Спорт чи витребеньки: інтерв’ю збірної України зі сліпої дегустації

У світі існує безліч змагань та чемпіонатів, і світ вина не є виключенням. Один з найцікавіших конкурсів – це Чемпіонат світу зі сліпої дегустації. І в нас, друзі, є навіть своя збірна. Отже, якщо збірна є – то можна вважати це спортом? Які скіли необхідні та в чому секрет успішної гри? Відповіді на ці питання безпосередньо в учасників збірної з’ясовувала Віка Макарова

Нещодавно я стала свідком палкої професійної дискусії на тему того, у чому сенс так званої “сліпої дегустації”, і як взагалі її класифікувати. Для тих, хто досі не стикався з цим терміном, невеличке пояснення: “сліпою” називають дегустацію вин, під час якої дегустатори не знають, що саме за вина вони дегустують. Вони не бачать пляшки та не мають змоги роздивитись етикетку, побачити назву виробника, рік виробництва (вінтаж) та навіть сорт винограду, з якого створене вино, і мають визначити всі ці параметри за кольором, ароматом та смаком вина. Цікаво? Так. Складно? Дуже.

То що ж це – спорт, розвага, прокачка професійних навичок, тренажер для сомельє чи просто витребеньки? І чи має сліпа дегустація практичне застосування у світі “винних” професіоналів? Дискусія не дала чіткої відповіді на ці запитання, але цікавість залишилась. Саме тому я вирішила звернутись до людей, що безпосередньо задіяні у цьому складному процесі – учасників збірної України зі сліпої дегустації. Ці п’ятеро відчайдухів нещодавно взяли участь у масштабній міжнародній події – Чемпіонаті світу зі сліпої дегустації.

Трохи про чемпіонат. Від проводиться щороку у Франції (саме тут його було започатковано авторитетним французьким винним виданням La Revue Du Vin de France у 2013 році), цього року – у старовинному замку Шамбор. У змаганнях беруть участь команди, кожна з яких складається з 4 учасників та має тренера, що бере активну участь у командній «грі» не тільки під час підготовки, але й під час самого чемпіонату. Як-от тренери футбольних команд, чиї яскраві емоції нам так цікаво спостерігати під час трансляцій футбольних матчів.

Українська збірна вперше брала участь у цьому чемпіонаті і, до речі, показала дуже непоганий результат, але ми зараз не про це. Ми – про сутність та сенс сліпої дегустації. То ж запитаємо учасників та дотичних, якою є їхня думка з цього приводу.

Юлія Кривошей – кавистка крамниці WINE WINE, фіналістка конкурсу Wine Trophy 2018, має диплом міжнародного винного експерта WSET 3. Юлія – “граюча” тренерка збірної. Саме вона ініціювала створення команди та стала для неї головним джерелом мотивації та натхнення.

«Чесно кажучи, особисто я бачу мало користі у тому, щоб всліпу вгадувати сорти винограду або, з точністю до року виготовлення, визначати вік вина. Для будь-якої «винної» професії це не є найважливішою навичкою. Сутність «сліпої дегустації» – та сама, що й у звичайної дегустації: визначення якості вина, але більш об’єктивне, оскільки у сліпій дегустації оцінка дегустатора не залежить від того, наскільки відомим є бренд або наскільки привабливою є етикетка (наприклад, я не люблю солодкі червоні вина, але ж перед няшним лабрадором-ретривером на пляшці «Sweet Lab» навряд чи зможу втриматись). Але, якщо змістити акценти саме на те, щоб вгадати сорт, регіон походження та навіть вінтаж, сліпа дегустація перетворюється на шоу, яке мій улюблений Hosemaster of Wine назвав «відчайдушним намаганням привернути увагу».

Насправді, якщо розглядати сліпу дегустацію саме як змагання, підготовка до неї включатиме багато теорії та практики, що є дуже важливими для «винного» професіонала. Це – знання основних регіонів, сортів, що у них вирощують, їхніх ароматичних та смакових ознак, а також вміння розпізнавати ці ознаки за допомогою своїх недосконалих органів відчуття. Важливо також розуміти, як саме змінюються ароматичні та смакові ознаки вин кожного регіону в залежності від вінтажу – наприклад, завдяки глобальним змінам клімату регіони, що традиційно вважались “холодними”, стають все більш “гарячими”. Велике значення має також специфіка стилю відомих виробників – наприклад, типовий стиль долини Рона у порівнянні з фірмовим стилем винного дому Guigal.

А що може бути кращою мотивацією до поглиблення знань, ніж здорова, спортивна конкуренція? Я впевнена, що це працює для будь-якого спорту: чи то для тенісу, який я обожнюю, чи для дегустації, якщо дивитись на неї як на спорт. Змагання додає азарту та значно посилює мотивацію.

Повертаючись до нашого питання: так, сліпа дегустація для мене – це в першу чергу спорт. Можливо, не такий видовищний, як 22 хлопця, що ганяють м’яч, але не менш захоплюючий!”

Женя Ніколайчук – відома особа у світі вина, співвласниця мережі винних барів Like a local’s Wine Bar, викладачка Ukrainian Wine and Spirits School та WSET в Україні, першою у нашій країні отримала диплом WSET 4 рівня, також є національною експерткою проекту ЄС з географічних індикацій та активним гравцем української збірної.

“Так. Перш за все, для мене сліпа дегустація – це дійсно спорт, особливо враховуючи, що абонемент до спортзалу лежить вдома незадіяний, бо на це зовсім немає часу. А якщо більш серйозно, то для мене як для профі – це дійсно прокачка “скілзів” та крутий досвід командної роботи. Команда – це дуже важливо, кожен у ній має свою роль та ділиться своїми знаннями. І це найцінніше. Ми вперше працювали саме у такому складі команди, звісно ж, зробили висновки стосовно наших слабких та сильних позицій. Я розумію, що нам би не завадило більше тренувань – те, що ми встигли ретельно пропрацювати (шенен блан, рислінг), ми вгадали на чемпіонаті.

Але загалом наші більш досвідчені колеги з інших країн підтвердили нашу думку: чемпіонат – не тільки результат ретельної праці, але й вдачі, везіння. Бо світ сучасного вина є дуже різноманітним, він постійно змінюється, і тренування та навчання – це постійний процес, а вдача – це додатковий бонус. Ми не зупиняємось, гра триває, впевнені, вдача – на нашому боці.”

Маша Скорченко – відома українська енологиня та винна блогерка, співавторка блогу Just Ferment It. Маша має досвід роботи на виноробнях Нової Зеландії, Франції та США, а також активно консультує українські виноробні.

“Для мене особисто сенс полягає у тому, щоб прокачати дегустаційні навички. Тільки всліпу ми можемо дегустувати на 99% об’єктивно. Звісно ж, для мене це – спорт. До того ж, спорт саме командний. Так, потрібні персональні дегустаційні навички, постійне тренування носу та рецепторів. Але ще більше значення мають співвідношення сил у команді, стратегія і тактика гри. Важливо передавати пас, а не плутатись один в одного під ногами. Здається, ми у команді змогли зловити дегустаційну синергію.

Цього року у чемпіонаті брали участь команди з 27 країн. Багато з них грають у цю гру роками. Є команди, які будь-що хочуть бути першими, і щороку вони демонструють високі результати – наприклад, команда Китаю, Бельгії або Швеції. Інші ж (наприклад, Монако або Італія) завжди іронізують з приводу своїх традиційно низьких результатів та останніх місць у турнірній таблиці. Загалом, враження від чемпіонату дуже приємні – сподобалась дружня атмосфера, чудова організація та дух fair play.”

Роман Рємєєв – шеф-сомельє Good Wine, спікер багатьох винних фестивалів та подій, автор численних статей про вина та винного онлайн-курсу в Open Mind Academy, переможець конкурсу “Український сомельє 2015”.

“Який сенс все це має особисто для мене? Чистий спорт. А у спорті завжди є азарт, інстинкт змагання та опрацювання навичок. Я люблю конкурси та змагання саме тому, що люблю перемагати. Цього разу ми не перемогли, але це спровокувало імпульс ще більшого прагнення перемоги. Починаючи підготовку до чемпіонату, я був упевнений, що сліпа дегустація – це комбінація вдачі та професіоналізму. Суттєво моє ставлення не змінилось, але тепер я розраховую на вдачу значно менше, ніж на професіоналізм.

Конкурс дав мені розуміння того, що ми, експерти та сомельє, часто помиляємось, описуючи характеристики вин. Працюємо за шаблоном, додаємо поетичності, щоб продати більше, але ж не намагаємось зрозуміти, що саме хоче розповісти нам вино. Водночас я впевнений у тому, що майже половину вартості вину додають етикетка, історія та виробник. Так що для мене сліпа дегустація – це гра та спорт, а вино з історією – це любов та насолода.”

Павло Мнухін – шеф-сомельє Oysters Cava Bar, співзасновник Wine Time Academy, засновник дегустаційного клубу Symposium, найкращий кавіст України 2017 року, фіналіст конкурсу Wine Trophy 2018, автор статей та лектор.

«Для мене все просто: я у цій професії всерйоз і надовго. Сфера має певні обмеження, і за 10 років можна вивчити все і стати найкращим сомельє світу. Сліпа дегустація – це одна з найскладніших дисциплін, у ній, за моїм переконанням, знання – це лише 20-30% успіху. Важливо формулювати те, що ти відчуваєш, загальноприйнятою міжнародною термінологією. От, наприклад, санджовезе має виражений аромат фіалки. Я ж відчуваю його, як аромат чогось гнилого. Але, за міжнародними нормами, опис має бути саме таким: санджовезе – фіалка. Або візьмемо, приміром, темпранільйо. Довга витримка у добре опаленому дубі надає йому аромат, який міжнародні експерти класифікують як смажене насіння. Мені ж він здається подібним до аромату гуаші.

Іноді так трапляється, що, дегустуючи наосліп, маєш два варіанти: один – неординарний, як-от, наприклад, піно блан з Ельзасу, а інший – більш стандартний та зрозумілий, наприклад, шардоне із Франції. І начебто, за логікою змагань, у дегустаційному листі має бути щось неординарне, але це не точно. І тут перед тобою – справжня дилема. Саме таким чином легендарне Sassicaia ми відправили до піно нуарів, з іншого боку, саме наосліп я колись вгадав Coulee de Serant від Ніколя Жолі, хоча ніколи раніше його не куштував. Це – справжній азарт і магія. ”

Гіоргі Іукурідзе – співзасновник та співвласник найпотужнішого українського бренду SHABO, що є партнером збірної України зі сліпої дегустації, задоволений проектом та роботою команди:

«Для SHABO велика честь – підтримувати участь першої збірної України у Чемпіонаті світу зі сліпої дегустації. Такі заходи відкривають світу українські вина та позиціонують Україну як виноробну країну. Наша команда взяла з собою у подорож до Чемпіонату унікальне вино SHABO Grand Reserve Telti-Kuruk, вироблене з автохтонного сорту винограду Тельті-Курук, що росте саме у регіоні Шабо. Це вино збірна презентувала на дружній вечері учасників та журі чемпіонату, ми отримали цікаві та захоплені відгуки від колег з різних країн, і це дуже круто.

Для команди участь у таких подіях – це обмін знаннями, можливість знайомства з енологами, дегустаторами та сомельє з усього світу. А підготовка до чемпіонату – це важливий крок у професійному розвитку та багато натхненої праці. SHABO завжди із задоволенням підтримує професіоналів. Ми будемо раді підтримувати нашу збірну і надалі, і сподіваємось, що дуже скоро святкуватимемо перемогу у Чемпіонаті світу зі сліпої дегустації.

Особисто ж мені імпонує не тільки професійний рівень, але й харизма та почуття гумору учасників нашої збірної. Сподіваюсь, будемо разом і надалі!”

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

6,204 total views,

Більше історій
Le Beaujolais Nouveau est arrivé: свято молодого вина у Києві