Корок рятує озоновий шар: еко-досвід SHABO

Кліматичні зміни – це не абстрактна проблема віддаленого майбутнього, а сучасна реальність, що вже постала перед людством. Аномально холодні або аномально теплі зима й літо, зливи й посухи, квітневі шторми й травневі заморозки – це лише невелика частина тих складнощів, що несе людству climate change.

Ця ситуація не оминула й виноробів. Від кліматичних змін потерпають Південна Австралія, американська Каліфорнія і французьке Бордо. Натомість на винній карті світу з’являються нові регіони – виноград починає дозрівати там, де раніше це було просто неможливо. Про це ми обов’язково поговоримо окремо, але зараз мова йтиме про те, який внесок роблять відповідальні винороби у вирішення екологічних проблем.

Екологічність

Один із найважливіших факторів, що  є основним джерелом зміни клімату – викиди парникових газів. Світовий виноробний сектор усвідомлює необхідність скорочення викидів CO2, роблячи ще більший акцент на унікальності натуральних пробкових продуктів та лісів з коркового дуба, які відіграють важливу роль у боротьбі з глобальним потеплінням. Але ж використання натурального корку для закорковування пляшок – чи дійсно це екологічно, запитаєте ви? Цілком! Адже кора коркового дуба – поновлюваний ресурс, і протягом декількох років вона наростає знову, тому її витяг – абсолютно екологічний процес, який гарантує збереження кожного дерева. В результаті, світова промисловість отримує безцінний матеріал з унікальними якостями: екологічністю, міцністю, еластичністю і пружністю. Щодо озонового шара – його відновлення якраз під питанням, бо це – складніший та триваліший процес. Отже, ті винороби, що надають перевагу натуральному корку, на відміну від пластика, врешті решт роблять неабиякий внесок у збереження природного середовища.

 

Відповідальність

Приємно відчувати, що осторонь не стоять і українські винороби, долучаючись до глобального процесу. Маємо гарну новину: нещодавно найбільший виробник натурального корку – AMORIM CORK – відзначив сертифікатом за внесок у скорочення викидів вуглекислого газу  українську виноробну компанію SHABO, що, до речі, першою в Україні отримала право створювати преміальні вина «Контрольованої назви за походженням» (український аналог французьких Appellation d’Origine Controlee). 

Дослідження, здійснені провідними консалтинговими та аудиторськими компаніями, які працюють з AMORIM для визначення утримуючих здібностей пробки, підтвердили, що один натуральний корок у пляшці тихого вина здатний утримати від викиду 309 грамів CO2, а у пляшці ігристого – цілих 562 грамів! Тож загалом, використовуючи натуральний корок, компанія SHABO змогла запобігти виділенню в атмосферу 9 тонн СО2 тільки протягом 2019 року. Про це у своєму листі компанію повідомив Президент ради директорів AMORIM CORK, пан Антоніо Аморім.

 AMORIM CORK поставляє натуральний корок таким відомим світовим компаніям, як Pernod Ricard та DIAGEO. У SHABO використовують його для високих колекцій вин – SHABO Reserve, SHABO Grande Reserve, VAJA Grand Cru. “Це важлива складова ставлення до всього, що ми робимо, наш особистий «Кодекс честі винороба», починаючи з виноградників та на всіх етапах виготовлення продукції. Тому особливо цінним для нас є те, що наша співпраця з AMORIM має не тільки локальне, а й глобальне значення, що й підтверджує наданий нам екологічний сертифікат», – прокоментував цю подію Гіоргі Іукурідзе, співвласник компанії SHABO.

Ми, зі свого боку, тішимося з того, що українські винороби так якісно інтегруються у міжнародну професійну спільноту і переймаються загальносвітовими проблемами. Власне, це абсолютно природньо для тих, хто присвятив своє життя лозам та вину.

3,330 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Характеристика вин зрозумілими словами

Підтвердження віку

Вам повинно бути більше 18 років для перегляду сайту.