Гадаємо, що не тільки поціновувачам вина, але й майже кожному українцю знайома назва бренду SHABO. Воно й не дивно, адже це один з найбільших гравців виноробної промисловості України. Розповідаємо, яким був шлях становлення, і яких результатів компанія досягла сьогодні
Виробничі потужності «Шабо» розташовані в с.Шабо Білгород-Дністровського р-ну Одеської обл. – в одному з найстаріших регіонів Європи, де виноробні традиції були закладені ще в античні часи. Виробничий комплекс «Шабо» знаходиться в безпосередній близькості від виноградників терруара Шабо, які розташовані на півдні України, між Чорним морем і Дністровським лиманом, на одній виноградної широті з Бургундією. Підприємство випускає тихі та ігристі вина, вермути, бренді, коньяки України і виноградну горілку, загалом понад 200 найменувань.
Якщо пірнути глибоко в історію, то можна вважати, що виноробство на території Шабо зародилося ще у VI – II ст. до н.е. Саме тут древні греки заснували на березі Чорного моря поселення Тіра (пізніше – місто Акерман) і першими висадили виноградники.
Тому сміливо можна вважати Шабо одним із стародавніх теруарів Європи.
Наступний етап розвитку – “турецький”. У XV-XVI ст. тут розташовувалося поселення Османської імперії, яке отримало назву Asaga Ba`а (Нижні Cади). Нижні тому, що виноградники знаходилися нижче рівня міста – між морем та лиманом.
У 1822 році настав “швейцарський період”. Іноземні колоністи почали активно освоювати простори Бессарабії після того, як цей край увійшов до складу Російської імперії за підсумками російсько-турецької війни 1806-1812 років, і імператор Олександр І вирішив зберегти і далі освоювати виноградники, які обробляли турецькі поселенці.На монарший заклик відгукнулися вісім сімей швейцарських виноробів з кантону Во. У липні 1822 року вони вирушили до берегів Чорного моря на чолі з вченим-ботаніком і виноградарем Луї-Венсаном Тардане. Оскільки швейцарцям було складно працювати з османськими назвами, виникла трансформація із Asaga Ba`а у Chabag (Шабаг – Шаба – Шабо).
Завдяки швейцарським колоністам були закладені основи професійного виноградарства і виноробства для всього бессарабського і аккерманського регіонів.
До середини XIX століття, швейцарська колонія Шабо стала одним з найбільших центрів виноробства на півдні України. А в кінці XIX століття в Шабо налічувалося понад 3 мільйони кущів, які давали дивовижний за якістю урожай, що перетворювався потім в неповторне вино. На плантаціях вирощувалося до 50 сортів винограду.
На жаль, на початку Другої Світової війни швейцарські переселенці були змушені виїхати з території Шабо. Але за радянських часів шабське виноробство теж мало успіх, адже це було одне з найбільших виноробних підприємств в країні.
Великим досягненням є те, що під час антиалкогольної кампанії 1985 року та за часів перебудови, шабські фермери та виноградарі не дали знищити насадження, тому наразі залишилися оригінальні виноградники ще тих часів.
Вже після 90-х почався занепад. На підприємстві вже не виробляли вино, а лише займалися продажем виноматеріалу.
В 2003 році із започаткуванням торгової марки Shabo почалася велика реконструкція і підприємство почало набувати такого вигляду, який має сьогодні. За останні 10 років обсяг виробництва благородних напоїв Шабо збільшився майже в 2 рази: в 2008 р – 533,5 тис. декалітрів, в 2018 р. – 989,8 тис. декалітрів. З 2012 року Shabo активно експортується в 18 країн світу – від Бразилії та США до Японії та Канади.
Терруар Шабо – це 1200 га виноградників, 4 млн виноградних лоз, велика частина з яких – європейські сорти з кращих розплідників Європи (Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Мускат Оттонель, Піно Грі, Піно Нуар, Рислінг Рейнський, Совіньон Блан, Сіра, Трамінер рожевий, Шардоне і ін.). Цим лозам 15 років, вони знаходяться у віці, оптимальному для створення високоякісних вин. Є також лози, висаджені в 1978 році.
Всі виноградники Шабо, в залежності від індивідуальних терруарних особливостей, районовані, поділені на ділянки, міні-ділянки і мікро-ділянки, мають карти ґрунтів, рельєфу і термічних ресурсів. Щорічно в Шабо збирають близько 9 тис. тонн винограду 20 різних сортів – переважно вручну. Серед них і унікальний Тельті Курук, який був завезений ще за часів Османської Імперії. Це рідкісний автохтонний сорт винограду, що зростає тільки на території України – гордість і родзинка в колекції виноградних насаджень Шабо.
Останні 16 років компанія «Шабо» інтегрує в роботу філософію “Вино – це культура”. Ця філософія має три напрямки:
Культура виноградарства
Вино народжується на винограднику. Саме тут закладено 70% успіху. Дуже важливо, створюючи з відбірного винограду високоякісні напої, передати енергію природи шабського теруару.
Культура виноробства
Головне завдання на процесі виноробства – дати напрямок та не загубити те, що дав теруар. Стосовно питань якості ніяких компромісів – при всій повазі до традиції виноробства, застосовують найсучасніші технології. Більше 7 років “Шабо” співпрацюють із консультантом Стефаном Деренонкуром.
Культура споживання
В усіх справах і починаннях компанії «Шабо» – повага до вина, прагнення до популяризації високих стандартів споживання. Спеціально для цього було створено унікальний об’єкт «Центр культури вина Шабо», головна мета якого – підвищення культури пиття.
Продукція Shabo має понад 350 нагород найпрестижніших в світі конкурсних дегустацій: Decanter World Wine Awards (Великобританія), International Wine Challenge (Великобританія), International Wine & Spirits Competition (Великобританія), Challenge International du Vin (Франція), Effervescents du Monde (Франція), Mondial de Bruxelles (Італія), Mundus vini (Німеччина), Los Angeles International Wine Competition (США), San Francisco International Wine Competition (США) і ін. Всього ж в колекції підприємства з моменту заснування – понад 600 нагород.
9,481 total views,