Дивні слова: перляж і ремюаж

Зовсім скоро новорічний сезон і ми почнемо обирати традиційний святковий напій. Тому цього разу нашу рубрику “дивних слів” зі світу вина  ми присвячуємо термінам, що пов’язані саме з ігристим

Перляж

Перляж – це термін для позначення гри бульбашок в келиху ігристого вина, що піднімаються до поверхні стрункими доріжками. Для дегустаторів перляж важливий в сприйнятті ігристого не менш ніж його смак.

По перляжу судять про якість ігристого вина, наприклад великі бульбашки –це не дуже якісне вино, а дрібні, які танцюють, переливаються і закручуються пружинками – це якісне вино, приготоване традиційним способом, без будь-якої газації і всього штучного.

Ремюаж

Ремюаж – складова частина класичного методу виробництва ігристих вин. Це спосіб позбавлення ігристого вина від осаду при шампанізації в пляшках. Надалі осад видаляється, але це вже зовсім інший процес.

Як відбувається ремюаж? Пляшка перевертається догори дном, встановлюється на спеціальні пюпітри з отворами під пляшки, де тримається під кутом 45 градусів. Кожну пляшку щодня перевертають. Роблять це дуже акуратно, щоб осад залишався саме на пробці, а не на дні або стінках пляшки. В середньому, ремюаж займає від 2 до 5 місяців. Так що, це не такий і простий процес. Втім, деякі винороби навчилися скорочувати ремюаж до 1 місяця, а то і ще менше, але це ні в якій мірі не впливає на чистоту вина.

До появи ремюажу, вино подавалося з осадом, тому попередньо його сильно охолоджували. Зараз же, на щастя, ми позбавлені таких вин. Спосіб був розроблений француженкою Ніколь Кліко.

Вже скоро ми розкажемо про технології виробництва ігристих, а також поділимося підбірками вин до новорічних свят. А поки можна підняти келих ігрситого за початок уікенду. Cheers!

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

16,130 total views,

Більше історій
Що робити, коли негайно потрібно вино, а поруч лише АТБ?