Майстри блендингу: дегустуємо вина Португалії.

Що ми знаємо про вина Португалії? Перше, про що згадуємо — звісно ж, знаменитий Порто. Дійсно, Португалія славиться своїми портвейнами, що походять саме звідти, з долини річки Дору, де розташоване місто Порту — воно й дало назву цьому всесвітньо відомому вину. Але насправді португальські винороби створюють неймовірно елегантні і водночас сміливі і яскраві сухі вина, котрі відрізняються дуже особливим, впізнаваним, унікальним характером — ці вина важко сплутати з будь-якими іншими. Недарма ними захоплюється навіть сама Дженсіс Робінсон.

Можливість дізнатись більше і продегустувати найцікавіші зразки сучасних творінь португальських виноробів з’явилась у нас завдяки воркшопам для професійної спільноти, котрі організовує Wines Events Agency, представник Wines of Portugal в Україні.

 

Отже, спершу — трохи фактів. Португалія нараховує більше ніж 250 автохтонних сортів, 14 винних регіонів і 31 DOC (регіон, контрольований за походженням). Автохтонні сорти складають 90% всіх посадок виноградників країни, і тільки 10% відведено для міжнародних сортів — їх вирощують переважно у південних регіонах Португалії, ці вина користуються значно меншим локальним попитом і йдуть на експорт. Сами ж португальці обожнюють свої автохтонні сорти і бережуть старі лози: лоза віком близько 60-100 років — доволі розповсюджене явище на португальських виноградниках. Такі лози дають менш рясний, але більш якісний врожай, і, як наслідок, більш комплексні й насичені вина. Незважаючи на це, португальські вина мають доволі невисоку ціну — вже за 4-5 євро у винних крамницях можна знайти дуже пристойні й цікаві опції.

Одна з найважливіших “фішок” португальського виноробства — унікальні бленди. Майстри-винороби вдало експериментують з автохтонними сортами задля того, щоб отримати ідеальний баланс аромату і смаку і той самий стиль, котрий робить португальські вина неповторними.

 

Чи доводилось вам куштувати португальське ігристе? Якщо ні — дуже радимо зробити це якнайшвидше. Найзнаменитішим регіоном ігристих у Португалії вважається Байррада. Тут виробляють 80% всіх ігристих Португалії (решта 20% — у регіоні Таора). Саме з Байрради був привезений зразок, що потрапив до нашої дегустації: Vasco da Gama Bruto від виноробні Caves Arcos do Rei. 

Це ігристе створене за класичною методою з витримкою на осаді, із бленду автохтонних сортів: білих — Бікаль, Серсіаль і Марія Гомеш, а також відомого червоного сорту Бага. Vasco da Gama Bruto має чарівний аромат стиглих білих кісточкових і тропічних фруктів з відчутними нотами весняних квітів і легкими нотами свіжої випічки. У смаку — свіже, структурне, з приємною кислотністю і легким фруктово-вершковим післясмаком. Дуже приємне вино, вартість у крамницях Португалії — 4-5 євро.

 

З лінійки тихих сухих білих вин хотіли б особливо відзначити два зразка. 

 

Tres Bagos White Reserve 2019 від виноробні Lavradores de Feitoria походить із, мабуть, найвідомішого португальського регіону Дору. Це бленд, що складається з трьох автохтонів: Віосіньо, Гувейо і Рабігату. В ароматі дуже відчутні свіжі трави, а також — лимон і лимонна цедра, груша, біла слива, ананас. У смаку — свіже, мінеральне, з легкими солонуватими нотками, має ідеальний рівень кислотності й доволі довгий посмак. Ціна — близько 10 євро.

Cartuxa White 2019 від Fundação Eugénio de Almeida – біле сухе вин з регіону Алентежу. Вироблене воно із класичного для цього регіону бленду двох сортів — Арінто і Антау Ваз. Цікаво, що виноградники, на яких вирощено ці сорти, розташовані на території старовинного монастиря. Аромат Cartuxa White 2019 має дуже щільний, з відчутними мінеральними нотами. У ньому також відчутні тропічні фрукти, сушені трави і квіти, особливо — флер-д-оранж. Аромат цього вина спочатку здається трохи закритим, але з часом просто магічно розкривається у келиху. Вино на диво збалансоване, має приємну освіжаючу кислотність, мінеральний післясмак. Вартість також має достойну — 15 євро на полицях.

 

І на завершення — два тихих сухих червоних, що вразили найбільше. 

Знайомтесь, друзі! Це — Quinta de S.Francisco 2017 з региону Ліссабон і Quinta de Levandeira do Roncao Reserva 2012 з регіону Дору. 

Quinta de S.Francisco 2017 — витримане у французькому та американському дубі протягом 12 місяців. Сорти — Каштелау, Арагонеш, Торига Насьональ (звучить як музика, чи не так?). В ароматі — червоні фрукти і шоколад. Смак — чарівний, с шовковистими танінами, помірною кислотністю, легким солонуватим присмаком (так, мінеральність у Португалії відчутна навіть і в червоних винах). Посмак — фруктовий, довгий. Чудове червоне, що має певний потенціал до витримки у пляшці — років зо 2-3 точно можна потримати його у винній шафці. Вартість цілком помірна — 9-10 євро.

Quinta de Levandeira do Roncao Reserva 2012 також було витримане у французькому та американському дубі протягом 12 місяців. Сорти у бленді — Торига Насьональ (один із найвідоміших червоних сортів Португалії) і Торига Франка. Аромат — просто неймовірний, дуже фруктовий (стиглі червоні і темні ягоди, особливо відчутна темна вишня), і водночас — дуже spicy: тут і чорний перець, і лавровий лист, і середземноморська сосна. Також відчутні ноти шоколаду або какао. Смак — насичений, потужний, з високими танінами і високою кислотністю, довгим та інтенсивним посмаком. Це вино — безумовний хедлайнер дегустації. Взагалі, враження таке, що це вино ще доволі молоде, хоча йому вже майже 10 років — у пляшці воно розвиватиметься цікаво протягом ще декількох років. Коштує таке вино у португальських крамницях 12,5 євро.

Наразі саме ці вина ви не знайдете в українських торговельних мережах і у винних крамницях, але дуже сподіваємось, що вже незабаром вони знайдуть шлях на наші полиці. А також — що після цього огляду звернете увагу на ті португальськи вина, які у нас вже продають — чудові зразки з регіонів Дору, Вінью Верде, Дао, Лісабон, Алентежу та інших. Дякуємо за твої чудові бленди, Португаліє, ти неймовірна!

 

Фото надані компанією Wines Events Agency.

8,466 total views,

Більше історій
Спеціальна пропозиція від Kyiv Food and Wine Festival та мережі Сільпо