Корок рятує озоновий шар: еко-досвід SHABO

Кліматичні зміни – це не абстрактна проблема віддаленого майбутнього, а сучасна реальність, що вже постала перед людством. Аномально холодні або аномально теплі зима й літо, зливи й посухи, квітневі шторми й травневі заморозки – це лише невелика частина тих складнощів, що несе людству climate change.

Ця ситуація не оминула й виноробів. Від кліматичних змін потерпають Південна Австралія, американська Каліфорнія і французьке Бордо. Натомість на винній карті світу з’являються нові регіони – виноград починає дозрівати там, де раніше це було просто неможливо. Про це ми обов’язково поговоримо окремо, але зараз мова йтиме про те, який внесок роблять відповідальні винороби у вирішення екологічних проблем.

Екологічність

Один із найважливіших факторів, що  є основним джерелом зміни клімату – викиди парникових газів. Світовий виноробний сектор усвідомлює необхідність скорочення викидів CO2, роблячи ще більший акцент на унікальності натуральних пробкових продуктів та лісів з коркового дуба, які відіграють важливу роль у боротьбі з глобальним потеплінням. Але ж використання натурального корку для закорковування пляшок – чи дійсно це екологічно, запитаєте ви? Цілком! Адже кора коркового дуба – поновлюваний ресурс, і протягом декількох років вона наростає знову, тому її витяг – абсолютно екологічний процес, який гарантує збереження кожного дерева. В результаті, світова промисловість отримує безцінний матеріал з унікальними якостями: екологічністю, міцністю, еластичністю і пружністю. Щодо озонового шара – його відновлення якраз під питанням, бо це – складніший та триваліший процес. Отже, ті винороби, що надають перевагу натуральному корку, на відміну від пластика, врешті решт роблять неабиякий внесок у збереження природного середовища.

 

Відповідальність

Приємно відчувати, що осторонь не стоять і українські винороби, долучаючись до глобального процесу. Маємо гарну новину: нещодавно найбільший виробник натурального корку – AMORIM CORK – відзначив сертифікатом за внесок у скорочення викидів вуглекислого газу  українську виноробну компанію SHABO, що, до речі, першою в Україні отримала право створювати преміальні вина «Контрольованої назви за походженням» (український аналог французьких Appellation d’Origine Controlee). 

Дослідження, здійснені провідними консалтинговими та аудиторськими компаніями, які працюють з AMORIM для визначення утримуючих здібностей пробки, підтвердили, що один натуральний корок у пляшці тихого вина здатний утримати від викиду 309 грамів CO2, а у пляшці ігристого – цілих 562 грамів! Тож загалом, використовуючи натуральний корок, компанія SHABO змогла запобігти виділенню в атмосферу 9 тонн СО2 тільки протягом 2019 року. Про це у своєму листі компанію повідомив Президент ради директорів AMORIM CORK, пан Антоніо Аморім.

 AMORIM CORK поставляє натуральний корок таким відомим світовим компаніям, як Pernod Ricard та DIAGEO. У SHABO використовують його для високих колекцій вин – SHABO Reserve, SHABO Grande Reserve, VAJA Grand Cru. “Це важлива складова ставлення до всього, що ми робимо, наш особистий «Кодекс честі винороба», починаючи з виноградників та на всіх етапах виготовлення продукції. Тому особливо цінним для нас є те, що наша співпраця з AMORIM має не тільки локальне, а й глобальне значення, що й підтверджує наданий нам екологічний сертифікат», – прокоментував цю подію Гіоргі Іукурідзе, співвласник компанії SHABO.

Ми, зі свого боку, тішимося з того, що українські винороби так якісно інтегруються у міжнародну професійну спільноту і переймаються загальносвітовими проблемами. Власне, це абсолютно природньо для тих, хто присвятив своє життя лозам та вину.

10,032 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
8 июня: Taste Summer Wine