Ми продовжуємо подоружувати світом, досліджуючи винну географію. На цей раз наша зупинка батьківщина Рислінгу та Айсвайну – Німеччина
Німецьке виноробство існує вже майже дві тисячі років. Сьогодні Німеччина входить у першу десятку світу за обсягом виробництва вина. Незважаючи на те, що через природні умови виноробство в цій країні дається з великими труднощами, кращі німецькі винороби виробляють білі вина не тільки прекрасні, але і єдині в своєму роді.
Німецькі вина знамениті своєю легкістю і дивним поєднанням солодкості і освіжаючої кислотності, а їх різноманіття дозволяє підібрати вино для будь-якого приводу і будь-якої страви. Основні білі сорти винограду: Рислінг, Мюллер-Тургау, Сильванер, Шойребе, Гевюрцтраминер. Основний червоний сорт винограду – Шпетбургундер (Піно Нуар).
Категорії німецьких вин
Згідно із законом, прийнятим ще в 1879 році, німецькі вина поділяють по інтенсивності смаку і зрілості винограду на три категорії якості:
- Tafelwein (Тафельвайн) – столові вина. Вони в свою чергу діляться на:
Tafelwein – столове вино, яке може бути виготовлено з вин країн Європейського Співтовариства (про що свідчить напис на етикетці);
Deutscher Tafelwein – німецьке столове вино, яке виготовляється тільки з винограду, зібраного в одному з регіонів Німеччини.
- Qualitatswein bA (Квалітетсвайн) – якісні вина з певного регіону. «Певний регіон» – це один з 13 офіційно встановлених виноробних регіонів Німеччини. Всі вина Qba проходять лабораторний аналіз і професійний дегустаційний контроль, після чого їм присвоюється контрольний номер, який разом з назвою регіону вказується на етикетці вина. Про них трохи пізніше.
- Qualitatswein mit Pradikat (Квалітетсвайн міт предикат) – якісні вина з видатними властивостями, які виробляються з зрілого винограду з досить високим вмістом цукру. Для цих вин забороняється шапталізації – додавання цукру під час ферментації. У свою чергу QmP діляться на:
Kabinett (Кабінет) – легке сухе або напівсухе вино з вишуканим і гармонійним смаком, яке виготовлене з винограду, зібраного в звичайне для збору врожаю час;
Spatlese (Шпетлезе) – напівсухе або напівсолодке вино з ароматом доспілих ягід, яке виготовлене з винограду, зібраного на 1-4 тижні пізніше звичайних строків. «Шпетлезе» означає «пізній збір»;
Auslese (Ауслезе) – напівсолодке або солодке вино з яскравим смаком, виготовлене з самого стиглого і добірного винограду. «Ауслезе» означає «вибірковий збір»;
Beerenauslese (Беернауслезе) – рідкісне і ексклюзивне солодке вино з неповторним медовим смаком, яке виготовлено з ураженого благородною цвіллю (Botrytis) винограду, пройденого ретельну ручну селекцію. «Беер» означає «ягода»;
Eiswein (Айсвайн) або «крижане вино», яке виготовляється з винограду, зібраного вночі при температурі не вище – 7 градусів в грудні або січні. Під час пресування заморожених ягід вода у вигляді льоду видаляється, в результаті чого вино виготовляється з дуже солодкого і насиченого соку;
Trockenbeerenauslese (Трокенбеернауслезе), TBA – унікальне солодке вино, яке виготовляється з зав’ялених ягід, уражених благородною цвіллю (Botrytis) і вручну відібраних з грон винограду посднего збору. Це вино виготовляється лише на деяких виноградниках і тільки за певних погодних умов.
Виноробні регіони Німеччини
Ар
Долина річки Ар (Ahr), що впадає в Рейн між Кобленцем і Бонном, відома своїми червоними винами. Вона відноситься до числа самих невеликих виноробних областей Німеччини. По долині річки прокладена 35-кілометрова “Стежка червоного вина” (Rotweinwanderweg), а також велосипедний маршрут.
Рейнгессен
Рейнгессен (Rheinhessen) – найбільший виноробний регіон Німеччини. Загальна площа виноградників між Вормс, Майнцем і Бингеном становить 26 тисяч гектарів. Виноробство набуло широкого поширення тут вже в IX столітті, а найстаріший виноградник був закладений в 742 році в Нірштайне на схилі Niersteiner Glöck. На фотографії – винна королева Рейнгессен одного з минулих сезонів.
Рейнгау
Уздовж головної німецької річки розташоване цілих шість виноробних регіонів. Один з них – Рейнгау (Rheingau), де вперше почали виробляти вино пізнього збору (Spätlese). Всесвітню популярність має тутешній монастир Ебербах (Eberbach), який зіграв одну з ключових ролей у розвитку німецького виноробства в Німеччині. Обитель була заснована в XII столітті монахами-цистерціанцями з Бургундії.
Середній Рейн
Долина Середнього Рейну (Mittelrhein) починається близько Бінгена, де русло починає звужуватися. Його немов беруть в лещата схили Рейнських Сланцевих гір. Виноградники цього регіону простягаються на кілька десятків кілометрів уздовж річки до самого Бонна. Частина Рейнської долини від Бінгена до Кобленца, знаменита середньовічними замками і руїнами, включена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Пфальц
Пфальц (Pfalz) – другий за площею винний регіон Німеччини. У Бад-Дюркхаймі проходить наймасовіше винне свято в світі і знаходиться найбільша в світі бочка. За Пфальцем також прокладена Німецька винна дорога (Deutsche Weinstraße) протяжністю 85 кілометрів – перший в Німеччині тематичний маршрут такого роду. Він проходить уздовж кордону з Францією через 130 виноробних поселень.
Франконія
Франконія (Franken) – ще одна древня виноградарсько-виноробна область. Тут традиційно використовують пляшки бурдючним форми, що нагадують фляги римських легіонерів. Історія виноробства в цьому регіоні налічує більше 1200 років. Винороби молодого покоління ставку роблять не на кількість, а на якість вина, а також створення для нього сучасного іміджу, що відповідає духу часу.
Мозель
Першу лозу тут посадили стародавні римляни 2000 років тому. Особливою славою користується гора Кальмонт – найкрутіший виноградник Європи. Він розташований на схилі, кут підйому якого досягає 68 градусів. Піднятися на нього можна тільки за допомогою зубчастої дороги або скелелазного спорядження.
Баден
Баден (Baden) – третя за площею виноградників німецька виноробна область. Вона простягається від Боденського озера уздовж Рейну до Мангейма. Баден вважається найтеплішим регіоном Німеччини. Основна його продукція – червоні вина, одержувані з сорту винограду Піно Нуар. Його батьківщиною вважається Бургундія, що відбилося в німецькому назві – Spätburgunder, тобто пізньому бургундському.
Вюртемберг
У цій області, де розташовані Штутгарт і Хайльброн, вино вважається свого роду народним напоєм. У Вюртемберзі (Württemberg) його споживання на душу населення в два рази перевищує середній показник по Німеччині. Місцеві вина можна продегустувати, наприклад, в кінці літа під час свята “Штутгартське винне село” ( “Stuttgarter Weindorf”). Найпоширеніший сорт – Троллінгер.
Залі-Унструт
Залі-Унструт (Saale-Unstrut) в Саксонії-Ангальт і Тюрінгії – найпівнічніша виноробна область Німеччини. Регіон розташований в долинах двох річок в районі 51-ї паралелі, яка вважається природним кордоном для виноробства в північних широтах. Незважаючи на складні кліматичні умови, за багато сотень років тут навчилися виробляти вина відмінної якості, що користуються великим попитом.
Саксонія
Ще один восточногерманский виноробний регіон розташований в Саксонії (Sachsen). Новий імпульс для розвитку він отримав після возз’єднання країни в 1990 році. Тут спеціалізуються, головним чином, на випуску ігристих вин. В останні вихідні серпня 25 саксонських виноробних господарств влаштовують день відкритих дверей.
Гессенська гірська дорога
Виноробний регіон Гессенська гірська дорога (Hessische Bergstraße) розташований на північ від Гейдельберга. Його площа становить всього 452 гектара, але на цій невеликій території зустрічається понад 230 різних типів грунту, що робить його унікальним. Тут виробляють ексклюзивні вина, які в магазини практично не потрапляють. Їх подають і продають на місці.
Нае
Долина Нае (Nahe) знаходиться між Мозелем і Рейном. Вона відноситься до числа невеликих німецьких виноробних регіонів. Площа виноградників складає 4000 гектарів. Основні сорти: рислінг, Ріванер і ванер. В регіоні прокладені туристичний піший маршрут “Винна стежка Нае” (Naheweinstraße) і “Велосипедна дорога Нае” (Nahe-Radweg).
Слідкуйте за новинами світу вина, спеціальнми пропозиціями та знижками на вино в Телеграм каналі: Просто про вино
14,298 total views,