Зовсім скоро новорічний сезон і ми почнемо обирати традиційний святковий напій. Тому цього разу нашу рубрику “дивних слів” зі світу вина ми присвячуємо термінам, що пов’язані саме з ігристим
Перляж
Перляж – це термін для позначення гри бульбашок в келиху ігристого вина, що піднімаються до поверхні стрункими доріжками. Для дегустаторів перляж важливий в сприйнятті ігристого не менш ніж його смак.
По перляжу судять про якість ігристого вина, наприклад великі бульбашки –це не дуже якісне вино, а дрібні, які танцюють, переливаються і закручуються пружинками – це якісне вино, приготоване традиційним способом, без будь-якої газації і всього штучного.
Ремюаж
Ремюаж – складова частина класичного методу виробництва ігристих вин. Це спосіб позбавлення ігристого вина від осаду при шампанізації в пляшках. Надалі осад видаляється, але це вже зовсім інший процес.
Як відбувається ремюаж? Пляшка перевертається догори дном, встановлюється на спеціальні пюпітри з отворами під пляшки, де тримається під кутом 45 градусів. Кожну пляшку щодня перевертають. Роблять це дуже акуратно, щоб осад залишався саме на пробці, а не на дні або стінках пляшки. В середньому, ремюаж займає від 2 до 5 місяців. Так що, це не такий і простий процес. Втім, деякі винороби навчилися скорочувати ремюаж до 1 місяця, а то і ще менше, але це ні в якій мірі не впливає на чистоту вина.
До появи ремюажу, вино подавалося з осадом, тому попередньо його сильно охолоджували. Зараз же, на щастя, ми позбавлені таких вин. Спосіб був розроблений француженкою Ніколь Кліко.
Вже скоро ми розкажемо про технології виробництва ігристих, а також поділимося підбірками вин до новорічних свят. А поки можна підняти келих ігрситого за початок уікенду. Cheers!
Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино
17,873 total views,