Франція – батьківщина різних сортів винограду, таких як Каберне Совіньон, Шардоне, Совіньон Блан і Сіра, які сьогодні культивуються по всьому світу. Крім того саме у Франції зародилися багато виноробних традицій, що поширилися по інших країнах і континентах
Саме у Франції з’явилися такі важливі ключові поняття, як «терруар» і «апелласьон» (про які ми писали тут). Також це була перша країна, яка розробила систему стандартизації якості. Згодом принцип категоризації вин запозичили інші країни, в тому числі Італія, Іспанія і Португалія.
Багато сомельє та винних експертів вважають, що вивчати світ вина треба починати з Франції. Там багато виноробних регіонів і кожен з них унікальний, має свої неповторні характеристиками, а це значить, що і вина можуть значно відрізнятися одне від одного. Розповідаємо про найвідоміші.
Бордо
Найстаріший регіон, розташований на Атлантичному узбережжі в помірному кліматі. Червоні вина Бордо вважаються світовим еталоном якості. Для їх виробництва в основному використовується чотири сорти винограду: Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мальбек і Мерло. Регіон ділиться на безліч апелласьонів, найзнаменитіші: Медок, Грав, Сен-Емільон і Сотерн. Історично склалося так, що виробництвом вин в Бордо займаються невеликі приватні господарства, іменовані «шато», в перекладі з французької мови – «замок». Вони шанують традиції предків і ретельно стежать за якістю.
Бургундія
Великий і неоднозначний регіон на сході країни, з різними грунтами і кліматичними умовами, тому вина Бургундії дивують своєю різноманітністю смаків. Переважно тут культивується виноград сортів Шардоне і Аліготе. Найпрестижніші виноробні місцевості Бургундії: Шаблі, Кот і От-Кот, Маконне і Шалон.
Божоле
Невеликий регіон поблизу Ліону. Вина Божоле в тренді щороку. Зараз, наприклад, дуже популярне божоле нуво – молоде вино. У нього навіть є свій день, який вигадали та популяризували французи. Вина ці особливі, так як регіон невеликий, та ще й до всього – холодний. Тому вирощують тут один сорт винограду – Гаме. Взагалі, вина з регіону Божоле через холод та інші неприємності з боку природи і погоди, не можуть зберігатися довго, витримуватися роками в бочках, тому молоді вина випивають одразу.
Шампань
Усім відома батьківщина ігристих вин. Регіон знаходиться на півночі Франції біля кордону з Бельгією і Люксембургом. Винахідником шампанського вважається чернець-бенедиктинець П’єр Періньон, який першим піддав вино подвійному бродінню. У Шампані роблять білі і рожеві ігристі вина. Цікаво, що у виробництві використовуються два червоних сорти Піно Нуар і Піно Пенье, а також білий виноград сорту Шардоне.
Долина Луари
Найбільший за площею регіон, що розтягнувся на 300 км в долині річки Луари. Клімат змінюється від морського до континентального. Площа величезна, тому тут розташована велика кількість апелласьонів. Розрізняють чотири великі зони, кожна з яких володіє особливим характером: місцевість Нанта, Анжу, Турень і Центральна Лаура. Виноград в регіоні культивується на східних схилах пагорбів. Перевага надається сортам: Каберне Фран, Гаме, Піно Нуар, Совіньон, Шардоне і Шенен.
Характерна особливість місцевих вин – вони не можуть довго зберігатися, тому випивають молодими. У Луарі виробляються найрізноманітніші вина: червоні, білі, рожеві, сухі, напівсухі, солодкі і навіть ігристі.
Долина Рони
Регіон протяжністю 225 км на півдні Франції. Долина Рони ділиться на два субрегіону: північний і південний, так як різниця в кліматі і грунтах між двома його частинами істотна. Окрім білих, рожевих та червоних, в Долині Рони можна знайти натуральні солодкі вина, зроблені з Мускату та Гренашу. Культивують такі сорти червоного винограду, як Сіра, Гренаш, Каріньян, Мурведр, Сенсо, Кунуаз, Вакарез. Що до білих: Марсан, Уні Блан, Гренаш Блан, Пікпуль, Віоньє.
Прованс
Найдавніший регіон з м’яким кліматом, в якому виноградну лозу почали вирощувати грецькі колоністи ще в VI столітті до нашої ери. Місцевість використовує широкий спектр виноградних сортів: Мурведр, Сіра, Гренаш, Каберне Совіньон, Бурбулан, Клерет, Семильон, Совіньон. Вважається, що одні з найкращих рожевих вин виробляють саме тут. Нажаль, розе затьмарило усіх свої білих та червоних “родичей”, хоча вони також заслуговують окремої уваги.
Ельзас
Цей регіон досить цікавий в плані умов для вирощування винограду: пагорби, що захищають виноградники, опади в міру. Його вважають найбільш складним в геологічному плані, але це тільки додає йому характеру. Вино виходить справді особливим. Ельзас славиться своїми білими винами. Тут вирощують популярні сорти такі як Рислінг, Гевюрцтрамінер, Мускат, Сільванер, Пино Грі, Піно Блан. Із червоних сортів перевагу віддають Піно Нуар.
Лангедок-Руссійон
Регіон, що займає перше місце у Франції, як по обсягам виробництва, так і по площі, зайнятій виноградниками. В звязку з тим, що протягом довгого часу якість вина тут поступалася обсягам, зараз тут пропонують вина із шармом і характером. Саме тут найбільше експерементують із напоєм. Регіон досить поважають за натуральні солодкі вина – мускати Люнеля, Міравеля, Рівзальта. Із червоних – морі та баньюльсе. Із білого винограду тут зустрічається Шардоне, Клерет, Гренаш Блан, Рислінг, Бурбулен, Марсан, Мускат. Із червоних сортів: Каріньян, Сіра, Гренаш, Сенсо, Мело та Мурведр.
Корсика
Вина корсики особливі тим, що для того, щоб їх спробувати – треба їхати у Францію або дуже постаратися. Вино тут виробляють давно, а от на експорт майже нічого не відправляють. Але справа того варта, адже делікатні та ароматні вина Корсики точно заслуговують уваги. Тут культивують такі сорти, як Верментіно та Мусках – з білих, Неллюціо, Шьякорело та Гренаш – з червоних.
Південно-Західний регіон
Це збірна назва кількох ізольованих один від одного виноробних локацій, які знаходяться в адміністративному окрузі Аквітанія. Не дивлячись на те, що вина об’єднує спільна тепла потужність, грубий, але привабливий характер сорту, з якого вони зроблені, вони досить відрізняються та відображають різноплановість теруарів. Білі сорти Південно-Західного регіону: Совіньон, Семільон, Мюскадель, Мозак, Курбю, Гро Мансен. Червоні: Каберне Совіньон, Каберне Фран, Мерло, Мальбек, Таннат, Фер Серваду.
Жюра
Регіон на сході Франції, візитна картка якого – жовте вино, яке безумовно треба спробувати хоч раз у житті. Після багаторічної витримки воно набуває аромат грецького горіху. Також не варто обходити і классичні вина на основі Шардоне або Саваньєна. Червоні вина виробляють з винограду сортів Труссо, Піно Нуар та Пульсар.
Тепер ви орієнтуєтесь на винній карті Франції. Але кожну теорію слід закріплювати практикою, в нашому випадку – дегустаціями.
Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино
22,327 total views,