Нещодавно засновник Beykush Winery Євген Шнейдеріс розмістив на фейсбуці допис, де запропонував підписникам задати будь-які питання, щодо виноробні. Допитливих винолюбів виявилося чимало. Дивіться, що з цього вийшло
Ростислав Цадикович: Які сорти винограду і в яких пропорціях використовуються для приготування ваших вин? Цікавлять більше червоні вина.
Якщо коротко червоні – Піно Нуар, Мерло, Сапераві і Каберне Совіньон, Темпранільо, Мальбек, Пінотаж. В “Артаніі” від року до року пропорції можемо змінювати. У моносортових, звичайно, якщо вказано Піно Нуар – це буде 100% Піно Нуар.
Ігор Лосєв: Вивчали який грунт і як він впливає на смак вина? Сорти підбирали з урахуванням ґрунту чи ні?
Звичайно. В нас там суглинки, тому всі сорти і підщепи були обрані з урахуванням грунтів (ну і також кліматичних показників). В цілому результатами вибору я задоволений.
Ігор Воронцов: Що означає Бейкуш?
Стара назва села, назва затоки, мису. В перекладі з турецької – сова.
Ігор Воронцов: Як назва відбивається на самому продукті?
Добре відбивається. Використовуємо топонім в лінійці моносортових вин, на етикетках малюємо пташок (у нас там їх дуже дуже багато).
Оксана Плішкановська: Який на сьогоднішній день обсяг потужності виробництва?
11 га. Тисяч 50-100 пляшок, якщо все буде добре, але поки не все добре – були важкі зими поки обсяг в рази менше.
p.s. Це не проблема. Всьому свій час.
Чи буде вино, в назві якого, буде ім’я коханої жінки?
Не знаю, подивимося.
Сергій Моренець: Вина яких країн/регіонів ви вважаєте ідеалом?
Ідеал – це якось перебір, а фаворити бувають. Це залежить від настрою, погоди, фаз місяця, року врожаю, місця вживання і компанії. Сьогодні це білі – німецький Рислінг, червоні – Рібейра.
Євген Буданцев: Коли буде новий реліз Кара Кермен?
Вінтаж 2015 зараз доступний у ресторанах, де продаються наші вина, у GoodWine, і в нашому онлайн-магазині в складі сетів. Єдине, його дуже мало. 2016 розлити плануємо в наступному році ближче до осені.
Євген Буданцев: Коли ви будете розвивати винний туризм, в плані інфраструктури і винних екскурсій?
Якщо знайду партнера або співробітників (місцевих або хто захоче працювати в Очакові), з ким це робити – може в 2020 почнемо. А може й ні. Дефіцит кадрів.
Роман Іваненко: Який з сортів, що саджали показує себе найкраще? І окремо по Алваріньо і Піно Нуар: наскільки справджуються очікування?
Альвариньо мені дуже подобається, але климатично йому не так комфортно, як скажемо Ркацителі чи Сапераві. Піно Нуар – це не простий сорт, але й виноробство не швидкий процес. З нашими зимами я б і в майбутньому не робив би вибір на користь якихось кращих сортів, а саджав би завжди якусь кількість (мабуть не стільки, скільки ми посадили, а трохі меньше).
Юрій Щупак: Які вина, крім ваших, любите пити?
Німецький Рислінг, Vouvray – регіон у франції, іспанські Вердехо і Альваріньо, португальські – Віньо Верде. Іспанія – Рібейра, Італія – багато різної, але більше Тоскана, Аргентина, ПАР. Не багато всього різного, а скоріш залежить від настрою, і що взагалі буде в ресторані з цікавого.
Наталі Іщенко: Як ви ставитеся до гвинтової пробки? Чи будете використовувати в своєму виробництві?
Судячи з відгуків вона цілком має право на життя. Найближчим часом ми не будемо її використовувати, але далі для базових вин я її не виключаю.
Наталі Іщенко: Завжди в лінійці вин є свої фаворити. Який ваш фаворит в лінійці Бейкуш? (Тільки не кажіть що все 😀)
Арбін.
Наталі Іщенко: Як поводиться Темпрамільо в наших умовах?
З трьох врожаїв рано робити остаточні висновки, але моє враження – він звичайно хоч і не відчуває себе, чк вдома, але дозволяє робити з нього амароністі вина. Ну і з розе експериментувати.
Наталі Іщенко: Чи плануєте виробництво ігристих вин?
Так. Ми це вміємо, це питання виключно бюрократії, коли вирішимо – вони вийдуть.
Денис Шевченко: Чи планується до виробництва і продажу (не в сетах) родзинкове вино?
Якщо мова про Кара Кермен, то це не з родзинок, а з злегка підсушеного винограду (це взагалі не родзинки). Чи не в сетах? Справа в тому, що його дуже мало, воно вже все розписано по партнерам. Але подумаємо …
Денис Шевченко: Чи є плани на straw-wine або ice-wine?
Ми робили Айсвайн, і будемо повторювати, але з нашої непередбачуваною погодою це лотерея. Буде можливість – зробимо ще. Але сьогодні це не в пріоритеті.
Сергій Моренець: Коли ви плануєте продавати свої вина за кордоном?
Коли будемо представлені в Україні так, як мені б цього хотілося і при цьому у нас будуть залишатися обсяги, які можна експортувати. У 2020-2021 подумаємо про це.
Богдан Янчук-Зухер: Який сорт винограду ніколи не будете висаджувати і робити з нього вино?
Я не був би дуже категоричним та не хотів би казати “ніколи”. З іншого боку (і хоч це може виглядати дивно) я не фанат мати 100500 сортів, краще посадити ті, які дають кращі результати. Безумовно, я не садив би ті, що явно не мають шансів з об’єктивних причин.
Олександр Сугаченко: Чи експерементуєте ви із різними клонами одного і того ж сорту винограду і як ставитесь до клонів взагалі?
У нас посаджені різні клони деяких сортів. Моє ставлення: клонова селекція – це добре.
Олександр Сугаченко: Як ви ставитесь до біодинаміки?
Спокійно. Інколи – це маркетинговий хід, інколи – релігія винороба. Я прибічник свободи віросповідання. Ми застосовуємо природноорієнтований підхід (наприклад, видаляти бур’яни корчуванням, а не гербіцидами), але без крайнощів у вигляді танців голяка на винограднику та закапування коров’ячих рогів. Але якщо це комусь допомагає – на здоров’я.
Денис Прокопець: Хто створює вам етикетки? І чому саме пташки?
Лінійку “Артанія” зробило ще в 2011 агентство Vinograd Сreative Group з Москви, але вони давно закрилися. Лінійки“Бейкуш”, “Кара Кермен” і “Арбін” – Gaze Olga. “Фантазія” – верстка Романа Дорошенко, а малюнки Лариси Іглесіас. Пташки тому, що у нас на їх лимані дуже багато.
Юлія Кривошей: Як там винний клуб? Скільки вже членів? Продажі преміум кейсів злетіли?
Винний клуб нормально, свої завдання виконує. Скільки членів, не скажу, але місця ще є. Продажі кейсів не злетіли, але й не повинні були злетіти. Було завдання виділити групу клієнтів, фан-клуб, яким першим пропонувати невеликі тиражі вин, і кому анонсувати різні ексклюзивні штуки. В цілому з ним все ок. На учасників скоро чекатимуть нові анонси.
Тетяна Шмаглюченко: На вашу думку, при якій бізнес-моделі мале виноробство в Україні може перестати бути дорогим і захоплюючим хобі і зможе перетворитися в бізнес?
Сама бізнес-модель проста. Якщо дуже коротко, то ціна продажу повинна бути вищою за собівартість, + повинен бути організований збут. Якщо знайти конфігурацію при якій це виконується – то модель буде працювати. Вся складність в тому, щоб знайти цю конфігурацію, вона складається з безлічі деталей.
Яна Дашковська: Розкажіть про вінтажі Арбіни і різницю між ними.
Технологічно це все вино з Ркацителі, помаранчеве (біле зроблене за червоним способом), з різними тонкощами і нюансами у виробництві і витримане пару років в американському дубі. Самі вінтажі залежать від того як минуло літо в цьому році. Мені подобаються всі і 13, і 14, і 15. Відмінності органолептичні….Ну я не великий спец описувати смаки, краще спробувати і скласти власну думку.
Олександр Колісніченко: Яким чином впливає нiчний збiр врожаю на якiсть вина?
Якщо це в серпні-вересні, то вночі вже не спекотно працівникам. Плюс виноград приїде на виноробню прохолодним, а це краще для передачі ароматичних речовини.
Guy Zbarsky: Як купити і розпити ваше вино поза Україною?
Зараз працюємо над цим.
Олександр Індичий: Єдине, що я хотів дізнатися про вина Бейкуш – це чому я до сих пір їх не куштував? Смачні?
Загадка. Так, багатьом подобається. Мені теж.
Нагадаємо, що виноградники ростуть в унікальному місці, на мисі Бейкуш, береги якого омиваються з одного боку Березанським лиманом, з іншого Бейкушскою затокою.
Це 11 гектарів французьких та італійських клонів білих сортів – Шардоне, Піно-Гріджио, Рислінг, Совіньйон Блан, Ркацителі та червоних – Піно Нуар, Мерло, Сапераві, Каберне-Совіньйон.
Крім того, це експериментальний виноградник із білими Тельті-Курук, Альваріньо, Тиморасо та червоними Темпранільо, Мальбек, Пінотаж.
6,266 total views,