. Ну і з розе експериментувати.

Наталі Іщенко: Чи плануєте виробництво ігристих вин? 

Так. Ми це вміємо, це питання виключно бюрократії, коли вирішимо – вони вийдуть.

Денис Шевченко: Чи планується до виробництва і продажу (не в сетах)  родзинкове вино?

Якщо мова про Кара Кермен, то це не з родзинок, а з злегка підсушеного винограду (це взагалі не родзинки). Чи не в сетах? Справа в тому, що його дуже мало, воно вже все розписано по партнерам. Але подумаємо …

Денис Шевченко: Чи є плани на straw-wine або ice-wine?

Ми робили Айсвайн, і будемо повторювати, але з нашої непередбачуваною погодою це лотерея. Буде можливість – зробимо ще. Але сьогодні це не в пріоритеті.

Сергій Моренець: Коли ви плануєте продавати свої вина за кордоном?

Коли будемо представлені в Україні так, як мені б цього хотілося і при цьому у нас будуть залишатися обсяги, які можна експортувати. У 2020-2021 подумаємо про це.

Богдан Янчук-Зухер: Який сорт винограду ніколи не будете висаджувати і робити з нього вино?

Я не був би дуже категоричним та не хотів би казати “ніколи”. З іншого боку (і хоч це може виглядати дивно) я не фанат мати 100500 сортів, краще посадити ті, які дають кращі результати. Безумовно, я не садив би ті, що явно не мають шансів з об’єктивних причин. 

Олександр Сугаченко: Чи експерементуєте ви із різними клонами одного і того ж сорту винограду і як ставитесь до клонів взагалі?

У нас посаджені різні клони деяких сортів. Моє ставлення: клонова селекція – це добре. 

Олександр Сугаченко: Як ви ставитесь до біодинаміки?

Спокійно. Інколи – це маркетинговий хід, інколи – релігія винороба. Я прибічник свободи віросповідання. Ми застосовуємо природноорієнтований підхід (наприклад, видаляти бур’яни корчуванням, а не гербіцидами), але без крайнощів у вигляді танців голяка на винограднику та закапування коров’ячих рогів. Але якщо це комусь допомагає – на здоров’я.  

Денис Прокопець: Хто створює вам  етикетки? І чому саме пташки?

Лінійку “Артанія” зробило ще в 2011 агентство Vinograd Сreative Group з Москви, але вони давно закрилися. Лінійки“Бейкуш”, “Кара Кермен” і “Арбін” – Gaze Olga. “Фантазія” – верстка Романа Дорошенко, а малюнки Лариси Іглесіас. Пташки тому, що у нас на їх лимані дуже багато.

Юлія Кривошей: Як там винний клуб? Скільки вже членів? Продажі преміум кейсів злетіли?

Винний клуб нормально, свої завдання виконує. Скільки членів, не скажу, але місця ще є. Продажі кейсів не злетіли, але й не повинні були злетіти. Було завдання виділити групу клієнтів, фан-клуб, яким першим пропонувати невеликі тиражі вин, і кому анонсувати різні ексклюзивні штуки. В цілому з ним все ок. На учасників скоро чекатимуть нові анонси. 

Тетяна Шмаглюченко: На вашу думку, при якій бізнес-моделі мале виноробство в Україні може перестати бути дорогим і захоплюючим хобі і зможе перетворитися в бізнес?

Сама бізнес-модель проста. Якщо дуже коротко, то ціна продажу повинна бути вищою за собівартість, + повинен бути організований збут. Якщо знайти конфігурацію при якій це виконується – то модель буде працювати. Вся складність в тому, щоб знайти цю конфігурацію, вона складається з безлічі деталей.

Яна Дашковська: Розкажіть про вінтажі Арбіни і різницю між ними.

Технологічно це все вино з Ркацителі, помаранчеве (біле зроблене за червоним способом), з різними тонкощами і нюансами у виробництві і витримане пару років в американському дубі. Самі вінтажі залежать від того як минуло літо в цьому році. Мені подобаються всі і 13, і 14, і 15. Відмінності органолептичні….Ну я не великий спец описувати смаки, краще спробувати і скласти власну думку.

Олександр Колісніченко: Яким чином впливає  нiчний збiр врожаю на якiсть вина?

Якщо це в серпні-вересні, то вночі вже не спекотно працівникам. Плюс виноград приїде на виноробню прохолодним, а це краще для передачі ароматичних речовини.

Guy Zbarsky: Як купити і розпити ваше вино поза Україною?

Зараз працюємо над цим.

Олександр Індичий: Єдине, що я хотів дізнатися про вина Бейкуш – це чому я до сих пір їх не куштував? Смачні?

Загадка. Так, багатьом подобається. Мені теж.

Нагадаємо, що виноградники ростуть в унікальному місці, на мисі Бейкуш, береги якого омиваються з одного боку Березанським лиманом, з іншого Бейкушскою затокою.

Це 11 гектарів французьких та італійських клонів білих сортів – Шардоне, Піно-Гріджио, Рислінг, Совіньйон Блан, Ркацителі та червоних – Піно Нуар, Мерло, Сапераві, Каберне-Совіньйон. 

Крім того, це експериментальний виноградник із білими Тельті-Курук, Альваріньо, Тиморасо та червоними Темпранільо, Мальбек, Пінотаж.

1,278 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Ювілейний Kyiv Food and Wine Festival очима редакторки UWINES

Підтвердження віку

Вам повинно бути більше 18 років для перегляду сайту.