Винний антифріз: 5 нетрівіальних рецептів глінтвейну

Перший сніг вже випав, холоднеча набирає обертів. Але ж це означає, що сезон глінтвейну відкрито! Розповідаємо, як тепло та смачно перезимувати без хандри 

Невеличка довідка: глінтвейн – розігріте вино зі спеціями – з’явився за часів середньовіччя в країнах Північної Європи, Великобританії і Скандинавії. У ті часи до вина низької якості селяни почали додавати різні прянощі – щоб хоч якось збагатити напій смаком і ароматом. А в холодну пору року вино ще й розігрівали. Тому традиційний напій з розігрітого червоного вина з корицею, кардамоном, гвоздикою і цитрусами став “подорожувати” світом, де в кожній країні до нього додавали щось своє. Пізніше глінтвейн стали продавати для зігрівання в Австрії, Німеччині, Великобританії та скандинавських країнах, і, зрештою, став популярним і в нас. 

Вже давно доведено, що глінтвейн – це не лише підігріте вино зі спеціями і шматочками фруктів, а набагато більше та цікавіше. Склад може бути абсолютно різним, і в залежності від нього буде сильно мінятися смак гарячого напою. Ми підібрали для вас 5 нетривіальних рецептів – майже на кожен день. Не мерзніть! 

Пурпурний глінтвейн 

Цей напій відрізняється не тільки привабливим кольором, але дуже приємним смаком. Такий глінтвейн досить легкий. Він гарно зігріває, та в той же час не “б’є по голові”. 

Нам знадобиться: 

  • Рожеве сухе вино – 1 пляшка
  • Полуничне варення – 100 г
  • Бадьян – 3 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Кардамон – 6 шт.
  • Лемонграс – 10 г
  • Сухі пелюстки троянди 
  • Мед – 50 г

Крок 1

Нагрійте вино, але не доводіть до кіпіння. Додайте полуничне варення або джем. 

Крок 2

Додайте бадьян, кардамон, гвоздику і мед. Перемішайте до розчинення меду. Кількість меду та варення може варіювати, в залежності від того, наскільки ви полюбляєте солодке.

Крок 3

Розлийте напій по келихах, прикрасьте лемонграсом і сухими пелюстками троянд .

Глінтвейн імбирний 

Це не телькі смачний напій, а ще й вітамінна профілактика простудних захворюваннь. 

Складові: 

  • Вино (біле сухе або напівсолодке) – 1 пляшка
  • Лимон – 150 г
  • Апельсин – 150 г
  • М’ята – 10 г
  • Кориця – 5 шт
  • Бадьян – 5 шт
  • Гвоздика – 10 шт
  • Мед – 100 г
  • Імбир – 50 мл соку або 25 г тертого 

Крок 1 

Поставте вино на вогонь, потім додайте мед і доведіть все до температури 60-70 градусів.

Крок 2

Додайте нарізані фрукти і прянощі, кілька хвилин потримайте на меленькому вогні, не давайте закіпіти! 

Крок 3 

Дайте напою трохи настоятися і подавайте, прикрасивши м’ятою.

Глінтвейн “Швейцарський” 

Цей рецепт дійсно було вигадано на гірнолижних курортах Швейцарії. Такий цікавий глінтвейн прекрасно зігріє в холоднечу або холодної осені, подарує веселий настрій, захистить від застуд, підніме тонус і захисні сили організму.

Складові: 

  • Вино червоне (напівсухе або сухе) – 1 пляшка 
  • Відвар каркаде – 1 стакан 
  • Паличка кориці – 1 шт
  • Стручок ванілі – 1 шт 
  • Кардамон – 5 г 
  • Цукор – 150 гр 
  • Лайм (скоринка і сік) – 1/2 шт
  • Родзинки – 2 ст.л. 

Крок 1 

Залити каркаде окропом і дати настоятися 30 хвилин (напій робити неконцентрованим). 

Крок 2

Додати в напій цукор і перемішати. Додати скоринки лайма, корицю, ваніль і кардамон, віджати до складу сік лайма. Все перекип’ятити 2 хвилини. Додати в суміш попередньо запарені родзинки.

Крок 3 

Окремо нагріти вино до 75 градусів. Влити приготовану суміш і дати настоятися 7 хвилин, не допускаючи охолодження. Можна додати, за бажанням трішки меленого мускатного горіха або гвоздики. 

Крок 4 

Перед подачею прикрашаємо склянки скибочкою лайма.  П’ють гарячим і відразу після подачі.

Французький кавовий глінтвейн

Le vin chaud – французький глінтвейн, або вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею і волоськими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.

Складові:

  • Вино (червоне сухе) – 1 пляшка
  • Кава еспресо – 4 порції 
  • Паличка кориці – 4 шт
  • Апельсин – 4 шматочки
  • Цукор – 4 ст/л
  • Імбир (за смаком) 
  • Кардамон (за смаком)
  • Гвоздика (за смаком)
  • Бадьян (за смаком)

Крок 1 

Розігріти в каструлі вино, додавши каву еспресо. Не дайте суміші закипіти! 

Крок 2 

Додайте корицю, апельсин, часточку кореня імбиру і цукор. За смаком можна додати улюблені спеції. 

Крок 3 

Подавайте та насолоджуйтесь.

Глінтвейн “Київський” 

Чому саме таку назву отримав цей напій історія замовчує. Але ми точно знаємо, що цей рецепт сподобається тим, хто любить не тільки погарячіше, але й поміцніше! 

Складові: 

  • Вино червоне або рожеве – 1 пляшка
  • Настоянка вишнева –  400 мл 
  • Вишні консервовані – 200 гр
  • Лимон – ½ шт
  • Гвоздика (за смаком)
  • Ваніль (за смаком)

Крок 1

Розігріти вино та настоянку до 75 градусів. 

Крок 2 

Додати лимон та спеції. Потримати на вогні, помішуючи, не доводячи до кипіння.

Крок 3 

Додати вишні, дати напою трохи настоятися. 

Що ж, друзі, тепер у вашому арсеналі є беззаперечні способи боротьби із холодом. Насолоджуйтесь! 

Photo credit: Pinterest

3,135 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Kyiv Food and Wine Festival повертається на ВДНГ!