Дві тисячі років витримки: серед уламків римських кораблів знайдено 6000 амфор

Приблизно між 100 до н.е. і 100 р. н.е. один з найбільших торгових кораблів давньої цивілізації, що перевозив понад 6000 амфор (ймовірно, наповнених вином та оливковою олією), так і не прибув до місця призначення

Уламки вантажного корабля були виявлені в 2013 році, за одну милю від узбережжя грецького острова Кефалонія. Відтоді команда дослідників з Університету Патр на чолі з Джорджем Ферентіносом проводила дослідження краху. Нещодавно їх відкриття та напрацювання були опубліковані у The Journal of Archaeological Science.

Використовуючи штучний інтелект та високотехнологічні методи обробки зображень, команда зробила висновок, що корабель – четвертий за величиною своєї епохи, коли-небудь відкритий у Середземномор’ї – ймовірно, мав на борту від 6000 до 8000 амфор, коли сталася катастрофа.

“Вантаж амфор, що лежить на морському дні, знаходиться в дуже хорошому стані, і залишки корабельної аварії мають потенціал для отримання великої кількості інформації про морські маршрути, торгівлю, зберігання амфор та будівництво суден у відповідний період, – коментує Ферентінос.

Зазвичай в римські часи транспортували вино, оливкову олію, горіхи та крупи. Але виходячи з типових розмірів римських амфор, близько 25 або 26 літрів, втрачений вантаж потенційно може бути еквівалентом до 200 000 пляшок вина. 

Наразі, щоб дізнатись, що містили амфори, чи є там вино, команді потрібно знайти фінансування важкого та дорогого процесу розкопок. Сподіваємося, що науковці знайдуть інвестора, адже дослідження вина віком у дві тисячі років – більш ніж яскрава подія не тільки для виноробства та світу вина, але і для історії людства загалом. 

Джерело: vinepair.com

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

7,432 total views,

Більше історій
Бутылка, подвинься! Вино в банках — новый мировой тренд