Čopak Winery: самородок Закарпаття.

Якщо ви плануєте подорожувати винними шляхами Закарпаття, плануйте ретельно, та, найголовніше, змиріться з тим, що вам обов’язково доведеться повернутись. Бо ви просто фізично не встигнете за декілька днів відвідати тут всі виноробні, що варті вашої уваги. Новою порцією вражень від винних подорожей ділиться Віка Макарова.

Закарпаття — справжня винниця України, що пережила комуністичну навалу і зараз активно відроджує давні виноробні традиції. Важливу роль у цьому непростому процесі відіграють не тільки великі й відомі виноробні господарства — Chateau Chizay, Cotnar, нова, але доволі потужна виноробня Сергія Стаховського тощо, а й так звані крафтові виноробні. Навіть не маючи сотень гектарів придатних для виноробства земель, власники таких винарень закладають нові та відновлюють старі виноградники, експериментують з унікальними сортами і технологіями, залучають партнерські інвестиції та інвестують свою працю та своє власне життя у створення справжнього дару Божого — чудового вина. Про одну з таких виноробень йдеться далі.

Влада Чопака, власника винарні Čopak Winery, розташованої у селищі Середнє, між Мукачевим та Ужгородом, добре знають експерти, сомельє та винолюби далеко за межами цього мікрорегіону. Свої виноградники Влад заклав відносно нещодавно, у 2013 році, і лише за декілька років зміг продемонструвати достойні, ароматні та доволі елегантні вина з цікавим, неординарним характером. 

Закарпаття традиційно вважається регіоном білих вин, хоча останнім часом, у тому числі завдяки кліматичним змінам, тут почали виробляти більше червоних. Виноградники Чопака не є виключенням: тут ростуть традиційні для Закарпаття і Угорщини сорти — Фурмінт, Мускат Жовтий, або Мускат Люнеля, та Липовина — це те саме, що й відомий угорський сорт Гаршлевелю (Harshelevelu). Форма листа цього сорту нагадує липовий лист, саме звідти походить його назва як українською, так і угорською мовами. Всі ці три сорти є класичними сортами знаменитого Токаю та водночас — “фішкою” виноробні Čopak Winery. Також Влад вирощує європейський сорт Каберне Совіньйон.

 

Фурмінт і Липовина від Čopak врожаю спекотного 2018 року доступні у сухому і напівсухому варіантах. Везунчикам, що здатні терпіти, дуже радимо дочекатися витриманого у дубі Фурмінта 2019 року. Перевірено. Буде бомба. Також цілком пристойно поводиться витриманий у сталевих ємностях та у дубі Каберне Совіньйон 2019 року, але наразі ці вина також ще трохи не готові і потребують часу, щоб набрати сили та балансу.

 

Але найбільшим хітом Влада Чопака є Самородне — десертне вино, вироблене за Токайською технологією. Це вино називається “путневим”, Чопак — єдиний винороб в Україні, що наважився виготовляти вино у цей спосіб. Якщо коротко, путонь — плетена корзина для збору винограда, що вдягається на спину збирачу. Об’єм такої корзини — близько 22 кг. У ці корзини (тобто путні) збирають ботритизований (вражений благородною пліснявою — Ботритисом) виноград сорту Фурмінт. У такому стані він стає схожим на ізюм і містить багато цукру. Збір та переробка цього винограду відбувається виключно вручну. Потім його заливають сухим вином, що є купажом білих сортів (Фурмінт, Липовина, Мускат Люнеля), витриманим у дубовій бочці протягом двох років, у певній пропорції, та настоюють протягом декількох місяців. 

Результат — надзвичайно насичене і вишукане десертне вино бурштинового кольору, з інтенсивною ароматикою — стиглі груші Дюшес, сухофрукти (Влад не дозволив порівнювати аромат з узваром, хоча дуже кортить), мед та медові соти, ліщина, пікантні ноти підсушених лікарських трав — та виразним, збалансованим смаком, що тішить чудовим балансом солодості та освіжаючої кислотності. Споживати радимо охолодженим до температури 11-12 С. Як каже сам винороб, вино “лікувальне”, бо містить натуральні антибіотики, що походять з тієї самої благородної плісняви. Тож 50 мл щодня — і ви здорові та щасливі. Мабуть, пан Чопак таки має рацію. 

Ну і, звісно ж, важливе питання: де можна продегустувати вина Влада Чопака? Винороб от-от має отримати ліцензію, і, сподіваємось, вже незабаром вина Čopak будуть представлені у винних барах, ресторанах і винних крамницях Ужгорода та інших міст України. А ми чекаємо і бажаємо удачі пану Чопаку!

Фото: Віка Макарова, Арсен Федосенко.

13,931 total views,

Більше історій
Экономный патриотизм: 9 лучших доступных украинских игристых от 89 гривен