Добре вино за доброю ціною: дегустація вин Felix Solis Avantis

Нещодавно я відвідала дегустацію вин Casa Albali та Pagos del Rey від одного з найбільших виробників Іспанії – компанії Felix Solis Avantis. Дегустаційний лайн-ап був не дуже великим, і частково відомим, бо складався з деяких зразків, які я доволі часто купую у форматі нескладного та симпатичного “щоденного вина”, але була й парочка приємних сюрпризів.

Головне питання, що мене завжди цікавило – як це взагалі можливо, зробити такі пристойні вина за такі невеликі гроші? (приміром, вартість білих, рожевих та червоних із базової лінійки Casa Albali – близько 130 грн). Відповідь я отримала безпосередньо від харизматичного Фелікса Соліса, одного з нинішніх власників Felix Solis Avantis. “Я давно вважав, що вино та винна культура стали занадто снобськими,” – зауважив Фелікс. – “Ми маємо стати більш зрозумілими та доступними. Добре вино за доброю ціною – це філософія нашої компанії”. Ок, така філософія нас влаштовує.

Декілька слів про компанію: створено її було у регіоні Кастілія Ла Манча (провінція Вальдепеньяс). З точки зору “снобської”, за формулюванням пана Фелікса, Ла Манча не вважається дуже популярним винним регіоном, хоча, наприклад, саме там найбільш поширене органічне виноробство. Згодом власники придбали також виноградники та виноробні у ще декількох славетних винних регіонах – Рібера дель Дуеро, Торо, Руеда та Ріоха, а нещодавно – також виноробню у Чилі, наразі без виноградників (виноград купують у місцевих виноградарів, це розповсюджена практика).

Тепер, власне, про два вина, які пан Соліс презентував особисто, і які сподобались та навіть вразили.

Сasa Albali Gran Seleccion 2017 (золота нагорода міжнародного конкурсу Mundial del Tempranillo 2018)

Червоне з Ла-Манчі, регіон Вальдепеньяс (що з іспанської перекладається як “кам’яниста долина”), сорт темпранільйо. Вино не витримане, але проходило ферментацію протягом 3 місяців у діжках з американського дубу. Густий та насичений аромат червоних та лісових ягід, відчутні ноти спецій, перцю та лаврового листа, у смаку – ті самі стиглі ягоди, чорниці та ожина, округлі та шовковисті таніни. Дуже гармонійне та збалансоване вино, що чудово пасує до страв з телятини, хамону, м’ясних паштетів з травами, а також – вершкових або витриманих сирів. Фелікс також радить до цього вина іспанську паелью.

Pagos del Rey Condado de Oriza Reserva 2015 (золоті нагороди міжнародних конкурсів Mundus Vini 2019, Berliner Wine Trophy 2019, Asia Wine Trophy 2019)

Вино від виноробні Pagos del Rey з дуже відомого іспанського регіону Рібера дель Дуеро – найкращої та найважливішої з виноробень компанії Felix Solis Avantis. Це також стопроцентний темпранільйо, вирощений на відбірній ділянці виноградників, що розташовані на висоті 850 м над рівнем моря. Середній вік лоз на цій ділянці – 40-60 років, з кожного куща збирають 5-8 грон винограду (це зовсім не багато). Вино було витримане протягом 3 років (24 місяці – у американському та французькому дубі, 12 місяців у пляшці), перш ніж потрапило у продаж. Чудовий, складний букет ароматів стиглих вишень та чорносливу у поєднанні зі спеціями та бальзамічними нотами з часом розкривається та доповнюється ароматами карамелі, перцю, шкіри та копченостей. У смаку – стиглі, соковиті темні ягоди, ожиновий джем, з несподіваними відтінками сушених трав. Таніни відчутні, але не агресивні – швидше, зрілі, округлі, “оксамитові”. Надзвичайно комплексне, гармонійне, доросле та елегантне вино. Як на мене, ідеальна пара до нього – баранина, яловичина на грилі або стейк medium rare.

Вина Casa Albali можна знайти у будь-якому супермаркеті мережі Сільпо.

Текст: Віка Макарова

6,790 total views,

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Більше історій
Пей, как Серсея: какие вина пили бы в реальности герои «Игры престолов»