Винний антифріз: 5 нетрівіальних рецептів глінтвейну

Перший сніг вже випав, холоднеча набирає обертів. Але ж це означає, що сезон глінтвейну відкрито! Розповідаємо, як тепло та смачно перезимувати без хандри 

Невеличка довідка: глінтвейн – розігріте вино зі спеціями – з’явився за часів середньовіччя в країнах Північної Європи, Великобританії і Скандинавії. У ті часи до вина низької якості селяни почали додавати різні прянощі – щоб хоч якось збагатити напій смаком і ароматом. А в холодну пору року вино ще й розігрівали. Тому традиційний напій з розігрітого червоного вина з корицею, кардамоном, гвоздикою і цитрусами став “подорожувати” світом, де в кожній країні до нього додавали щось своє. Пізніше глінтвейн стали продавати для зігрівання в Австрії, Німеччині, Великобританії та скандинавських країнах, і, зрештою, став популярним і в нас. 

Вже давно доведено, що глінтвейн – це не лише підігріте вино зі спеціями і шматочками фруктів, а набагато більше та цікавіше. Склад може бути абсолютно різним, і в залежності від нього буде сильно мінятися смак гарячого напою. Ми підібрали для вас 5 нетривіальних рецептів – майже на кожен день. Не мерзніть! 

Пурпурний глінтвейн 

Цей напій відрізняється не тільки привабливим кольором, але дуже приємним смаком. Такий глінтвейн досить легкий. Він гарно зігріває, та в той же час не “б’є по голові”. 

Нам знадобиться: 

  • Рожеве сухе вино – 1 пляшка
  • Полуничне варення – 100 г
  • Бадьян – 3 шт.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Кардамон – 6 шт.
  • Лемонграс – 10 г
  • Сухі пелюстки троянди 
  • Мед – 50 г

Крок 1

Нагрійте вино, але не доводіть до кіпіння. Додайте полуничне варення або джем. 

Крок 2

Додайте бадьян, кардамон, гвоздику і мед. Перемішайте до розчинення меду. Кількість меду та варення може варіювати, в залежності від того, наскільки ви полюбляєте солодке.

Крок 3

Розлийте напій по келихах, прикрасьте лемонграсом і сухими пелюстками троянд .

Глінтвейн імбирний 

Це не телькі смачний напій, а ще й вітамінна профілактика простудних захворюваннь. 

Складові: 

  • Вино (біле сухе або напівсолодке) – 1 пляшка
  • Лимон – 150 г
  • Апельсин – 150 г
  • М’ята – 10 г
  • Кориця – 5 шт
  • Бадьян – 5 шт
  • Гвоздика – 10 шт
  • Мед – 100 г
  • Імбир – 50 мл соку або 25 г тертого 

Крок 1 

Поставте вино на вогонь, потім додайте мед і доведіть все до температури 60-70 градусів.

Крок 2

Додайте нарізані фрукти і прянощі, кілька хвилин потримайте на меленькому вогні, не давайте закіпіти! 

Крок 3 

Дайте напою трохи настоятися і подавайте, прикрасивши м’ятою.

Глінтвейн “Швейцарський” 

Цей рецепт дійсно було вигадано на гірнолижних курортах Швейцарії. Такий цікавий глінтвейн прекрасно зігріє в холоднечу або холодної осені, подарує веселий настрій, захистить від застуд, підніме тонус і захисні сили організму.

Складові: 

  • Вино червоне (напівсухе або сухе) – 1 пляшка 
  • Відвар каркаде – 1 стакан 
  • Паличка кориці – 1 шт
  • Стручок ванілі – 1 шт 
  • Кардамон – 5 г 
  • Цукор – 150 гр 
  • Лайм (скоринка і сік) – 1/2 шт
  • Родзинки – 2 ст.л. 

Крок 1 

Залити каркаде окропом і дати настоятися 30 хвилин (напій робити неконцентрованим). 

Крок 2

Додати в напій цукор і перемішати. Додати скоринки лайма, корицю, ваніль і кардамон, віджати до складу сік лайма. Все перекип’ятити 2 хвилини. Додати в суміш попередньо запарені родзинки.

Крок 3 

Окремо нагріти вино до 75 градусів. Влити приготовану суміш і дати настоятися 7 хвилин, не допускаючи охолодження. Можна додати, за бажанням трішки меленого мускатного горіха або гвоздики. 

Крок 4 

Перед подачею прикрашаємо склянки скибочкою лайма.  П’ють гарячим і відразу після подачі.

Французький кавовий глінтвейн

Le vin chaud – французький глінтвейн, або вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею і волоськими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.

Складові:

  • Вино (червоне сухе) – 1 пляшка
  • Кава еспресо – 4 порції 
  • Паличка кориці – 4 шт
  • Апельсин – 4 шматочки
  • Цукор – 4 ст/л
  • Імбир (за смаком) 
  • Кардамон (за смаком)
  • Гвоздика (за смаком)
  • Бадьян (за смаком)

Крок 1 

Розігріти в каструлі вино, додавши каву еспресо. Не дайте суміші закипіти! 

Крок 2 

Додайте корицю, апельсин, часточку кореня імбиру і цукор. За смаком можна додати улюблені спеції. 

Крок 3 

Подавайте та насолоджуйтесь.

Глінтвейн “Київський” 

Чому саме таку назву отримав цей напій історія замовчує. Але ми точно знаємо, що цей рецепт сподобається тим, хто любить не тільки погарячіше, але й поміцніше! 

Складові: 

  • Вино червоне або рожеве – 1 пляшка
  • Настоянка вишнева –  400 мл 
  • Вишні консервовані – 200 гр
  • Лимон – ½ шт
  • Гвоздика (за смаком)
  • Ваніль (за смаком)

Крок 1

Розігріти вино та настоянку до 75 градусів. 

Крок 2 

Додати лимон та спеції. Потримати на вогні, помішуючи, не доводячи до кипіння.

Крок 3 

Додати вишні, дати напою трохи настоятися. 

Що ж, друзі, тепер у вашому арсеналі є беззаперечні способи боротьби із холодом. Насолоджуйтесь! 

Photo credit: Pinterest

3,621 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
КУЛЬТ ВИНА: ПОДОРОЖУЄМО ВИННОЮ УКРАЇНОЮ