Сорт винограду Совіньєр грі з Поділля, автор фото Юрій Стефаняк для Ukraïner.

Киян запрошують допомогти створити перше київське вино

Ще 200 років тому Київ вважався одним з регіонів виноробства. Неочікувано? Все змінилось, коли прийшла совєтська влада і тоді виноробство, як частина української культури, зникло. Нині команда фестивалю українських вин Brave Wine (пройде 7-8 жовтня у Києві, Князів Острозьких, 8, Вогник та Arsenal XXII) хоче повернути культуру виноробства і нагадати українцям, що Київ був і є не тільки серцем України, але і важливим осередком виноробства.

Мені давно не давали спокою виноградники Києва. Я задавався питанням – звідки вони? Чому їх так багато у кожному районі міста? Що це за сорти? Я ніколи не бачив такої кількості виноградних ліз навіть у дуже виноробних країнах.
Я почав досліджувати це питання особливо глибоко при написанні книги «Нерозказана історія українського виноробства» (книга побачить світ у видавництві Ukraïner в листопаді 2023). І знаєте, що? Виявляється виноград у нашому місті росте вже як мінімум 1000 років, з приходу християнства. Скоріше за все першими його висадили саме ченці Києво-Печерської Лаври (до речі, там досі є невеликий виноградник), в 18-20 століттях виноградники розрослися біля Кловського узвозу, ними були засаджені схили біля Олександрівської лікарні, а вулиця Богомольця перетинала міський виноградник прямо посередині (в тому районі досі є провулок Виноградний, здогадайтесь, чому!), біля Щекавиці, парку Славу та Маріїнському парку також були виноградники, а найпізніший виноградник був посаджений на початку 20 сторічча на місці, де знаходиться сучасний Виноградар, і був остаточно знищений з початком будівництва однойменного житлового масиву. Мені навіть вдалось знайти у дворах Подолу лозу, якій приблизно років 100, судячи з товщини стовбуру. Були у нас і свої виноробні і свої винокурні (історична несправедливість приписала назву «винокурня» курінню пшеничних спиртів, хоча історично у нас перекурювали вино у спирт, роблячи бренді, яке звісно робили з місцевих виноградників і таке робили по всій Україні в тому числі козаки!).
Команда фестивалю Brave Wine хоче об’єднатись разом з киянами, зібрати київський виноград у своїх районах, біля будинків та створити першу пляшку справжнього київського вина, яку можна буде скуштувати вже навесні, на наступному Brave Win! Більшу частину цього вина в планах продавати на благодійних аукціонах як в Україні так і по світу та підтримувати наших героїв та героїнь в ЗСУ.
Збір та переробка винограду заплановані у цю неділю, 1 жовтня. Хто може допомогти зібрати виноград біля свого дому чи на своєму районі – заповніть, будь ласка, форму, там є локація, де команда фестивалю буде приймати виноград або ж зможе заїхати до вас за ним, якщо не матимете змоги підвезти.
Вино будемо робити на виноробні Cassia wine, абсолютно без будь якого втручання. Справжнє натуральне вино Києва.
Команда фестивалю замовить машину з вишкою, щоб збирати виноград з особливо високих місць, тому, якщо у вас є можливість домовитись з сусідами, які не будуть проти зібрати виноград для першого київського вина і вам потрібна для цього вишка повідомте про це додатково у реєстраційні формі в коментарях. І якщо ви не можете збирати, але готові допомагати іншим чином також пишіть.
Якщо ви знаєте деталі, як ваша винограда лоза біля будинку з’явилася тут, звідки були привезені саджанці, що це за сорт винограду та будь яку іншу інформацію, будь ласка, напишіть це! Це дуже важливо для відновлення нашої спільної виноробної історії.
Було б дуууже цікаво, якби таке вино зробило кожне місто України! #виносвогоміста
Кожен кілограм київського винограду цінний.
7-8 жовтня приходьте на фестиваль українських вин Brave Wine (вулиця Князів Острозьких, 8, біля метро Арсенальна, територія Вогник та Arsenal XXII), та відкривайте усю палітру нової хвилі українського виноробства.
Фото на обкладинці – Юрій Стефаняк.

1,658 total views,

Більше історій
Эра европейских вин заканчивается!