Як пережити пандемію: українське вино допоможе

На певний час наше життя змінилось. Ми вимушені сидіти вдома, працювати онлайн, купувати онлайн, спілкуватись та навіть випивати з друзями онлайн. До речі, про вино – чи вплине пандемія на українське виноробство, і чи матимемо ми цього року українські вина, які вже встигли полюбити?

#КупуйУкраїнське,  #КупуйУСвоїх,  #КупуйУМалих – ці хештеги знову актуальні, як ніколи. Звісно ж, у повній мірі це стосується й українського вина. Незважаючи на карантинний ступор, у якому опинились українська економіка і суспільство, життя на виноробнях триває, лози приходять до тями після теплої зими, і винороби та їхні команди не припиняють працювати. Маємо для вас новину, що дає надію: українське вино виробляють, воно – чудове, і його можна зручно і швидко замовити онлайн, що дуже важливо під час карантину. 

Про те, як і чим живуть зараз українські винороби, як працюють цієї непростої весни, як продають свої вина під час карантину, і взагалі, як нам всім разом пережити цю халепу, ми спитали у великих та малих українських виноробів: Chateau Chizay, SHABO, Inkerman, 46 Parallel Group, Beykush, Father’s Wine, Biologist, Bohdan’s Winery, Don Alejandro, Cassia та Villa Lamash. Спілкувалась з виноробами Віка Макарова.

 

Chateau Chizay: “У винограду не може бути карантину”

Виноробня Шато Чизай розташована у Берегові, що на Закарпатті, в урочищі Чизай. Має 272 гектари виноградників у трьох районах Закарпаття. Вирощує більше 10 сортів винограду (європейських і локальних). Створює вина тільки з власного врожаю, зокрема, з унікальних місцевих сортів (наприклад, Черсегі). Має “знакові”, ексклюзивні вина (наприклад, «Троянда Карпат» рецептури 1959-го року). Разом з Олегом Скрипкою випускає авторське вино «Країна Мрій». Експортує вина в США, Канаду, Ізраїль, Велику Британію. Здійснює просвітницькі проєкти під егідою Chateau Chizay Academy.

Chateau Chizay певною мірою пощастило: дуже активно готувалися до весняного сезону. Вже готові вина свіжого розливу, і карантин не стане на заваді. Винороби запевняють, що запасів Chateau Chizay, зокрема, легендарного Закарпатського Кагору, популярного на Великодні свята, вистачить на всіх бажаючих. Виноробня щойно випустила дві новинки: біле сухе вино з сорту Ґевюрцтрамінер, що вирізняється яскравою ароматикою, та по-справжньому весняне напівсухе Піно Блан. 

 

Вино «Сакура Закарпаття» – ексклюзив виноробні, його розливають саме в тижні цвітіння. Це вино улюблене у гостей регіону в квітучий період. Тепер Шато Чизай намагатиметься передати атмосферу весняного дива всій Україні саме через «Сакуру Закарпаття»: вино доступне для замовлення онлайн з моменту розквіту, тобто вже зараз!

Засновник виноробної компанії Шато Чизай Геннадій Гутман розповідає: 

«На Закарпатті кажуть:  «Повінь – не повінь, а орати треба». І в цьому жарті тільки частина жарту. Звісно, умов карантину треба дотримувати всім, Chateau Chizay так і робить. Та це не означає, що ми склали руки і не працюємо. Нам не звикати до роботи онлайн: давно практикуємо «віртуальний офіс». 

На жаль, ми призупинили прийом гостей на виноробні. Нам сумно від цього, адже наше шато – відомий і популярний туристичний об’єкт, ми звикли до того, що у нас щодня гості. Але ми не гаємо часу, маємо круті нові ідеї, розробляємо нові сервіси. Сподіваємося, що цей непростий період мине якнайшвидше, і зможемо запросити всіх відзначити це келихом вина за здоров’я. 

Поки ж радіємо тому, що виноград гарно ввійшов у весну. Ми творимо вино тільки з власного врожаю, і вирощувати 272 гектари виноградників – велика радість, але й велика відповідальність. У винограду не може бути карантину, і наші майстри продовжують догляд за лозою (без сумніву, з дотриманням усіх вимог карантинного часу). Тож і мульчуємо, і підживлюємо ґрунт, і підв’язуємо кущі…. 

Маємо надію на гарний рік. Бажаю виноградарям і виноробам, любителям вина, всім вам, друзі – здоров’я й оптимізму! Пам’ятаймо: хороше вино корисне та покращує настрій. Зараз позитив необхідний. Бути добру!»

 

Вина Chateau Chizay на разі можна знайти у торгівельних мережах та виномаркетах, їх повний перелік –  на сайті компанії.

Замовити вина Шато Чизай:

Доставка:

Адресна доставка (кур’єр привезе вино додому) – безкоштовно при замовленні від 700 гривень. 

“Нова Пошта” – вся Україна, безкоштовно при замовленні від 400 гривень. 

Пряма доставка по Закарпаттю – вино привезе менеджер, замовлення за телефоном +38 050 314 06 26

Постійно діюча програма лояльності для зареєстрованих покупців: 

– знижки до 10% за об’єм замовлення;

– бонус на день народження: знижка 10% і безкоштовна доставка на будь-яке замовлення.

Детальні умови Програми лояльності на сайті.  

 

SHABO: “Соціальна відповідальність бізнесу – це, насамперед, про дії”

SHABO – найпотужніше виноробне господарство України. І, як це має робити найсильніший, особливо зараз, компанія допомагає тим, хто того потребує, тим, хто стоїть на “передовій” у боротьбі з пандемією.

У SHABO переконані – зараз бізнес, як ніколи, має бути відповідальним перед своїми співробітниками, споживачами та суспільством. І це не лише про якість, своєчасні податки та заробітну платню. А й про позицію «Зробити все від нас залежне», щоб подолати розповсюдження епідемії: зробити внесок в безпеку та підтримку спокою, як на власних підприємствах, так і у всій країні.

Ось перелік дій компанії, за якими – час, зусилля та чималі кошти, а головне – відповідальна соціальна позиція: підтримка медичної галузі, особливо в регіонах, ремонти палат інфекційного відділення Білгород-Дністровської центральної районної лікарні (30 койко-місць для прийому пацієнтів у інфекційному відділенні, капітальний ремонт палати інтенсивної терапії, встановлено та налагоджено апарат ШВЛ), поставка медичних приладів, обладнання та засобів індивідуального захисту для медиків (медичні костюми, респіратори, маски, рукавички та інші засоби індивідуального захисту, прилади, що вимірюють тиск, рівень глюкози, виконують моніторинг серцевого ритму, інфузомати і оксиметри, бактеріальні лампи); підтримка світового меседжу #залишайсявдома. І тут, на думку редакції, проситься ще один хештег: #РобиЯкSHABO.

 Ось що розповідає Гіоргі Іукурідзе, співвласник SHABO:

“Наша команда відповідально ставиться до ситуації. Ми дотримуємося норм безпеки на виробництві та ретельно стежимо за тим, щоб наша продукція і наші люди були в безпеці. Я знаю, що так чинять не тільки в SHABO. Ми всі робимо все від нас залежне, щоб зберегти своє здоров’я та здоров’я наших близьких. І я вірю, що нашими спільними зусиллями ми зможемо запобігти епідемії. 

Наближається Великдень. На жаль, цього року він буде трохи інший, і ми не зможемо дотримуватися рідних нам традицій. Тому, зі свого боку, ми хочемо підтримати рішення людей залишатися вдома. Ми запросили до нашої виноробні протоієрея, який здійснив обряд освячення вина за всіма православними канонами. І нехай в цей раз ми будемо присутні на Великодній службі онлайн, але на наших столах все одно буде традиційне освячене вино”.

Напередодні святкування Великодня в SHABO запропонували нестандартний варіант збереження традицій в умовах #залишайсявдома – та заздалегідь освятили вина своєї торгівельної марки.

 

Коли вперше потрапляєш до виноробні SHABO (власне, це не просто виноробня, а справжнісінький центр винної культури), спершу важко повірити, що все те, що ти бачиш, розташоване десь у селищі Шабо неподалік від Одеси.


Компанія має власні виноградники загальною площею 1200 га і 4 мільйони виноградних лоз (вражаюча цифра!). Тут вирощують відомі європейські сорти з найкращих розплідників Європи – Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Мускат Оттонель, Піно Грі, Піно Нуар, Рислінг Рейнський, Совіньон Блан, Сіра, Трамінер рожевий, Шардоне, а також популярні в Україні грузинські сорти Сапераві та Ркацителі і справжній український автохтон – білий сорт Тельті-Курук (у перекладі з турецької – “лисячий хвіст”).

Виробництво SHABO – це дійсно космічний рівень. За оснащеністю виробничо-технологічна база SHABO є однією з найкращих у Європі.  У господарстві є “Винний дім Шабо”, “Будинок ігристих вин Шабо”, а також “Коньячний дім Шабо”. Тут виробляють тихі та ігристі вина, вермути, бренді, коньяки України і виноградну горілку. SHABO – єдина в Україні компанія, яка отримала право створювати преміальні вина “Контрольованого найменування за походженням” (український аналог французьких Appellation d’Origine Controlee). 

 

Замовити вина SHABO онлайн:

Звісно ж, на власному сайті компанії:  (тут повний асортимент вин)

Спеціальна пропозиція до Великодня: вже освячене вино з доставкою

Або на сайті Rozetka

Кагор Десертне червоне SHABO CLASSIC 

Каберне Cухе червоне SHABO CLASSIC 

Мерло Cухе червоне SHABO RESERVE

Сапераві Cухе червоне SHABO GRANDE RESERVE

Також в онлайн-крамницях:  Goodwine, Winetime, Hola та в онлайн-крамниці Like a local’s

 

Inkerman: “Карантин не змінює планів, а коригує шляхи до їхнього втілення”

З 2014 року Inkerman Ukraine будує власну новітню історію на материковій Україні. Традиції та стандарти якості бренду було закладено ще у далекому 1961 році, і з тих самих часів вони ретельно витримуються. Сьогодні Inkerman Ukraine виробляє свої тихі та ігристі вин на Одещині. Виноград для виробництва купують, уважно контролюючи процеси збору врожаю, транспортування, переробки, бродіння і розливу вина в пляшки. Команда Inkerman Ukraine пишається чисельними нагородами й відзнаками, зокрема, “Бренд року” 2018-2019 у номінації “Бездоганна якість”, “Drinks+ Editors Choice” 2017-2019, “Wine and Spirits Awards 2018-2019”, “Professional Choice Awards – 2019”.

Inkerman Ukraine виробляють тихі та ігристі вина з класичних міжнародних сортів. Перлиною колекції ігристих вин є ніжний та витончений Brut Inkerman. Серце компанії – її класична колекція, традиційно смакує широкому загалу. Минулого року вона не лише концептуально оновилась, а й поповнилась елегантним сухим Rose з сорту Піно Меньє. Окремої уваги заслуговує арт-лінійка Prima Mariа, прикрашена сюжетами творів Марії Примаченко. Ну, і вершина у доробку майстрів-виноробів компанії – колекція марочних вин Inkerman Reserve (у якій представлені вина з сортів Каберне Совіньйон, Мерло, Сапераві та Рислінг).

 

Які корективи вніс карантин у роботу підприємства, розповіла нам Лариса Черниш, директор з якості Inkerman Ukraine:

“Карантин застав нас у процесі планових весняних польових робіт, які відмінити неможливо. Але безпека наших працівників, звісно ж, є ключовим пріоритетом. Тож ми забезпечили їх спецодягом, захисними масками і рукавичками, дезінфікуючими засобами. На виробництві ми запровадили додаткові заходи безпеки. Перед тим, як допустити співробітників на територію, перевіряємо температуру тіла і просимо всіх дезінфікувати руки. Проводимо ретельну дезінфекцію приміщень на початку і в кінці робочого дня, додали дезінфекційні килимки й дозатори для дезінфекції рук на вході у виробничі й складські приміщення. Втім, для виноробні дотримання санітарних умов є обов’язковим і без карантину.

В цілому, наше виробництво на Одещині продовжує працювати у звичайному режимі: на виноградниках життя вирує, завершили обрізку винограду, триває підготовка ґрунту та ремонт опор для виноградних кущів тощо.

Загалом активно працюємо, з оптимізмом дивимось у майбутнє та будуємо плани, не лише розливів, а й життя загалом.  Адже попри все, воно триває, і  треба не втрачати нагоди смакувати його з улюбленим вином!”

 

Замовити онлайн вина Inkerman:

Інтернет-магазин Rozetka

Зараз за акційною пропозицією, зокрема, можна придбати:

Кагор

– вина колекції Prima Maria

 

46 Parallel Wine Group: “Digital Sales – сучасний канал збуту для сучасного бізнесу”

Вражаючий дебют сімейної винної компанії 46 Parallel Wine Group відбувся зовсім нещодавно, та й у доволі круглу дату” – 02.02.2020. Компанія виробляє як легкі, молодіжні “емоційні” вина Apostrophe, так і більш вишукані, “преміальні” тихі та ігристі вина Grand Admiral та El Capitan. Працюють з класичними міжнародними сортами – Шардоне, Піно Блан, Піно Меньє, Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Піно Нуар та Піно Грі. Перший реліз вин 46 Parallel Wine Group створив неабиякий резонанс у професійних колах українських сомельє та винних експертів, тож радимо спробувати ці вина тим з вас, хто ще не мав такої нагоди.

Виноградники та підприємство вин 46 Parallel Group розташовані на 46 паралелі, тій самій, на якій також знаходяться найвідоміші виноробні Бургундії та Бордо – власне, звідси походить назва бренду. Ну що ж, сподіваємось, що наша 46 паралель незабаром стане не менш відомою, ніж бордоська та бургундська.

Незалежно від розміру, бізнес на карантині має використовувати нові можливості, – впевнена Анна Горкун, власниця 46 Parallel Wine Group:

“Я вважаю, що для українського виноробства зараз настає цікавий етап. Маємо надію, що українці будуть звертати більше уваги саме на вітчизняні вина та достойно оцінять їхню якість. Для цього потрібно, зокрема, й щоб українські вина також можна було швидко замовити і без проблем отримати. Бажано, ще й безконтактно. Саме тому більше уваги ми приділяємо розвитку зручних digital-продажів та формуємо спеціальні пропозиції.

Загалом, ми працюємо за звичним розкладом, адже винороби завжди планують робочі процеси заздалегідь і дотримуються плану. Ми – не виключення. Цієї весни 46 Parallel Wine Group вже представила нові вина – це “Кагор Український” від першого емоційного бренду вин “Apostrophe” – святковий напій з “урочистою” білою етикеткою, та ігристе вино El Capitan Brut Rose з лімітованої колекції. Попереду ще одна новинка, тож слідкуйте за нами у соціальних мережах.

Події останніх тижнів в Україні та світі показали, що виживатимуть гнучкі компанії, ті, що здатні швидко адаптуватися. Я впевнена, що українські винороби саме такі, і ми переживемо кризовий етап та відсвяткуємо його закінчення з келихом улюбленого вина. Головне – не панікувати і виважено оцінювати власні сили. Я закликаю українців підтримати локальних виноробів: зараз нам, як ніколи, потрібна ваша лояльність. Разом переможемо. Бажаю всім міцного здоров’я, та будьте #ProudlyUkrainian!”

Замовити онлайн вина 46 Parallel Wine Group:

Інтернет-магазин Rozetka

Акційна пропозиція:

–   «Кагор Український» до Великодня

–   Біле напівсухе Apostrophe Riesling

–   Червоне сухе  Apostrophe Cabernet

 

Beykush Winery: Епідемія пройде, життя налагодиться, маємо бути до цього готовими

Виноробня Бейкуш розташована у селищі Чорноморка Очаківського району, на Миколаївщині. Це маленьке сімейне господарство, що має невеликий за українськими стандартами виноградник. Виноробню було засновано не так давно, у 2010 році. Вона має власні виноградники загальною площею усього 11 га, що розташовані  на Бейкушському мисі, який з одного боку омивається Березанським лиманом, а з іншого – Бейкушського затокою. На виноградниках вирощують міжнародні сорти з кращих розплідників Франції та Італії, а також аборигенні сорти причорномор’я із Грузії та України: Шардоне, Піно Нуар, Піно Грі, Сапераві, Ркацителі, Мерло, Каберне Совіньон, Альбаріньйо і ще декілька сортів винограду.

Власник виноробні Євген Шнейдеріс є прихильником так званого теруарного виноробства. У Бейкуш не використовують пестициди та гербіциди, тому ці вина можно вважати у певному сенсі органічними.

Пан Євген радо розповів нам про те, як працює під час карантину команда, яка виробляє надзвичайно особливі та якісні вина, і що планує найближчим часом:

“Зараз – саме ті часи, коли малі, сімейні виноробні мають певні переваги порівняно з великими виробниками. Переважно на виноградниках та на виробництві працюють члени однієї сім’ї, а виноробня розташована поруч із будинком, у якому живе сім’я. Тож під час карантину такі малі виноробні не припиняють працювати.

Власне, на виноградниках Beykush саме так і відбувається: наш невеличкий сімейний колектив працює на свіжому повітрі та не контактує з іншими людьми. 

Роботи на виноробні також не зупиняться – навесні там працює тільки винороб Ольга, інші наші винороби – Роман та Сашко – зараз працюють у Новій Зеландії. Ольга не тільки працює, а й живе на виноробні і мало контактує із зовнішнім світом, що наразі є перевагою, бо дозволяє не припиняти роботу.

Швидше за все, нові вина з’являться у продажу пізніше ніж ми планували, оскільки можуть бути затримки з поставками “комплектуючих” (корку, пляшок, етикеток тощо). На якість самих вин (особливо витриманих) це не вплине негативно, вони стануть навіть кращими.

Маємо потребу закупити дещо із обладнання, нови бочки і вес таке. Але, оскільки обладнання зазвичай купували на півночі Італії, а бочки у Франції, зараз складно будь-що планувати – там епіцентр епідемії. Подивимось, як все буде, впевнений, знайдемо вихід. 

У зв’язку з карантином, звісно, наразі не можемо приймати гостей та енотуристів на виноробні. Доведеться почекати. Як увійдемо до врожаю у вересні? Хтозна, але якось буде.

Щодо продажу – зараз переформатуємось, більш активно розвиваємо онлайн. Раніше наші вина продавали переважно у ресторанах та винних барах, зараз цей сегмент “встав”. Це, звісно ж, нездорова ситуація, але вона дає нам можливість зробити нові вина, і, коли все знову відкриється, ми зможемо повністю забезпечити попит (іноді траплялись перебої з поставками, оскільки деякі з наших вин ми виробляємо невеликими партіями – близько 600 пляшок).

Наші вина доступні у спеціалізованих винних крамницях та їхніх онлайн-версіях – Good Wine, OkWine, WineTime, Alcomag, а також у новому онлайн-магазині мережі Like a local’s. 

Звісно ж, зараз активно займаємось просуванням та розвитком нашого власного інтернет-магазину – тут ви знайдете найбільший асортимент вин Beykush та спеціальні пропозиції. 

Отже, труднощі є, але ми їх подолаємо. Епідемія – це не назавжди, винороби все планують довгостроково. Ми не виключення. Епідемія пройде, життя налагодиться, маємо бути до цього готовими. Зараз найголовніше – бути здоровими та берегти себе і рідних. Мийте руки ретельно і часто!”

 

Замовити вина Beykush онлайн:

В інтернет-магазині  на сайті виноробні (діють знижки)

В онлайн-крамницях Good Wine, OkWine, WineTime, Alcomag

В онлайн-крамниці мережі винних барів Like a local’s

Доставка при замовленні на сайті Beykush:

“Нова Пошта” – вся Україна

Кур’єром по Києву – безкоштовно

 

Father’s Wine: Карантин зробив з нас “універсальних солдатів”

Виноробня сімейства Буячків з Гусятина, що на Тернопільщині – відносно нова, але вже вельми яскрава “зірка” на українському винному небосхилі. Все почалось з того, що батько, пан Володимир Буячок, посадив невеличкий виноградник біля будинку – “для краси та власного задоволення”. Зараз виноробне господарство Буячків має 4 га виноградників, на яких вирощують міжнародні сорти та цікаві автохтони: Юпітер, Йоханітер, Солярис тощо. Частину винограду (Каберне Совіньйон, Мерло, Одеський Чорний) купують також на Одещині.

Сімейство Буячків розповіло про те, що відчувають та чим зайняті у ці складні часи:

“Підтримка близьких, рідних та друзів надихає – приємно, що вони не залишились байдужими до долі малого та середнього українського бізнесу. перед початком карантину мали грандіозні плани – оклейка, розлив, запуск нових етикеток, брендінг, промоції, розробка стратегії розвитку “Татового вина”. Враховуючи обставини, вимушені були оптимізуватись, вникнути у всі процеси та запустити їх у роботу самостійно, без допомоги найманих експертів. Всі члени нашої родини долучились – це командна робота 5 людей, кожен виконує свої функції та ладен долучитись до інших задач у будь-який момент. Карантин зробив з нас “універсальних солдатів”, і цей досвід є безцінним для нашого бренду.

Запустили продаж наших вин через Facebook та онлайн-крамницю Like a local’s Wine Bar. Оновили етикетку для нашого ТРІО (бленд Мерло + Каберне + Одеський Чорний 2017 року, Рислінг та рожеве з сорту Юпітер) – дякуємо за це київському R Agency. 

Можемо похвалитись першою закладкою вина в дубові бочки на витримку, маємо також у розробці рожеве ігристе – обіцяємо, що воно стане справжнім хітом! І хочемо подякувати всім українцям, що обирають вітчизняного виробника і підтримують наш дуже молодий бренд. 

Щодо прогнозів – їх, звісно ж, наразі робити важко. Але знаємо, що врожай буде, і ми будемо робити з нього яскраве, смачне та якісне вино.”

Замовити вина Father’s Wine:

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна.

 

 

Biologist: “Працюємо над імунітетом”

Крафтова виноробня Biologist розташована поблизу Києва. Власні виноградники мають на Одещині, у Болградському та Овідіопільському районі, а також безпосередньо біля виноробні, у селищі Лісники. Ділянка у Лісниках – експериментальна: саме тут виноград вирощують (чи не вперше в Україна) за біодинамічною технологією. Щодо виноградників на Одещині, їх поступово переводять на органічне виробництво (без використання гербіцидів та пестицидів). Під час процесу виробництва вина майже не використовують сірку (сульфіти), обмежуючись антисептичними властивостями нових дубових діжок (антисептики – тема актуальна, Biologist іде в тренді). Працюють з міжнародними та власними українськими сортами: Піно Нуар, Мерло, Одеський Чорний, Шардоне, Ркацителі, Аліготе (із Шардоне та Ркацителі виробляють оранж, або так звані “помаранчеві” вина). Виноробня має власне шато, то ж одразу після карантину чекатиме на гостей. 

Про те, що відбувається на виноробні зараз, розповів власник Biologist Ігор Петренко:

“Якщо коротко й по суті, то зараз на виноградниках та на виробництві у Лісниках працюють три людини: Женя, Олександр і я (коли маю нагоду, бо керую ще декількома бізнес-проєктами). Виноробня розташована просто поруч з нашим сімейним будинком, то ж процес та прогрес ми бачимо щодня, і маємо нагоду підтримувати одне одного у ці непрості часи. Більшість свого часу Женя й Олександр приділяють підготовці території для закладання нових виноградників, решта – оформленню та підготовці вин до продажу. Я готую зразки для контрольного аналізу та займаюсь просуванням онлайн-крамниці. Незабаром плануємо завезти нові саджанці з Австрії, сподіваюсь, все пройде добре. Тим часом на Одещині наш виноградар Дмитро ретельно вивчає літературу з органічної обробки виноградників. До початку жорсткого карантину ми встигли провести декілька дегустацій для приватних осіб та рестораторів, але зараз гостей не приймаємо – відклали до кращих, “післякарантинних” часів. 

В цілому, з надією та оптимізмом чекаємо, коли закінчиться карантин, і ми всі разом знову будемо радіти життю. А поки що працюємо над імунітетом, бо він – запорука здоров’я. І вам радимо, будьте здорові!”

 

Замовити вина Biologist:

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна, зараз – безкоштовно

 

Bohdan’s Winery: “Виноградники і виноробня потребують постійної уваги”

Cімейна виноробня Павлія – краса Подільських Товтр. Львів’янин Богдан Павлій розпочав вирощувати виноград на дачі ще у 90-х, і спершу це було хобі, що незабаром перетворилось на справу життя. Пан Богдан має власні виноградники у Бакоті та Каветчині (це мальовничі села Хмельниччини, що розташовані у Каменець-Подільському районі).

У Бакоті вирощують червоні європейські сорти – Каберне Совіньйон, Сіра та інші, і саме Богдан Павлій першим в Україні отримав тут врожаї італійських сортів – Санджовезе, Неро д’Авола та Неббіоло. У Каветчині – білі сорти, що вражають мінеральністю та вишуканістю: Совіньйон блан, Аліготе, Йоханітер, Рислінг та інші.

Богдан Михайлович – людина-бренд, один із найвпливовіших героїв  малого українського виноробства, справжній перфекціоніст, що вважає: вино має бути не дешевим, а довершеним. Вина Павлія – це багато щоденної праці, експериментів, навчання, до яких додано душу та талант винороба.

Ось що Богдан Павлій розповів про поточну ситуацію на виноробні: 

“Тут,  у Бакоті, можна терпіти карантин. У моїй сім’ї всі за фахом мікробіологи, і ми розуміємось на природі вірусів. Треба чекати, але подолаємо.

Виноградники і виноробня потребують постійної уваги. Роботи дуже багато. Вина з минулих вінтажів залишилось небагато, але плануємо незабаром свіжий розлив. Життя триває.”

Замовити вина Bohdan’s Winery для дегустації:

Звертайтесь до Богдана Павлія у Facebook

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна

 

Don Alejandro: “Відчуваю себе “Винним Кактусом” – але виживу”

Сімейна виноробня-бутік Don Alejandro та її вина з незвичними та інтригуючими назвами відомі у першу чергу відвідувачам ресторанів та винних барів, бо саме у винних картах деяких з них ви, напевно, могли зустрічати Metamorphoza, White Puzzle чи, приміром, Paradigma. Виноробня, що розташована на Одещині, у селищі Холодна Балка. Господарство має власні виноградники, але також купує виноград у “перевірених” виноградарів. Зазвичай виноробня приймає туристів, але не під час карантину. Власник виноробні Олександр Шаповалов (той самий Дон Алєхандро) – креативна і харизматична людина, що горить своєю справою та має неабиякі знання з архітектури виноробства.

Ось що розповідає пан Олександр (чи то пак Дон Алєхандро) про нинішню ситуацію:

“Спочатку – про погане. Оскільки ми продавали наші вина переважно у ресторанах та барах, звісно, що зараз продажі встали. Туристів не приймаємо і чекаємо, доки знімуть карантинні обмеження. Підтримки від держави маємо нуль. Грошові розрахунки за попередні поставки також притримують, і ми не наполягаємо, бо всім зараз нелегко, а партнерство важливе у майбутньому. Постало питання, чи будемо робити вино цього року, бо наразі не маємо за що купити виноград, можливо, обмежимось власним. Літо 2019 було спекотним, кінець 2019 та початок 2020 – посушливим, є певні ризики, що цей рік буде не врожайним. Подивимось. 

Але ми не втрачаємо надію і здоровий глузд. Роботи на виноробні тривають – із засобів безпеки додали тільки захисні маски, оскільки всі співробітники і раніше працювали у одноразових рукавичках та спеціальному взутті. Тим часом, будуємо нові дегустаційні арт-майданчики у нашому шато, плануємо приймати великі групи туристів – до 40-50 людей. найближчим часом плануємо розлити нову лінійку автохтонних сортів: Кентавр Магарача, Первісток Магарача, Одеський Чорний, Мускат Голодриги. Також більш активно працюємо з нашим власним інтернет-магазином. Почуваю себе “Винним Кактусом” – вина накопичили велику кількість, але продажі – по краплі. І все ж таки я вірю, що переформатуємось та виживемо.”

 

Замовити вина Don Alejandro:

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна.

 

Кассія: “Ми живемо і працюємо однією сім’єю, тож робочий процес коригувати не довелось”

“Виномана” Миколу Касьяненка добре знають поціновувачі українських вин та відвідувачі фестивалю Kyiv Food and Wine Festival. Власне, вина пана Миколи довгий час продавались під маркою “Виноман”, але нещодавно відбувся цікавий та доречний ребрендинг. Зустрічайте вина Кассія від Миколи Касьяненка!

Гарна назва “касія” означає екзотичну рослину – коричне дерево, що росте у субтропічному і тропічному кліматі, але назву вину дало саме прізвище винороба – Касьяненко. Виноградники, на яких вирощують виноград для виноробні Кассія, розташовані у сонячній і теплій місцині – у Ізмаїльському районі, у Бесарабії. Вина з сортів Піно Нуар, Рислінг, Каберне Совіньйон, Мерло, Одеський Чорний та Шардоне пан Микола виробляє у сімейній виноробни у селищі Мила, на Київщині. Ці вина – цілком натуральні, винороб не використовує ні грама сірки. Має навіть “оранж” за кахетинською технологією із сорту Шардоне.

Микола Касьяненко розповідає про ребрендинг та про те, що відбувається зараз на виноробні:

“Коня, якого ви бачите на етикетці, обрано не випадково. Наша сім’я обожнює цю тварину, вона – символ свободи, шляхетності та краси. Тому саме її зображення ми вирішили використати на етикетці. Для кожного вина з лінійки – свій колір етикетки. 

Щодо карантину, він, звісно ж, вносить свої корективи у плани та поведінку кожного. Ми – не виключення, вимушені підлаштовуватись. На виноградниках зараз працює одна людина, решта працівників – на карантині. На виноробні у Милі ситуація краща: ми живемо і працюємо однією сім’єю, тож робочий процес коригувати не довелось. На жаль, зараз не маємо можливості приймати гостей та енотуристів, влаштовувати дегустації, але дуже сподіваємось, що зможемо незабаром – ми любимо гостей. 

Що буде далі і що на нас чекає? Наразі складно щось конкретне передбачити, але ми працюємо, плануємо та сподіваємось на краще. Бережіть себе та близьких!”

Замовити вина Сassia: 

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна.

 

Villa Lamash: “Локальні мешканці п’ють локальне”

Невеличка сімейна виноробня Олександра Ламаша – Villa Lamash – розташована у Бориспільському районі на Києвщині. Саме тут пан Сашко вирощує й виноград для своїх вин. Працює з відомими міжнародними сортами: Рислінг, Піно Нуар, Солярис, Фронтіньяк Грі, Шародне, Піно Грі. Дегустувати цікаві та надзвичайно “чисті” у смаку та ароматі вина Ламаша мали змогу відвідувачі фестивалів Kyiv Food and Wine Festival. Ці вина цінують та відзначають відомі українські винні експерти.

Що відбувається на Villa Lamash зараз?

“Самоізоляція у селі не заважає працювати на винограднику, а навесні тут роботи багато,” – розповідає Олександр Ламаш. – “Вино врожаю 2019 ще не розлили, але плануємо незабаром. Те, що маємо з минулих вінтажів, зараз п’ють та дегустують друзі та сусіди. Локальні мешканці п’ють локальне! Чудова концепція. 

Цієї весни у нас можна замовити білі сухі – Рислінг, Трамінер, Солярис, а також рожеве с сорту Фронтіньяк Грі. Ми працюємо, тож вину бути.”

Замовити вина Villa Lamash:

  • на сторінці Villa Lamash у Facebook
  • за тел. +380675058232

Доставка:

“Нова Пошта” – вся Україна, мінімальне замовлення – 3 пляшки.

Like a Local’s: “Ми закохані в українське вино”

Насправді, українських вин і виноробів набагато більше, і, якщо б ми спілкувались з усіма, вийшла б справжня величезна антологія. Але ви маєте нагоду продегустувати інші цікаві вина від українських виробників, замовивши їх у онлайн-крамниці відомої мережі винних барів Like a Local’s.

 

Ось що розповідають про себе Сергій Клімов, Женія Ніколайчук та Рома Баланік, власники мережі та онлайн-крамниці:
“Ми – Сергій, Женя та Рома, і ми закохані в українське вино. Ми віримо у його потенціал та український теруар. Ми знаємо кожного винороба особисто, і щодня працюємо над тим, щоб знайти найкращі українські вина – від самих великих до самих малих сімейних виноробень. Все, що ви знайдете на нашому сайті, ми дегустуємо, відбираємо і п’ємо особисто, відповідаючи за його якість.”
Окрім окремих позицій, тут ви зможете замовити також винні сети. Діють акційні пропозиції! Обирати можна на сайті (онлайн-крамниця).
Доставка по Києву кур’єром (безкоштовно від замовлення на 1500 грн) та “Новою поштою” – по всій Україні.

18,714 total views,

Більше історій
Що робити, коли негайно потрібно вино, а поруч лише АТБ?