Pet-Nat: на Закарпатті створили вино за технологію 500-річної давнини

На фестивалі Закарпатське Божоле, який пройде в Ужгороді 15-17 листопада презентують 5 сортів так зване «селянське ігристе»

Як розповів у коментарі для Varosh відомий винороб та один з організаторів фестивалю Олександр Ковач, молоде вино (божоле) відоме під назвою Pet-Nat, або «селянське ігристе» зараз переживає відродження і його можна знайти практично у всіх винних картах закладів по всьому світу, які варті уваги . І це при тому, що йдеться, насправді, про можливо найпростішу первинну технологію створення ігристого вина.

Експерт з туризму Федір Шандор пояснює, технологія створення цього вина, як і вся винна культура, зародилася у Франції, коли бідняки-селяни також хотіли пити вино, як і аристократія:

– Pet-Nat, насправді, первинним методом добування бульбашок у вині. Винороби називають його Methode Ancestral (на відміну від Methode Champenoise, тобто Methode Traditionelle, за яким створюється шампанське), а саме ігристе вино виготовлено за цим методом називається «селянським ігристим»

– Це божоле можна робити з будь якого сорту вина, обмежень нема. Ключове – це технологія, коли дуже важливо не прогавити той залишковий цукор. Ця технологія є незмінною вже 500 років, і зараз є дуже популярною. Pet-Nat створюється за рахунок першої та єдиної ферментації, яка проходить уже в пляшці. Це вино має осад, – пояснює Олександр Ковач, який вже розлив 5 сортів «селянського ігристого» спеціально до фестивалю Закарпатське божоле, яке пройде 15-17 листопада в Ужгороді в Совиному Гнізді. – Вино, вироблено за цим методом, дуже важливо максимально охолодити перед споживанням, інакше після відкриття пляшки є ризик втратити більшу частину напою у вигляді піни. Тобто охолодити пляшку, підготувати бокали, обережно відкрити і швидко відкрити – та вже смакувати. Також не варто забувати, що «ігристе селянське» не варто довго зберігати. Через півроку це може вже бути інший напій. Це вино важливо як вчасно розлити, так і вчасно спожити, аби не втратити його природню свіжість. На фестиваль я беру спеціальний холодильник, аби все було як треба.

Pet-Natмає класичну винну міцність – 12%. Наразі Олександр Ковач виготовив «селянське ігристе» Мускат, Розе Каберне, Совіньйон Блан, купаж червоного та сорт-сюрприз, який буде презентований на Святі Молодого Вина.

Джерело: Varosh

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

2,182 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Винодельня Beykush winery подарит свои вина

Підтвердження віку

Вам повинно бути більше 18 років для перегляду сайту.