Ювілейний Kyiv Food and Wine Festival очима редакторки UWINES

В перший уікенд жовтня Kyiv Food and Wine Festival відсвяткували п’яту річницю, перший День українського вина та зробили щасливішими безліч гостей. Розповідаю, як це було

Починаючи з 2016 року я не пропустила жодного (!) фестивалю. Тож, завжди почуваюсь майже, як вдома і знаю, де і що шукати. Але на цей раз довелося “перезавантажувати данні”. Все тому, що Kyiv Food and Wine Festival трохи змінив місце розташування. 

Це знову ВДНГ, але частина локації цього разу була у павільйоні. Перше, що бачиш, потрапляючи на фест – музеї вина та сиру. Ось вам і перша фотозона. Але це згодом. Спочатку я довго роздивлялась експонати. Серед яких, наприклад, репродукція пресу для сиру 18 століття та колекція пляшок для вина різних епох. А ще на всій території фесту можна було знайти та скуштувати справжній виноград сорту Мерло. Мені одразу згадався мем про “вино у капсулах”. Геніально!

Окрім музею у павільйоні була і школа вина. Це для мене один із найбільших бонусів фестивалю. Освітня програма завжди викликає ажіотаж,  і, якщо наступного фестивалю вам кортітиме відвідати лекції –приходьте завчасно, аби не слухати стоячи. 

Ще років п’ять тому дуже мало хто знав, що Совіньон Блан і Піно Гріджіо – це сорти винограду, а не назви вина. Напій поділяли на дві категорії: червоні і білі. Просунуті юзери могли виокремити ще й рожеві. Вино на полицях магазинів обирали по найяскравішій етикетці. Я говорю це з повною впевненістю лише тому, що сама була в їх числі. На свій перший Kyiv Food and Wine Festival  я потрапила кілька років тому, коли фестиваль проходив ще на Трухановому острові. Будучи гастрономічним журналістом, за редакційним завданням мені довелося взяти кілька інтерв’ю у організаторів і учасників. Пам’ятаю, що тоді від отриманої інформації у мене голова обертом пішла. Невже в Україні дійсно така кількість виробників і різних сортів винограду. З тих пір я є шанувальником фестивалю. Мені подобається, що крім очевидної принади у вигляді дегустацій, гості отримують чималу освітню програму, знайомляться з новими виробниками і сучасними трендами фудпейрінгу. – ділиться спогадами маркетинг-консультант Олена Пустовойт, постійна гостя Kyiv Food and Wine Festival 

Також у приміщенні фестивалю розташувалися винний та сирний маркети. Коли мова йде про осінь, це однозначний плюс. Адже ніколи не знаєш, чи буде поблажливою погода. Обираючи та дегустуючи вино, можна увімкунти режим “теплонакопичення”. 

До речі, цього року було представлено більше 300 унікальних українських вин з місцевих та міжнародних сортів. Збираючись на фестиваль, пообіцяла собі, що не буду пити те, що вже колись куштувала. Щоб не загубитись у цьому розмаїтті та полегшити собі задачу, я обрала певну механіку.  Нещодавно вийшов матеріал про стильні етикетки українських вин. Я вирішила скуштувати ті вина, етикетки яких сподобались найбільше. 

 

Вино –  це не просто напій, а окремий розділ мого життя. Я б назвав його «напоєм зі своїми правилами». Як на мене, це дуже «тонкий» напій, така собі своєрідна форма вираження стану душі.  Люблю фестивалі вина за те, що кожного разу, коли приходиш на подібні заходи, відкриваєш для себе новий відтінок смаку, кольору і аромату. Намагаюся не пропускати усі винні фестивалі в Києві, тому як це можливість дізнатися щось цікаве і, можливо, знайти новий, неповторний смак. А щодо Kyiv Food and Wine Festival, він полюбився мені саме за те, що тут представлено дуже багато виноробів із різних куточків нашої країни. Саме цей фестиваль дає можливість спробувати вина, які виробляються на крафтових виноробнях, і на полицях магазинів їх не знайти. – розповідає фотограф Денис Берклі, гість фестивалю

Маршрутом по етикеткам справа не обмежилась. А як тут обмежитись, коли навкруги стільки вина? Лише ходи й куштуй! Щоб зберігати свою неупередженість, пляшку, яка поїхала зі мною додому залишу інкогніто. 

Фото-зони, фудкорт та зони відпочинку знаходились у внутрішньому дворику. Як на мене, вийшло дуже затишно. Саме там і проводили устричний баттл, а на День українського вина відкривали сабражем ігристе. 

Особисто для мене Kyiv Food and Wine Festival максимально душевний захід. Напевно тому, що учасники так ставляться і до свого продукту, і до самого фестивалю. І це відчувається. Ну а ще, навіть якщо прийшов один, все одно зустрінеш друзів або знайомих. Це я знаю напевно. 

Зустрінемось навесні на 14-му Kyiv Food and Wine Festival? 

Детальний фотозвіт вже можна подивитись на сторінці фестивалю у Фейсбуці. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
10 українських вин, які варто спробувати у вересні