Характеристика вин зрозумілими словами

Окрім офіційних винних термінів, часто можна почути і звичні нам слова при характеристиці напою. Розповідаємо, як можно грамотно та змістовно говорити про вино зрозумілими словами

Агресивним прийнято називати вино, яке має яскраво виражену різкість в смаку. Зазвичай це пояснюється високим вмістом танінів або домінуючою кислотністю. 

Бадьорими зазвичай вважаються молоді білі вина з досить високим рівнем кислотності. Вони дають відчуття свіжості і часто поповнюють колекцію улюблених літніх вин.

Важкими називають вина, які змушують замислитися для розуміння букета. Необхідно добре постаратися, щоб їм насолодитися. 

Гедоністичне вино. Існує версія, що цей термін ввів Роберт Паркер. Коли найбільш рейтинговому критику не вистачає 100-бальної шкали, щоб оцінити вино, він вдається до цього терміну. Тому гедоністичними слід називати тільки кращі, розкішні, незабутні вина, з якими хочеться насолоджуватись життям. 

Декадентське вино. Цим терміном об’єднують не тільки творчі шляхи Уайльда, Бодлера і Бальмонта, але і вина. Декадентським називають вино на піку його форми, з дивовижним балансом букета та смаку.

Жорстким називають вино з незрілими, молодими танінами. Воно не вважається терпким.

М’яким називають збалансоване, трохи терпке вино зі слабким, але відчутним підвищеним вмістом цукру. Якщо у вині явно відчувається високий вміст цукру, але при цьому воно гармонійне, плавне, то можна назвати сорт маслянистим.

Нерозкрите вино – такий діагноз ставлять дуже молодим винам. Також це може стосуватися вин, які пройшли невдале декантування.

Обпалюючим називають дуже міцне, або вино, в якому алкоголь дуже сильно відчувається в смаку: ви буквально можете вдихати його пари.

Плоске вино. Якщо ви відчуваєте занадто слабкий по насиченості смак, майже водянистий, можна сказати, що вино «плоске». 

Суворе вино має кислий або різкуватий смак. Такому провину бракує фруктових нот. Пояснюється суворість вина недостатньою компетентністю виноробів або тим, що вино ще не дозріло в пляшці.

Дегустуйте, обговорюйте та насолоджуйтесь. Тепер ваш словник винних позначень поповнено і можно ділитись враженнями яскраво та по суті.

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

3,920 total views,

Більше історій
Леонід Парфьонов їде до Києва з прем’єрою нового документального фільму про вино.