Перший сніг вже випав, холоднеча набирає обертів. Але ж це означає, що сезон глінтвейну відкрито! Розповідаємо, як тепло та смачно перезимувати без хандри
Невеличка довідка: глінтвейн – розігріте вино зі спеціями – з’явився за часів середньовіччя в країнах Північної Європи, Великобританії і Скандинавії. У ті часи до вина низької якості селяни почали додавати різні прянощі – щоб хоч якось збагатити напій смаком і ароматом. А в холодну пору року вино ще й розігрівали. Тому традиційний напій з розігрітого червоного вина з корицею, кардамоном, гвоздикою і цитрусами став “подорожувати” світом, де в кожній країні до нього додавали щось своє. Пізніше глінтвейн стали продавати для зігрівання в Австрії, Німеччині, Великобританії та скандинавських країнах, і, зрештою, став популярним і в нас.
Вже давно доведено, що глінтвейн – це не лише підігріте вино зі спеціями і шматочками фруктів, а набагато більше та цікавіше. Склад може бути абсолютно різним, і в залежності від нього буде сильно мінятися смак гарячого напою. Ми підібрали для вас 5 нетривіальних рецептів – майже на кожен день. Не мерзніть!
Пурпурний глінтвейн
Цей напій відрізняється не тільки привабливим кольором, але дуже приємним смаком. Такий глінтвейн досить легкий. Він гарно зігріває, та в той же час не “б’є по голові”.
Нам знадобиться:
- Рожеве сухе вино – 1 пляшка
- Полуничне варення – 100 г
- Бадьян – 3 шт.
- Гвоздика – 3 шт.
- Кардамон – 6 шт.
- Лемонграс – 10 г
- Сухі пелюстки троянди
- Мед – 50 г
Крок 1
Нагрійте вино, але не доводіть до кіпіння. Додайте полуничне варення або джем.
Крок 2
Додайте бадьян, кардамон, гвоздику і мед. Перемішайте до розчинення меду. Кількість меду та варення може варіювати, в залежності від того, наскільки ви полюбляєте солодке.
Крок 3
Розлийте напій по келихах, прикрасьте лемонграсом і сухими пелюстками троянд .
Глінтвейн імбирний
Це не телькі смачний напій, а ще й вітамінна профілактика простудних захворюваннь.
Складові:
- Вино (біле сухе або напівсолодке) – 1 пляшка
- Лимон – 150 г
- Апельсин – 150 г
- М’ята – 10 г
- Кориця – 5 шт
- Бадьян – 5 шт
- Гвоздика – 10 шт
- Мед – 100 г
- Імбир – 50 мл соку або 25 г тертого
Крок 1
Поставте вино на вогонь, потім додайте мед і доведіть все до температури 60-70 градусів.
Крок 2
Додайте нарізані фрукти і прянощі, кілька хвилин потримайте на меленькому вогні, не давайте закіпіти!
Крок 3
Дайте напою трохи настоятися і подавайте, прикрасивши м’ятою.
Глінтвейн “Швейцарський”
Цей рецепт дійсно було вигадано на гірнолижних курортах Швейцарії. Такий цікавий глінтвейн прекрасно зігріє в холоднечу або холодної осені, подарує веселий настрій, захистить від застуд, підніме тонус і захисні сили організму.
Складові:
- Вино червоне (напівсухе або сухе) – 1 пляшка
- Відвар каркаде – 1 стакан
- Паличка кориці – 1 шт
- Стручок ванілі – 1 шт
- Кардамон – 5 г
- Цукор – 150 гр
- Лайм (скоринка і сік) – 1/2 шт
- Родзинки – 2 ст.л.
Крок 1
Залити каркаде окропом і дати настоятися 30 хвилин (напій робити неконцентрованим).
Крок 2
Додати в напій цукор і перемішати. Додати скоринки лайма, корицю, ваніль і кардамон, віджати до складу сік лайма. Все перекип’ятити 2 хвилини. Додати в суміш попередньо запарені родзинки.
Крок 3
Окремо нагріти вино до 75 градусів. Влити приготовану суміш і дати настоятися 7 хвилин, не допускаючи охолодження. Можна додати, за бажанням трішки меленого мускатного горіха або гвоздики.
Крок 4
Перед подачею прикрашаємо склянки скибочкою лайма. П’ють гарячим і відразу після подачі.
Французький кавовий глінтвейн
Le vin chaud – французький глінтвейн, або вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею і волоськими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.
Складові:
- Вино (червоне сухе) – 1 пляшка
- Кава еспресо – 4 порції
- Паличка кориці – 4 шт
- Апельсин – 4 шматочки
- Цукор – 4 ст/л
- Імбир (за смаком)
- Кардамон (за смаком)
- Гвоздика (за смаком)
- Бадьян (за смаком)
Крок 1
Розігріти в каструлі вино, додавши каву еспресо. Не дайте суміші закипіти!
Крок 2
Додайте корицю, апельсин, часточку кореня імбиру і цукор. За смаком можна додати улюблені спеції.
Крок 3
Подавайте та насолоджуйтесь.
Глінтвейн “Київський”
Чому саме таку назву отримав цей напій історія замовчує. Але ми точно знаємо, що цей рецепт сподобається тим, хто любить не тільки погарячіше, але й поміцніше!
Складові:
- Вино червоне або рожеве – 1 пляшка
- Настоянка вишнева – 400 мл
- Вишні консервовані – 200 гр
- Лимон – ½ шт
- Гвоздика (за смаком)
- Ваніль (за смаком)
Крок 1
Розігріти вино та настоянку до 75 градусів.
Крок 2
Додати лимон та спеції. Потримати на вогні, помішуючи, не доводячи до кипіння.
Крок 3
Додати вишні, дати напою трохи настоятися.
Що ж, друзі, тепер у вашому арсеналі є беззаперечні способи боротьби із холодом. Насолоджуйтесь!
Photo credit: Pinterest
7,479 total views,