Що відбувалося у винній сфері України в 2019: підбиваємо підсумки

Соцмережі рясніють лонгрідами –  усі пишуть про підсумки року. Ми подумали, що нам теж є, що згадати. Тож, ловіть дайджест найважливіших моментів в світі українського вина за 2019 рік 

Минаючий рік був насиченим цікавими та гучними подіями. Багато чого сталося вперше та дало поштовх для нових звершень, дещо помітно просунолось із місця та приємно здивувало.  Нагадуємо, за що варто пишатись українським виноробством цього року:

  • Все більша активність серед малих виноробів

Цього року 20 малих виноробів подали заяви на отримання ліцензії по спрощеній системі. Дев’ять із них вже отримали ліцензії і з нового року зможуть офіційно продавати свої вина. 

З’явилося щонайменше 8 нових винних фестивалів в Україні –  2 у Києві, Львові, Одесі, Харкові, Вінниці, Сливино та Рені.

  • Beykush Winery вперше випустили лімітованим тиражом вино із рідкісного італійського сорту Тіморассо

Цей, майже зниклий сорт, успішно стали відроджувати винороби з околиць міста Тортон в П’ємонті, (де якраз і працював в той час енолог Beykush). На момент посадки украънського виноградника, у світі було не більше 50 гектар виноградників Тіморассо й усі в Італії. Тож тепер є маленька ділянка Тіморассо і в Україні на Чорноморському узбережжі.

Вино було випущено тиражем у 300 пляшок і ексклюзивно продавалося через мережу Like a Local’s wine bar. 

  • Inkerman презентував вино Prima Maria за мотивами картин Марії Приймаченко

Презентація відбулася в квітні на 12-му фестивалі сиру і вина Kyiv Food and Wine Festival, який традиційно проходив на ВДНГ. Prima Maria –– яскравий, оптимістичний бренд, створений на основі робіт Марії Примаченко –– геніальної і всесвітньо відомої української художниці, яка працювала в стилі naïve art. За її простотою ховається фантастичний світ незвичайних тварин і рослин, натхненний силою рідної землі. Так само і вино народжується з виноградної лози, яка бере свої сили з землі і сонця.

 

  • Відкрився Like a Local’s wine bar на Подолі

28 червня у Києві почав роботу третій заклад мережі, Like a Local’s, яка продає пропонує краще, що можна знайти в українському вині (на сьогодні – це 55 вин від 13 виноробень).

  • Проведено чотири конкурси по визначенню найкращих українських вин: 

–  Uwines Awards

–  Одеський залив

– Wine & Spirits Ukraine

– Винний гід України

  • Книжки про вино, видані українцями:

Леонід Липовецький, автор блогу «Винний чайник» випустив книжку «Червоне, біле і трохи рожевого. Азбука винного «чайника»». Автор запрошує в цікаву мандрівку у просторі та часі винними регіонами Старого і Нового світу. Ви відвідаєте Францію та Італію, Іспанію та Німеччину, Аргентину й Чилі, Австралію й Нову Зеландію, познайомитеся з особистостями, які назавжди вписали свої імена в історію виноробства, навчитеся правильно читати винні етикетки й легко опануєте складну винну термінологію.  

Книжка з авторськими маршрутами від Helga Cot по українським виноробням, та виноробням Грузії і Молдови, під назвою «We wine guide».

Перше видання «Винний Гід України 2019» від мережі готелів Рейкарц. Націлено на розвиток та популяризацію українського виноробства. До книги увійшли описи виноробних регіонів України з інформацією про географію, ґрунтово-кліматичні особливості, виноградники та популярні сорти винограду.  ​В гіді представлено 48 українських виноробних господарств та характеристика 183 кращих українських вин.

  • На Закарпатті відкрився музей винороба Чиза

Музей винороба Чиза – це сучасний заклад нового формату, який легко і цікаво знайомить з великим обсягом інформації про виноград, вино, виноробство, його розвиток у світі, Україні і в Закарпатті. Це перший Музей історії і культури виноградарства та виноробства у Західній Україні і другий такий у державі.

  • Пройшов 5-й Національний виноробний форум, започаткований Павлом Шереметом у 2016

Форум – платформа, де зустрічаються винороби і влада, щоб обговорити проблеми та перспективи галузі, знайти рішення для того, аби українські вина виходили з тіні.

  • Малі винороби почали об’єднуватися в асоціації і вимагати від держави брати до уваги їх права

На сьогодні ряд асоціацій почали самостійну роботу над аналізом закордонних винних законів та написання нового закону, який буде враховувати сучасні тенденції розвитку галузі в світі та українські реалії.

  • Все більше виноробень стають сімейними

До справи приходять діти власників, стають обличчям виноробень та серйозно занурюються у справи.

  • В 2019 було дуже багато зроблено задля створення перших географічних зазначень

У 2020, скоріше за все, Україна отримає свої перші вина захищені за найменування походження. 

  • Важливий вклад у розвиток якості вин малих виноробів зробили Маша Скорченко та Аліна Тенетка в рамках свого навчального проекту Just Ferment It

Маша та Аліна мають за плечами багаторічний досвід роботи на виноробнях Нової Зеландії, США та України. В 2019 вони створили курс «Сучасне виноробство» та ряд суміжних курсів, які були покликані навчити малих виноробів правилам роботи за міжнародними винними канонами. Це призвело до якісних змін галузі серед сімейних виноробень. Частина із тих, кого досі консультують дівчата вже отримали ліцензії і готують свої вина до сезону 2020.

  • Кількість хороших вин, зроблених з українського сорту винограду Одеський чорний збільшується у геометричній прогресії. 

 

  • Вперше були створені українські петнати одразу кількома малими українськими виноробами: Олександром Ковачем, Богданом Павлієм, Fathers Wine та Biologist.

  • Вперше збірна Україна взяла участь у чемпіонаті по сліпій дегустації вин

Чемпіонат проводиться щороку у Франції (саме тут його було започатковано авторитетним французьким винним виданням La Revue Du Vin de France у 2013 році), цього року – у старовинному замку Шамбор. У складі збірної були: Юлія Кривошей, Женя Ніколайчук, Маша Скорченко, Рома Рємєєв, Павло Мухін. 

  • Лімітовану партію вин Каберне Мерло «Висока Гама LX” ТМ Колоніст можна скуштувати на усіх літаках МАУ, а зовсім скоро вина компанії з’являться і у Duty Free магазинах у аеропортах України. 

  • Великі дистриб’ютори, які завжди були заточені на імпортні вина, почали звертати свою увагу на українських виноробів і брати їх у дистрибуцію по всій країни. 

 

  • В номінаціях Національної ресторанної премії СІЛЬ з’явилися категорія кращий винний бар.

Перемогу цього року одержав заклад WinBar.

  • Станіслав Лапін запустив сервіс підписки на вино Oenobox

Раз на місяць на основі твоїх смакових вподобань експерти обирають по три нових вина для кейсу, який згодом надсилають. Що саме у кейсі – залишається сюрпризом аж до моменту його відкриття. Нагадаємо, з промодом UWINES можна отримати безкоштовну доставку. 

 

  • Рома Ремєєв запустив перший онлайн курс по вину OM Academy, який націлений на вивчення вин, сидячи дома. 

  • Парк квеврі в Шабо 

Для виробництва вина по кахетинської технології в Центрі культури вина Шабо додатково встановили 11 квеврі, привезені з Грузії.

Кахетинський метод дозволяє створювати сильні і насичені вина, такі як Ркацителі «Reserve Shabo» і Шардоне «Reserve Shabo», які вже завоювали любов цінителів. Зараз виноробня готує нові вина, виготовлені за кахетинської технології. Їх планують представити в наступному році.

 

Це був дуже яскравий винний рік.  Сподіваємося, що 2020 готує нам ще більше новин та цікавинок!

Читайте нас в Телеграм, що бути в курсі головних винних подій.

 

9,250 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
31 мая: дегустация вин Нового Света