Географія вина: виноробні регіони Італії

Продовжуємо наш екскурс виноробними країнами. Італія – ​​одна з найдавніших виноробних країн і займає друге місце по кількості виробництва та споживання вина. Її виноградники не менш багаті, складні та захоплюючі, ніж французькі

Вино виготовляють практично на всій території Італії, тому країна може похвалитися величезним розмаїттям стилів. Це пояснюється нескінченними варіаціями клімату: від горних просторів до морських берегів виноградники отримують вигоду з усіх місць та проростають на вапняних грунтах на півночі та на вулканічних – на півдні.

Для італійського вина використовують вражаючу кількість сортів: їх нараховується більше тисячі, але у виробництві дозволено використовувати лише чотириста. До цього додається неосяжне сплетення апелласьонів. До такої міри, що при найменуванні вина першим зазначається виробник, а вже потім – апелласьон. Слід зазначити, що до 80-х років італійські вина продавалися в більшості завдяки репутації недорогих напоїв з нестабільною якістю. Але тепер ситуація змінилась, і ці вина завойовують високі титули та оцінки.

Вина з Італії поділяють на категорії за такими класами якості:

Столові VdT (Vino da Tavola) – вина, до яких не пред’являються суворі вимоги щодо способу виготовлення, використовуваних виноградних сортів і т.д. Це можуть бути вина як з низьким, так і з середнім рівнем якості.
Місцеві IGT (Indicazione Geografica Tipica) – вина виробляються тільки з сортів, вирощених в конкретній італійській області. Контролюються використовувані сорти, урожайність, вміст алкоголю і т.д.
Марочні DOC (Denominazione di Origine Controllata) – перевіряється область зростання винограду, сорти та інші якісні характеристики вин відповідно до закону.
Марочні DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – вища категорія якості. Регіон походження, сорти винограду, урожай, умови витримки піддаються найбільш суворої перевірці з боку держави.

Майже всі італійські вина категорій DOC та DOCG мають назви одного з трьох типів:

  • географічні назви – походять від місцевостей, міст або селищ, таких як Бароло, Тауразі, Колліо.
  • сорт винограду та місцевість або поселення – наприклад: Барбера д’Асті, Монтепульчіано д’Абруццо
  • історичні назви, які походять з римських часів, наприклад, К’янті, Вальполічела.

Італія поділена на 20 адміністративних регіонів, кожен з яких виробляє вино в тих чи інших кількостях, і в кожному з цих адміністративних утворень є однойменні винні регіони. Розповідаємо про найвідоміші з них.

Тоскана

Цей регіон називають другою, після французького Бордо, виноробної областю світу. Тоскана розташовується на заході Італії, між Середземним морем і гірським ланцюгом Апеннін. Таке географічне положення створює сприятливі умови для винограду: морські течії несуть тепло, а гори захищають від холодного вітру. Головні червоні сорти – Санджовезе, Мерло, Каберне Совіньон, білі – Шардоне, Верментіно, Треббьяно. Червоні зразки займають близько 84% від усіх вироблених вин. Тоскана – батьківщина таких знаменитих вин, як К’янті, Монтепунчіано і Брунелло-ді-Монтальчіно.

П’ємонт

П’ємонт розташований на північному заході країни і характеризується кліматом з холодними зимами і жарким посушливим літом. Регіон відрізняється декількома факторами, що дають йому помітну перевагу перед іншими: близькість Альп, які захищають територію від холодних повітряних атлантичних мас, наявність вологостійких льодовикових грунтів і обробіток унікальних автохтонних виноградних сортів.

Основні червоні сорти – Неббіоло, Дольчетто, Барбера, Каберне Совіньон, білі – Кортезе, Мускат, Арнеіс, Шардоне. З них в П’ємонті виробляють переважно марочні вина, в тому числі: Бароло (одне з найбільш шанованих вин регіону, повнотіла смак з вираженими танинами); Барбареско (пряний аромат, більш м’які таніни); Гаві (одне з кращих “рибних” італійських вин); Асті (біле ігристе вино з освіжаючим смаком і фруктовим букетом).

Венето

Цей регіон займає третє місце по випуску вин в Італії, а також одну з лідируючих позицій по виробництву марочних зразків. Клімат Венето різноманітний в різних зонах – від альпійського до середземноморського. Головні сорти – Корвіна, Гарганега, Глера (просекко), Треббьяно ді Соаве.

Венето – батьківщина таких легендарних вин, як біле Соаве (сухі та солодкі тихі, а іноді ігристі версії), червоне Вальполічелла (Класико, солодкі Речото або сухі Амароне), Бардоліно (червоні молоді екземпляри або більш витримані Класіко).

Сицилія

Острів омивають три моря – Середземне, Іонічне і Тірренське. Клімат із спекотним і вологим літом робить регіон сприятливим для виноградарства. Загальна площа сицилійських виноградників становить 127 600 га.

На Сицилії переважно випускають білі вина. До основних білих сортів відносяться Ансоніка, Дзібіббо, Катарратто, Шардоне, до червоних – Сіра, Неро Д`авола , Каберне Совіньон, Мерло. Крім того, на Сицилії створюють культові кріплені вина Марсала.

Фріулі-Венеція-Джулія

Східний регіон Північної Італії. На його прибережних територіях переважає середземноморський клімат з помірними температурами, на горбистих місцевостях контраст денних і нічних температур більш виражений.

В основному область виробляє сортові вина, серед яких є якісні екземпляри, здатні скласти конкуренцію хорошим французьким винам. У їх числі Піно Гріджо, Совіньон Блан, Шардоне.

Незважаючи на світову тенденцію виробляти вина у так званих «міжнародних стилях» з широко відомих сортів, таких як Мерло, Шардоне та інші, італійські винороби здебільшого зберегли національний характер своїх вин. Висока кислотність та жорсткі таніни є прекрасним акомпанементом для традиційних страв італійської кухні. Остання, на відміну від «високої» кухні Франції, є кухнею бідних верств населення, тому характеризується не рафінованими, а скоріш, прямими смаками та ароматами. Традиційні вина Італії добре пасують до насичених яскравих ароматів томатних соусів та м’ясних та овочевих страв. Білі італійські вина комбінуються з морською рибою, молюсками, ракоподібними. Солодкі пассіто є прекрасною комбінацією для широкої гами відомих на весь світ італійських десертів.

Подорожуйте, достіджуйте та дегустуйте! А головне – насолоджуйтесь.

Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино

20,645 total views,

Більше історій
Безалкогольные вина: что это, для кого и зачем