Korus Wine: подорож до виноробного Кропивницького

Літо у самому розпалі, хочеться подорожей та пригод, і зараз — саме час подорожувати нашою безмежною і надзвичайно гарною Україною. А що може бути краще для винолюба, ніж подорожувати винними шляхами?

Віка Макарова ділиться своїми враженнями та дегустаційними нотатками, що були накопичені під час візитів до українських виноробів. Сьогоднішній дестінейшен — крафтова сімейна виноробня Korus Wine у Кропивницькому. 

 

Руслан та Ганна Ковалевські, власники виноробні — справжні винні ентузіасти та творці, натхненні чудовою мрією. Цього року Ковалевські вперше відчинили двері своєї виноробні для гостей і дуже хвилювались, але, чесно кажучи, причин для хвилювання ми не знайшли. Сімейна садиба, на якій розташована невеличка виноробня, а також садок та маленький експериментальний винограник (основну частину винограду Ковалевські купують на півдні України) — викохані та майже ідеальні. Майже —  тому що пан Руслан — справжній перфекціоніст, і це стосується як самої виноробні, так і вин, які він виробляє. Пані Ганна, дипломована та досвідчена експертка-сомельє, професійно презентує найкращі вина з колекції Korus Wine, підбираючи для них ідеальний пейрінг: крафтові сири від сироварні Руміна та смачні закуски і страви, які газдиня приготувала для нас власноруч.

Виноробня Ковалевських виробляє не дуже багато вина — у 2019 році розлили 4000 пляшок. Пан Руслан постійно експериментує з сортами та блендами, застосовуючи цікаві технологічні прийоми та навички.

 

На подвір’ї Ковалевських є експериментальний виноградник, на якому Руслан спостерігає за розвитком та визріванням різних сортів та реакцією лоз на прививки. На сімейній ділянці потроху вирощують Солярис, Пінотаж, Піно Блан, Фронтиньяк Грі, Цвайгельт, Монтепульчано, Шардоне, Віоньє та Мальбек. Окрім багаторічного досвіду, самостійної теоретичної підготовки та консультацій з професійними енологами, винороб має тонку інтуїцію та неабиякий талант, і кожен вінтаж Korus Wine тішить нас чистими, якісними винами з цікавим характером. 

Зазвичай Руслан Ковалевський віддає перевагу елегантним, свіжим та кислотним винам з витонченою та складною ароматикою. Вінтаж 2019 зроблено у дещо іншому стилі: вина цього року більш насичені та інтенсивні, але незмінно чисті й елегантні.

Отже, дегустація!

Приємно вразили ігристі, вироблені за класичною методою (шампанізація): легкий, свіжий, аперитивний Мускат Оттонель та більш щільний, дорослий Рислінг з витримкою у пляшці протягом 1,5 років (аромат — білі літні ягоди: агрус, алича, біла порічка). Обидва ігристих мають делікатний та довготривалий перляж (тобто, бульбашки, що довго та настирливо здіймаються вгору у бокалі). Додатковий бонус: пан винороб власноруч зробив для нас дегоржаж обох пляшок (дегоржаж видалення осаду з горла пляшки).

 

Серед тихих вин наші абсолютні фаворити — Солярис та Альбаріньйо. 

Солярис 2019 — біле сухе, свіже, яскраве та інтенсивне в ароматиці і смаку. Ніс: екзотичні фрукти — ананас, лайм, папайя, з відтінками білого наливу. Смак — фруктовий, з помірно високою, освіжаючою кислотністю.

Альбаріньйо 2019 — чарівне біле сухе вино, з ароматом цитрусових та білих квітів (зокрема, білого нарцису), у смаку — приємна кислотність та білі кісточкові фрукти.

Вразив також Розе Бленд 2019 (Мерло, Сіра, Карменер, Пінотаж та Монтепульчано) — насиченого, яскравого кольору, з інтенсивним ягідним ароматом (полуниця, суниця, черешня, червона порічка, малина та навіть барбарис). Смак також насичений, ягідний, збалансований, з доволі високою кислотністю, що прихована за інтенсивним ягідним букетом. Дуже сподобається дівчатам.

Щоб завітати до затишної виноробної садиби Ковалевських та продегустувати вина, варто зв’язатись з Русланом та Ганною через сторінку Korus Wine у Фейсбук та домовитись про зустріч і дегустацію; а також — обов’язково завітати до Kyiv Food and Wine Festival, який, сподіваємось, відбудеться вже дуже скоро!

 Фото: Таня Олевська (Friends Wine Travel), Віка Макарова.

10,221 total views,

Більше історій
“Бордо, ти – просто космос!”: 12 пляшок червоного вина запустили на орбіту