10 простих правил, які навчать вас розбиратися у вині

«Багато хто думає, що винні експерти наділені особливими здібностями. Але я сім років вивчав це питання і з’ясував, що справа – у вправності та тренуванні», говорить Алекс Рассел, винний експерт з 15-ти річним досвідом.

Публікуючи свої поради Алекс запевняє, що можна досягти перших результатів вже за кілька годин. При цьому додаючи, що для досягнення експертного рівня буде потрібно «час, гроші та багато ентузіазму».

Його набір простих порад – це свого роду програма початкового інтенсиву бажаючих розібратися у світі вина.

1. Виділіть 4 години свого часу

Дегустуйте вина

Працюючи над докторською, я запрошував новачків до себе в лабораторію, де вони дегустували безліч вин. Найчастіше на це було відведено близько години, і особливого прогресу ми в них не спостерігали. Але якщо вони залишалися хоча б ще на півгодини, то починали показувати деякі результати, а через 4 години – цілком помітні. Експертами вони, звичайно, не ставали жодного разу, але очевидно, що їм не потрібні були роки, щоб включитися в тему.

2. Пийте різне вино

Ніхто ще не доріс до експерта, зупинившись на тому, у що закохався одного разу. Буваючи у закладах, спробуйте нове. Розширюйте горизонти – замовляйте різне вино келихами, навіть якщо є можливість взяти пляшку того, що ви любите.

Порівнюйте вино за сортами, за типом, регіонами та виробниками.

3. Дегустуйте вино сетами

Пам’ять на аромати у вас може бути непоганою, але вона може підводити, як і будь-яка інша пам’ять. Замість того, щоб намагатися з пам’яті порівняти вино в келиху з тим, що ви пили на вечерю в Італії, влаштовуйте паралельні дегустації різних пляшок, щоб мати можливість безпосереднього порівняння.

До речі, українське вино сетами можна скуштувати в Like a Local’s на Подолі.

4. Заплющте очі. І запам’ятовуйте

Основна майстерність винних експертів – це послідовно називати аромати. Але вино з ароматом чорної смородини не роблять із чорної смородини або з її додаванням, і зовні воно ніяк із нею не пов’язане. І важко виділити конкретний аромат, якщо не встановити з ним чітких візуальних асоціацій. Насправді у вині дійсно містяться сполуки, які самі по собі – якщо їх виділити з вина – пахнуть чорною смородиною, полуницею, сіном тощо.

Нюхайте все із заплющеними очима, намагаючись визначати та запам’ятовувати запахи, поповнюйте свою ароматичну “базу даних”.

Це може бути важко, але з часом ви помітите очевидний прогрес.

5. Виникли проблеми з ароматом – додайте його самі

Не знаєте, як розрізнити аромат персика в Шардоне? У наступний келих додайте трохи сиропу з банки персиків. Тоді ви отримаєте уявлення про аромат персику в цьому вині. Поступово зменшуйте кількість, доки ви не знайдете цей аромат без будь-яких добавок. Із келиха вина виходять сотні можливих ароматів, включаючи шоколад, зелені оливки, евкаліпт і каву!

6. Вам потрібно буде навчитись розмовляти мовою вина

Можливо, ви вже експерт у парфумерії чи гастрономії, але вам все одно доведеться вивчати вино окремо, освоюючи пов’язану з ним лексику.

Суть експертної оцінки вина – в умінні пов’язати його аромат та смак із зрозумілими термінами. Експерти і сомельє обговорюють вина, використовуючи єдину термінологію, тоді як новачки з великими труднощами можуть описати вино, не маючи «словникового запасу дегустатора».

7. Вам не потрібно мати супер ніс чи рот

В експериментах неодноразово з’ясовувалося, що сприйнятливість до ароматів у експертів та новачків однакова.

По суті, експерти відчувають все те ж, що й новачки, але інтерпретують це набагато краще: як досвідчений шахіст, який дивиться на ту ж дошку і бачить ті ж фігури, що і початківець, але ясніше і швидше розуміє ситуацію.

8. Починати можна і з дешевого вина. Але експертом із ним не стати

Ціна – це не ідеальний індикатор якості (все суб’єктивно). Але, як правило, дорожче вино краще виражає характер місця, де воно виготовлено. А знання регіонів виробництва вина – необхідна якість справжнього експерта

9. Вам доведеться читати, а не тільки пити

Винний експерт – це не лише добрий дегустатор. Він також багато знає про те, як роблять вино, де його роблять і багато іншого, про що прийнято писати у винних книжках.

10. Не здавайтеся, якщо помиляєтесь

Багато людей уникають участі в дегустаційних конкурсах зі страху програти. Але помилки – це нормально. Під час знаменитого Французького експерименту, коли біле вино підфарбували та подали під виглядом червоного, вдалося обдурити багатьох експертів. Він довів, як сильно наші очікування та думки впливають на сприйняття вина, – ніби ми п’ємо вино очима. Експерти теж помиляються, але вони частіше мають рацію.

Джерело

Актуальні новини та поради про вино у телеграм каналі Просто про вино, підписуйтесь.

 

 

 

1,648 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Ювілейний Kyiv Food and Wine Festival очима редакторки UWINES

Підтвердження віку

Вам повинно бути більше 18 років для перегляду сайту.