Напівсолодкі вина, якими пишається світ

Нажаль, напівсолодке вино здобуло не досить приємну репутацію: напівсолодке, значить не якісне. Штамп, що тямлящі люди п’ють тільки сухе – лише стереотип. Прагнемо як найшвидше його розвіяти та розказати про напівсолодкі вина, які заслуговують поваги

Любити напівсолодке – не соромно

Не варто думати, що людина, в якої гарний та розвинений смак не п’є напівсолодке. Так кажуть лише новачки. Вино вину різнь. Адже сухі також бувають не найкращої якості. Просто так сталося, що інколи за допомогою цукру часто маскують дефекти сировини. Як правило, це сухе вино, отримане з неякісного винограду, зібраного з лоз, врожайність яких занадто висока. Таке вино відрізняється дуже посередніми ароматичними і смаковими якостями, а тому підсолоджується виноградним суслом (в гіршому випадку – чимось іншим). Таким чином, вино стає напівсолодким примусово. Після цього про якість та смакові характеристики говорити складно. Тому більшість напівсолодкого вина і попадає «під обстріл» експертів. Через що і страждає категорія в цілому.

Цукор – це не погано

У будь-якому вині є цукор. Без нього просто неможливий сам процес створення вина. Цукор, що міститься у винограді переробляється в спирт під дією дріжджів. Якщо процесу не заважати, майже весь цукор стає спиртом, і отримуємо сухе вино. Коли ж перервати бродіння (для цього зазвичай різко знижують температуру), процес зупиниться, частина цукру у вині залишиться. Вийде напівсухе, напівсолодке або солодке вино – в залежності від кількості залишкового цукру.

Інколи природа сама вирішує, що вину краще стати  напівсололким. Наприклад, літо раптом видалося особливо спекотним, виноград неймовірно дозрів, накопичив більше цукру, ніж зазвичай. І необхідний градус спирту з нього набродить більш ніж достатньо. Є два шляхи: зробити вино міцніше, нехай добродить весь цукор, або зробити напівсолодке, нехай цукор залишається. Але наприклад, сухе вино із міцністю 15 градусів – не завжди легко сприйняти. Тому краще напівсолодке.

Зробити гідне солодке вино здатний тільки терплячий винороб, тому що з ним багато метушні. Виноград треба довго готувати, щоб він втратив якомога більше рідини і накопичивчив значну кількість цукру, а заодно смакових тонкощів і сенсу.

Найзначущі представники напівсолодких вин

TOKAJI ASZÚ

Охарактеризоване Луї XIV як “вино королів, король вин”, вина Асу з Токаю,  є одними з найвідоміших у світі. Дуже ароматне, як правило, включає ноти абрикосів, імбиру, білих квітів, мармеладу і солодких спецій для випічки. Виробництво залежить від наявності чарівного сірого виноградного гриба під назвою botrytis cinerea, або «благородна гниль», який дозволяє внутрішній волозі повільно випаровуватися. Протягом вегетаційного періоду виноград поступово скорочується до розміру дрібних родзинок. А перед пресуванням заготовлені ягоди замочують на 36 годин у сухому або напівсолодкому вині.

Сорти винограду: Furmint, Hárslevelű

SAUTERNES

У районі Грав, Бордо, виробляється ще одне з найбільших у світі «ботризованих» вин. Правила передбачають, що вина можна робити тільки з використанням винограду Семійон, Совіньон Блан, Совіньон Грі та Мускадель. Зазвичай Семійон складає більшу частину суміші, оскільки він є найбільш сприйнятливим до botrytis cinerea. Совіньон блан приносить свіжість завдяки своїй природно підвищеній кислотності, а Мускадель додає ароматичні якості. Ферментація Інтенсивно ароматні вина Sauternes містять нотки абрикоса, карамелі, кокосового горіха, манго, імбиру та цитрусових.

Сорти винограду: Семійон, Совіньон Блан, Совіньон Грі, Мускадель

BA і TBA RIESLING

Австрійський та німецький внески до категорії «ботризованого» вина включають Beerenauslese (BA – вина із перезрілого винограду) і Trockenbeerenauslese (TBA – вина з майже ув’ялених ягід).

Кислотність Рислінга не тільки врівноважує високий залишковий цукор цих надзвичайно солодких вин, але також закладає фундамент для подальшої витримки.

Сорти винограду: Рислінг, Ортега, Вельшріслінг, Шардоне та Гевюрцтрамінер

ICE WINE

У деяких країнах виробники можуть залишати виноград на виноградній лозі взимку. Коли ягоди замерзають, вони збирають і пресують виноград, в якому з’являється великий вміст цукру. Потім в’язка рідина ферментується в смачно солодке вино.

Поширений у Канаді, стиль є рідним для Німеччини та Австрії. Крижані вина характерні яскравою кислотністю, і Рислінг пропонує чудові приклади на всіх територіях. У Канаді також є гібридний французький сорт Vidal Blanc. В Україні Ice Wine можна знайти у таких виробників, як Шабо та Чизай.

Сорти винограду: Рислінг, Відал, Грюнер Велтлінер

MOSCATO D’ASTI

Ніжно-ігристе Moscato d’Asti – це десертне вино італійського регіону П’ємонт. Високоароматичне вино має аромати персиків, винограду, апельсинового цвіту та лимонів. Виноград для Moscato d’Asti повинен досягти мінімального вмісту алкоголю в 10 відсотків ABVдо збору врожаю. Одразу після пресування виноградне сусло охолоджують до температури замерзання і заквашують, коли потрібно. Процес зупиняється, коли вино досягає від 5,5 до 6,5 відсотків ABV, залишаючи приємну солодкість, яка чудово поєднується з десертами.

Сорти винограду: Білий Мускат

RЕСІОТО DELLA VALPOLICELLA

Розташований в регіоні Венето на північному заході Італії, Вальполічелла відомий своїми сухими червоними винами Amarone. Ще одна регіональна особливість –  Reсioto della Valpolicella. Зібраний виноград залишається для висихання на спеціальних, захищених стелажах протягом осінніх та зимових місяців. Місцевий сорт Корвіна складає більшу частину складу. Також дозволені Корвіноне, Рондінелла та жменька інших міжнародних сортів.  Коли процес сушіння винограду завершено, виноград акуратно пресують і ферментують до витримки вина в бочках щонайменше за два роки.

Сорти винограду: Корвіна, Корвіноне, Рондінелла.

Експерементуйте, відкривайте нові смаки та руйнуйте стереотипи. Перш за все, власні. Все інше –  справа смаку. А вже наступного тижня на вас чекає підбірка українських напівсолодких вин.

Джерело: vinepair.com

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

17,906 total views,

Більше історій
Кращий винний бар та краща винна карта 2019 року за версією Національної ресторанної премії “Сіль”