Три роки незламності: вітаємо молоді українські виноробні

Днями одразу дві чудові українські виноробні — Stakhovsky Wines та 46 Parallel Wine Group — відсвяткували своє 3-річчя. Що таке 3 роки для виноробні? З точки зору загальносвітової винної культури  — зовсім мало, але з точки зору молодого українського виноробства це — значна подія і певний етап розвитку. 

“Це лише 3 врожаї, 3 спроби зробити чесне українське вино. І, здається, у нас непогано виходить. Про це свідчать наші досягнення,” — пишуть на своїй сторінці Stakhovsky Wines. І ми з ними цілком погоджуємось.

 

Засновник виноробні, видатний український тенісист та зірка міжнародного тенісу Сергій Стаховський, захопився мистецтвом вина, коли грав у Франції за команду Бордо. Великі вина Бордо справили на Сергія неймовірне враження, і чемпіон вирішив стати виноробом. У 2015 році він орендував ділянку старих виноградників у Закарпатті, між Берегово та Мужієвим. Протягом двох років команда пересаджувала й відновлювала старі лози та висаджувала нові. Зараз це – один з найгарніших виноградників Закарпаття, де вирощують як білі, так і червоні європейські сорти.

У колекції Stakhovsky Wines — червоні сухі вина вина (не менше 10 місяців витримки у французькому дубі) Ace by Stakhovsky: Merlot, Saperavi, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, та білі сухі вина W by Stakhovsky: Traminer, Riesling, Chardonnay, а також — славнозвісні оранжі. 

Серед досягнень молодого бренду — нагороди авторитетних дегустаційних конкурсів. Цього року в музеї вина La Cité du Vin в Бордо Україну представляє Cabernet Sauvignon 2019 від Stakhovsky Wines. Вина Stakhovsky Wines Merlot 2019, Cabernet Sauvignon 2019 і Saperavi 2018 були представлені на загальному стенді Wines of Ukraine на London Wine Fair, де отримали високу експертну оцінку. В Україні у вин Сергія Стаховського чимало поціновувачів, зокрема лімітовані оранжі та резерви бренду дуже швидко розкуповують місцеві винолюби й колекціонери. Але ці вина також дуже шанують за кордоном. Нині Stakhovsky Wines купують в Японії, Естонії, Великій Британії, Польщі, Словаччині, Австрії та Чехії. 

Компанію 46 Parallel Wine Group заснували у 2020 році Анна й Тарас Горкуни. Від самого початку вони мріяли створювати  вина, гідні представляти Україну на світовій винній арені. І це їм вдалося! 

“Сьогодні нам 3 роки. Але відчувається, що значно більше. Ми спокійні. Ми розсудливі. Ми визначили свої пріоритети. Ми маємо свою мету і ми до неї йдемо. У нас немає вина, у якого б не було нагороди!!! Ми досягли своєї мрії!” – пише на своїй сторінці у Facebook Анна Горкун

Кількість та якість нагород  дійсно вражають: лише за три дуже непрості роки роботи вина 46 Parallel Wine Group зібрали 78 медалей на міжнародних та українських дегустаційних конкурсах, увійшли в топ-27 кращих вин світу (Канада), отримати золото і срібло в США, Німеччині, Великій Британії. Якість цих вин високо оцінили понад 20 експертів з усього світу – від Італії до Аргентини, в тому числі – винна критикиня зі світовим ім’ям, консультантка Королівського двору Великобританії Дженсіс Робінсон. 

46 Parallel Wine Group робить свої вина з найкращого винограду, вирощеного на 46-й «виноробній паралелі» на півдні України, – на Миколаївщині та Одещині. Компанія виробляє тихі й ігристі вина (ігристі – як за класичною методою, так і за методом Шарма): авторські колекції преміальних вин Grand Admiral та El Capitan, а також більш демократичні та “емоційні” вина під брендом Apostrophe. Сорти, з якими працюють  –  Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Піно Блан, Шардоне, Піно Нуар, Піно Грі, Піно Меньє, Рислінг Рейнський та інші.

Слоган 46 Parallel Wine Group Proudly Ukrainian, що перекладається як “горді бути українцями”. І зараз він актуальний, як ніколи. Ми дякуємо нашим виноробам за їхню незламність, за наполегливу й самовіддану працю, за те, що, попри всі жахи війни, вони роблять свою справу, поширюють славу українського виноробства за кордоном і докладають всі можливі зусилля для порятунку України. Бажаємо їм безлічі вдалих вінтажів!

 

Фото: Stakhovsky Wines / Hanna Rabovska, 46 Parallel Wine Group 

 

1,899 total views,

Більше історій
Свято наближається: 13 новорічних подарунків любителям вина