Закарпаття отримало перше географічне зазначення для місцевих вин

30 травня відбулася найочікуваніша подія для виноробів Закарпаття в 2024 році – офіційне отримання географічного зазначення ГЗ “Закарпаття/Закарпатське вино”! Це аналог європейської системи географічних зазначень (PGI) – вина контрольованого найменування. І це ще один важливий крок до захисту власних назв та високої якості продукції.
Використовувати дану назву зможуть лише виноробні, які матимуть ліцензію, будуть членами Громадської спілки “Виноградарів і виноробів Закарпаття”. Наразі у спілці присутні наступні виноробні: Шато Чизай, Крістіан Шош (Виноробня Крістіана Шоша), Шаталов Олександр (Kohanovska winery), Мілан Беринець (ФГ Терруар), Фечора Андрій.
Ось кілька причин, чому географічне зазначення (ГЗ) таке важливе для Закарпаття:
✅1. Захист унікальності – ГЗ гарантує, що назва вина використовується виключно для вин, вироблених у даному регіоні, забезпечуючи автентичність та захищаючи від підробок.
✅2. Вина з ГЗ несуть в собі історію та культуру регіону, стаючи частиною його культурної спадщини.
✅3. Економічна вигода – ГЗ може підвищити вартість вина на ринку, сприяючи економічному зростанню та створенню робочих місць у регіоні.
✅4. Міжнародне визнання – вина з ГЗ часто отримують більше уваги на міжнародних ринках, збільшуючи експортні можливості.
✅5. Збереження біорізноманіття – ГЗ спонукає виноробів підтримувати традиційні методи вирощування, що сприяє збереженню місцевих сортів винограду.
🏅Отримання географічного зазначення для закарпатських вин – це крок до визнання та збереження унікальної виноробної спадщини цього регіону.
Підіймаємо сьогодні келих закарпатського вина, і бажаєо іншим регіонам також підтягуватись до цього тренду.
Офіційна сторінка ГС “Виноградарі і винороби Закарпаття“.
Телеграм канал про українське вино Просто про вино.

1,292 total views,

Більше історій
Учимся гармонично сочетать вино с едой